19 August 2009

UMNO AKAN GUNA CALON SIMPANAN DI PERMATANG PASIR?


Kredebiliti dan kewibawaan calon Umno Rohaizat Othman di Permatang Pasir telah musnah. Dalam rancangan Astro Awani malam tadi mendedahkan secara terperinci pecah amanah yang berlaku semasa Rohaizat membuka firma guaman. Pernarikan lesen amalan guaman oleh Majlis Peguam bukan disebabkan masaalah yang didakwa Rohaizat berpunca dari rakan kongsinya tetapi dari dirinya sendiri. Walaupun ada cubaan pihak tertentu menyiarkan surat penarikan balik tuntutan dari koperasi terlibat yang didakwa pada tahun lepas...Itu sudah terlewat buat Rohaizat...

Umno kini cukup tertekan di Permatang Pasir apabila calonnya didedahkan sebagai pecah amanah dan korupsi. Tengku Razaleigh Hamzah menyifatkan Umno seperti ketandusan calon apabila orang seperti Rohaizat dipilih sebagai calon.

Tapi kita mungkin terlupa, Umno masih ada 'calon simpanan' untuk memenangkan Umno di Permatang Pasir. Lihatlah hari ini tak semena-mena tanpa hujan ribut SPRM membuka semula kes rasuah yang didakwa melibatkan bekas Timbalan Ketua Menteri 1, Mohd. Fairus Khairudin. Apa maknanya tu.......

BILA ALI RUSTAM MINTA FATWA.....


Pengerusi Majlis Agama Islam Melaka (MAIM), Datuk Seri Muhd. Ali Rustam meminta agar badan itu membuat aduan kepada majlis Fatwa Kebangsaan berhubung dengan kenyataan YAB Tuan Guru Dato Abdul Aziz Nik Mat tentang kenyataan penyokong Umno tidak masuk syurga.

Semalam Tuan Guru menafikan kenyataan itu dan mengatakan pihak media telah memutar belitkan kenyataan beliau dan telah meminta peguam untuk memikirkan tindakan untuk menyaman media terbabit.

Menurut Ali Rustam lagi beliau telah merujuk kepada Mufti negeri Melaka Datuk Wira Rashid Redza Md Saleh berhubung dengan kenyataan Tuan Guru itu.

Kepada Ali Rustam, cermin-cerminlah diri itu kalau nak bercakap dan berhujah soal agama. 1Malaysia tahu Ali Rustam terlibat rasuah dan telah dibuktikan mengamalkan rasuah. Tetapi terselamat dari tindakan seperti yang dialami oleh Tan Sri Isa Samad dulu. Dalam hal ini Lembaga Disiplin Umno telah mengeluarkan 'fatwa' bahawa kesalahan Ali Rustam tidak perlu dikenakan hukuman sekadar diberi amaran dan hilang kelayakan jadi calon Timbalan Presiden je.

Teringin juga mendengar pandangan mufti Melaka apa hukumnya berketuakan seorang perasuah? Ada tak mana-mana kitab kuning yang membolehkan rasuah diamalkan untuk mendapat kuasa?