24 November 2008

FATWA YOGA :KEMBALI PADA ISLAM SEBENAR-Malaysiakini


Fatwa telah pun dikeluarkan, YOGA adalah haram kepada umat Islam. Berdasarkan amalan dalam senaman berkenaan yang mengandungi unsur mantera dan pemujaan yang dipengaruhi unsur hindunisme yang boleh memesongkan akidah umat Islam.

Walau bagaimanapun ibarat rumah dah siap tetapi pahat masih berbunyi. Apa yang ingin saya sentuh bukan berkaitan tentangan dari golongan anti Islam atau NGO bukan Islam tetapi masalah dari pelaksanaan fatwa ke seluruh negara yang untuk diwartakan.

Selangor masih lagi belu melaksanakan atas alasan belum mendapat restu atau perkenan dari sultan. Manakala sultan Perak mencadangkan supaya fatwa ini dirujuk kepada Majlis Raja-raja sebelu menerima pakai fatwa yang dikeluarkan.

Dalam hal ini jelas menunjukkan wujud ketidakselarasan dan sedikit kelemahan kepada hal ehwal yang berkaitan dengan masalah umat Islam di negara ini. Hal berkaitan agama Islam dan adat istiadat adalah di bawah bidang kuasa raja-raja Melayu. Oleh itu sejauh mana fatwa yang dikeluarkan dapat dilaksanakan dengan berkesan dan menyeluruh melalui keputusan daripada Majlis Fatwa Kebangsaan?

Dalam hal ini sudah sampai masanya undang-undang berkaitan dengan Islam diselaraskan di negara ini supaya tidak wujud tafsiran yang berbeza di antara negeri. Sudah sampai masanya sistem perundangan Islam dilaksanakan di negara ini dengan berpandu kepada ajaran Islam yang sebenar seperti yang dituntut di dalam Al Quran dan hadis Nabi SAW.

Islam telah terbukti membawa keadilan dan kebaikan kepada semua.Inilah padahnya apabila sistem perundangan Islam di negara ini disempitkan pada skop yang terhad mengikut warisan penjajah. Implikasinya Islam berani dipersendakan oleh golongan bukan Islam dan mereka yang anti Islam di negara ini secara terbuka tanpa ada apa-apa tindakan.Justeru itu hanya Islam yang syumul sahaja yang mampu menyelamatkan ummah dan merungkai segala kekeliruan dan kepincangan. Islam mampu menyelesaikan semua masalah tanpa mengira kaum dan warna kulit sama ada dari segi sosial, politik dan ekonomi.

HARGA MINYAK DIJANGKA TURUN ISNIN DEPAN~Malaysiakini


Harga syiling atau harga terapung minyak dijangka akan diumumkan pada Isnin depan selepas mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN).

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Abdul Samad berkata, majlis tersebut akan mempertimbangkan sama ada akan menetapkan harga lantai minimum atau menetapkan satu sistem apungan harga yang terurus mengikut penurunan harga minyak mentah dunia yang kini mencecah US$50 setong.

"Perkembangan ini adalah di luar jangkaan, harga minyak jatuh dengan begitu nyata. Kita akan berbincang halatuju yang akan kita ambil. Adakah kita akan tetapkan harga lantai atau meneruskan dengan sistem sedia ada di amna kita mengurangkan harga (minyak tempatan) bila harga (minyak mentah dunia) jatuh.

Kita berharap kerajaan akan menurunkan harga minyak ke paras yang munasabah sejajar dengan harga minyak di pasaran dunia. Hari ini mengikut pasaran harga minyak petrol tanpa subsidi ialah RM 1.60 dan diesel RM1.50 berdasarkan harga minyak di pasaran global purata $AS50 setong.

Dalam masa yang sama kerajaan perlu mencari langkah segera untuk memastikan harga barang juga turut turun seiring dengan penurunan harga minyak. Apa yang berlaku harga barang masih lagi mahal dan terus meningkat terutama barang-barang basah seperti ikan dan sayur-sayuran sehingga membebankan pengguna.

Penguatkuasaan dan kawalan harga perlu dilakukan agar harga minyak yang murah benar-benar dapat dinikmati oleh rakyat. Apa guna harga minyak murah kalau harga barang keperluan masih mahal dan terus melambung tinggi?

PEWARIS PERJUANGKAN MELAYU DAN ISLAM?~Malaysiakini

Dalam senario masyarakat majoriti menolak ISA muncul satu NGO yang menggelar diri mereka Majlis Pemuafakatan Ummah (Pewaris) melawan arus menyokong akta zalim dan drokonian ini dikekalkan.

Apa yang lebih dikesalkan yang menjadi jurucakapnya ialah Dato' Dr Maamor Osman yang juga Presiden Persatuan Pengguna Islam (PPIM.

Atas alasan apa sekalipun tindakan menggunakan dan mempertahankan ISA adalah bertentangan dengan nilai kemanusian dan tamadun manusia. Islam amat menekankan keadilan dan mengharamkan sebarang bentuk penindasan dan kezaliman.

Terbukti tahanan ISA selama ini menjadi mangsa kezaliman dan alat politik Umno dan Barisan Nasional. Mereka yang ditahan di bawah akta ini disumbat ke dalam tahanan tanpa bicara tanpa diketahui tempohnya. Mereka juga dinafikan hak untuk membela dan mempertahankan diri. Lebih malang akta ini juga amat kejam apabila memisahkan ikatan kekeluargaan tanpa hujah dan sebab yang jelas.

Lebih dikesali tahanan ISA juga dinafikan hak untuk bersolat Jumaat sedangkan bagi kaum lelaki Muslim, solat Jumaat adalah wajib tanpa sebarang alasan kecuali uzur syarie.

Pewaris harus menyedari yang kononnya menjadi suara pembela Melayu bahawa Melayulah yang paling ramai menderita dan merengkok akibat akta zalim ini. Kalau nak kata untuk mempertahankan Islam, akta ini sendiri jelas bertentangan dengan ajaran Islam dan menafikan hak individu menunaikan tanggungjawab sebagai seorang Islam.

Apa yang dilakukan oleh Pewaris jelas mempunyai agenda tersembunyi dan hanya menjadi alat serta tunggangan pemerintah terutamanya kerajaan Barisan Nasional yang diterajui oleh Umno.

ANWAR KECAM TINDAKAN POLIS HALANG PROGRAM GMI~Malaysiakini

Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim mengecam tindakan polis mengganggu dan menahan beberapa aktivis dalam ceramah perdana membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di Padang Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) malam tadi.

Menurut Anwar, ceramah yang dianjurkan PAS itu diganggu polis sebelum ia sempat dimulakan, dengan menggunakan ratusan anggota Unit Simpanan Persekutuan (FRU) dan polis cawangan khas kerana didakwa menganjurkan himpunan tanpa permit.

"Kita buat ceramah membantah akta yang zalim diganggu polis, tetapi jika Umno buat himpunan, polis tidak pernah ganggu, inikah demokrasi?," katanya ketika mengadakan sidang media di Lobi Parlimen hari ini.

Anwar seterusnya mempersoal kecenderungan polis yang mutakhir ini kerap menggunakan kekerasan bagi menyuraikan himpunan aman anjuran Pakatan Rakyat.

Sedangkan pelbagai himpunan yang dianjurkan Umno yang membawa isu perkauman yang dikhuatiri mengundang masalah ketenteraman awam tidak diambil peduli, katanya.

Beliau turut mengecam beberapa pertubuhan dan individu yang menyokong pelaksanaan ISA sebagai akta yang kononnya didakwa mempertahankan orang Melayu.

Walhal, akta tersebutlah yang sebenarnya banyak memenjarakan orang Melayu yang akhirnya memangsakan anak-anak dan keluarga Melayu, kata Anwar.

Dalam kejadian di Padang MPAJ malam tadi, Naib Presiden PAS Mohamad Sabu dan Ketua Pemuda PAS Salahudin Ayub dilaporkan cuba berunding bagi membenarkan program ceramah diteruskan tetapi tidak mendapat persetujuan pihak polis.

Pihak polis hanya membenarkan Mohamad Sabu berucap selama lima minit sebelum meminta orang ramai bersurai dari kawasan tersebut. Beliau sempat membuat pengumuman ceramah kempen untuk himpunan 100 000 mansuhkan ISA seterusnya akan diadakan di Stadium Selayang.

Difahamkan belum pun sampai seminit Mohamad Sabu berucap, beberapa orang anggota polis yang berpakaian biasa cuba menangkap Mohamad Sabu dan beberapa pimpinan lain.

Dilaporkan suasana menjadi lebih kecoh apabila polis menyergah dan menolak orang ramai dengan menggunakan perisai dan kayu. Beberapa orang yang hadir tersungkur apabila polis menarik dan menolak dengan cara yang agak keras.

Menurut laporan kira-kira sembilan oarang ditahan yang di Balai Polis Pandan Indah. Mereka ialah Ketua Pemuda PAS Wilayah;Kamaruzaman Mohamad, Mohd Sani Hamzan, Timbalan Pengarah Unit Amal (3); Saripuddin Mohd Yatim, Mohd Amir Ali Mohd Shah, Hafiz Zulkifli, dan Azman Abd Hamid. Bagaimanapun kesemua sembilan yang ditahan telah dibebaskan jam4.30 pagi tadi.

"SISTER IN ISLAM" TOLAK FATWA YOGA-MALAYSIAKINI


Sisters In Islam (SIS) menolak keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan mengharamkan amalan senaman yoga kerana tiada sebarang bukti dikemukakan bagi mewajarkan yoga diharamkan. Pengurus Program SIS, Norhayati Kaprawi berkata, sehingga kini negara tidak pernah menerima apa-apa aduan atau bukti yang mengatakan ada individu beragama Islam bertukar kepada agama Hindu selepas mengamalkan senaman yoga.

"Jadi, mengapa perlu ia diharamkan? Mengapa terburu-buru untuk meletakkan undang-undang terhadap aktiviti senaman itu sedangkan ia tidak mengancam kedudukan agama Islam setakat ini?" soalnya ketika dihubungi semalam. Beliau mengulas tindakan Majlis Fatwa Kebangsaan semalam, yang mengharamkan umat Islam mengamalkan yoga secara sistematik kerana dibimbangi akan menghakis akidah jika pengamalnya meneruskan amalan itu ke peringkat lebih tinggi.

Menurutnya, mereka mempunyai alasan kukuh mengapa pengharaman itu tidak patut dilakukan memandangkan amalan yoga tidak lebih daripada sekadar satu senaman untuk kesihatan. ''SIS tidak nampak ia boleh memesongkan akidah seseorang pengamalnya sama ada yang beragama Islam atau bukan Islam. Ini kerana yoga tidak lebih dari sekadar senaman untuk kesihatan jasmani, sama juga seperti senaman Tai Chi dan Qigong,'' katanya. Sambil menyifatkan ia sebagai satu pengajaran, beliau bagaimanapun meminta supaya Majlis Fatwa lebih peka sebelum membuat sebarang tindakan membabitkan isu-isu sensitif seperti itu. Dalam pada itu, SIS juga akan memberi sokongan penuh sekiranya Majlis Fatwa mengambil langkah untuk mengkaji semula perkara tersebut bagi mengelak kekeliruan masyarakat.

Kita ingin melihat sejauh mana Menteri Dalam Negeri dan polis akan bertindak terhadap Sister In Islam sebagaimana amaran yang diberikan sebelum ini. Adakah amaran yang dikeluarkan sebelum ini hanya gimik semata-mata? Sama-sama kita nantikan. Rakyat mahu kerajaan mengambil tindakan tegas sebelum insiden yang perkauman yang tidak diingini berlaku.

Jika tidak ada sebarang dakwaan dan siasatan bermakna kerajaan bersikap 'double standar' dan turut sama bersubahat dengan golongan ini yang terus menerus menghina dan campur tangan dalam soal agama Islam. Kita tidak mahu hanya disebabkan Sister In Islam ini turut disertai dan disokong oleh isteri pembesar negara negara maka pertubuhan ini dibiarkan terus bermaharajalela mempersendakan Islam sebagai agama rasmi negara.

KENAPA POLIS TIDAK BERTINDAK DI HIMPUNAN PEWARIS?-MALAYSIAKINI

Semalam ada tiga himpunan berlangsung. Pertama himpunan golongan yang kononnya menggelar diri mereka Majlis Permuafakatan Ummah (Pewaris). Kedua himpunan membantah isu 'babi sangkut' di pekan Kuala Sungai Baru Melaka dan ketiga himpunan anti ISA di stadium MPAJ.

Dari ketiga-tiga himpunan tersebut, polis lebih 'berminat' untuk menjaga 'keamanan' dan 'ketenteraman' awam di stadium MPAJ. Sekatan jalan raya dibuat dari semua arah menghala ke stadium. Amaran demi amaran dikeluarkan. Walaupun bilangan peserta himpunan dikatakan kira-kira 200 orang sahaja, polis telah bertindak "CEPAT BETUL" menghalang dan menangkap peserta himpunan. Maklumat terbaru 9 orang telah ditahan termasuk Naib Presiden Pas Hj. Mohd. Sabu dan Ketua Pemuda Pas YB Salehuddin Ayub.

Dalam masa yang sama kenapa himpunan PEWARIS tidak dihalang dan disekat? Malah polis membantu mengawal lalu lintas sehingga laporan polis dibuat oleh wakil PEWARIS di balai Polis. Adakah PEWARIS merupakan alat BN dan Umno sehingga mendapat layanan istimewa dari polis? Adakah PEWARIS diberikan permit polis? Kenapa polis tidak bertindak pada pertubuhan haram ini sama seperti dilakukan kepada Hindraf?

Semua ini menjadi bukti bahawa polis di Malaysia memang menjadi alat dan kuda tunggangan BN dan Umno. Polis yang benar-benar jujur dan amanah pasti merasa malu dengan uniform yang dipakai apabila apabila pihak atasan mereka seperti kerbau dicucuk hidung kepada kerajaan yang ada pada hari ini.Rakyat bakal memberi pengajaran yang lebih bermakna kepada mereka yang zalim ini dalam pilihanraya umum akan datang.

HIMPUNAN GMI:POLIS TERUS DIPERALATAKAN-MALAYSIAKINI


Polis sekali lagi terus menjadi alat kepada kerajaan Barisan Nasional. Kali ini polis bertindak menangkap dan menghalang program himpunan anti ISA yang dijadualkan berlangsung di stadium MPAJ malam tadi.

Tujuh orang ditahan dalam himpunan tersebut yang dipercayai pimpinan Pas dari Wilayah Persekutuan dan Selangor.

Tindakan terbaru polis menunjukkan mereka sanggup diperalatkan dan menjadi kuda tunggangan kepada pemerintah. Apa perlu mereka menghalang dan menggagalkan himpunan tersebut? Adakah semua ini bermotif dendam apabila ISA semakin ditolak oleh majoriti rakyat di negara ini?

Jika pihak polis nak tunjuk kuasa dan kecekapan seperti motto mereka "Cepat dan Betul' selesaikan dahulu masalah jenayah yang semakin berluasa dan meningkat pada hari ini. Malah disifatkan oleh Pengerusi DAP, Lim Kit Siang sebagai kegagalan pihak keselamatan mengambil langkah perlu untuk membendungnya. Bila Lim Kit Siang ajak Hamid Albar berdebat dalam isu ini, macam-macam alasan diberikan.

Jika polis benar-benar cekap dan menjaga undang-undang, selesaikan kes penculikan Allahyarham adik Nurin Jazlin yang gagal diselesaikan oleh polis hari ini. Selesaikan juga kes peculikan adik Sharline dan Mohd. Alwi. Kes orang sangkut kepala babi di Melaka pun gagal diselesaikan oleh pihak Polis. Adakah hendak menunggu kepala babi disangkut di rumah Menteri Dalam Negeri atau Ketua Polis Negara baru kes ini akan dapat diselesaikan?

Kepada pihak Polis dinasihatkan agar menjalankan tugas dengan penuh dedikasi dan tanggungjawab. Dalam hal ini pihak polis sepatutnya malu kerana mengganggu himpunan aman seperti ini. Adakah berlaku adegan baling kerusi pada himpunan tersebut seperti yang berlaku dalam mesyurat agung Umno sehingga polis bertindak sedemikian rupa?

Tindakan terbaru polis menunjukkan bahawa maruah dan wibawa polis Malaysia semakin tidak dihormati. Polis tidak boleh lagi diharap untuk menjaga keamanan tetapi lebih mementingkan menjaga survival atau menjadi talian hayat pemimpin BN khususnya Umno yang hanya menunggu masa sahaja untuk ditalkinkan.