15 June 2009

SIDANG PARLIMEN KECOH


Hari ini bermula Mesyuarat Parlimen Penggal ke dua. Hari ini juga mencipta sejarah apabila Dato Seri Ir Hj. Nizar Jamaludin yang baru mengangkat sumpah sebagai ahli parlimen Dewan Rakyat dari Bukit Gantang digantung daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat untuk dua hari berikutnya.

Semua ini kerana selepas sahaja mengangkat sumpah sebagai ahli Dewan Rakyat Nizar yang memakai lilit kepala berrwarna hitam yang menuntut pembubaran Dun Perak secara spontan melaungkan 'bubar..bubar..bubar Dun Perak' yang mengejutkan speaker dan sidang dewan yang lain.

Spekaer mengarahkan Nizar dan beberapa ahli Parlimen Pakatan Rakyat agar membuka lilitan kepala setelah dibantah wakil rakyat BN. Walaupun Nizar dan beberapa ahli Parlimen Pakatan Rakyat enggan berbuat demikian. Maka Speaker telah menggunakan 'budi bicaranya' dengan mengarah Nizar, YB Ngeh (DAP), YB Nga Kor Ming (DAP), YB Gobala (PKR), YB Dr. Hatta (PAS), YB Dr.Dzulkefly Ahmad (PAS), YB Mahfuz (PAS) meninggalkan Dewan.

Saya tidak menyalahkan tindakan Nizar dan ahli parlimen yang lain serta pihak speaker tetapi saya menyalahkan petualang yang bertanggungjawab merampas kuasa dan hak rakyat Perak sehingga wujud suasana kecoh pada hari ini. Mereka cuma menyampaikan suara majoriti rakyat yang inginkan pilihanraya semula di Perak. Mereka juga bukan mencari publisiti dan membuat provokasi tetapi bertujuan membuka mata orang ramai serta menyampaikan suara rakyat yang inginkan keadilan dan menjunjung lunas demokrasi yang sebenar.