11 September 2009

CUBA RETAKAN PAKATAN RAKYAT, BN YANG BERDERAI!


Apa yang berlaku dalam BN hari ini umpama dikendung tak dapat yang dikejar berkeciciran. Itulah sibuk sangat jaga tepi kain orang sehingga tak sedar kain sendiri yang dipakai koyak rabak berlubang sini sana.

Secara terang-terang media pengampu dan penipu dimanipulasi untuk memecah belahkan Pakatan Rakyat khususnya di antara PAS dan DAP. Dari isu pusat sembelihan babi di Kedah, isu penjualan arak di Selangor hinggalah isu pembinaan kuil di Seksyen 23 semuanya digembar-gemburkan secara tidak bertamadun.

Sebaliknya kerjasama dalam Pakatan Rakyat terus mantap dan utuh. Perbezaan pendapat dan salah faham sikit-sikit tu biasalah sedangkan lidah lagi tergigit.

Tetapi apa yang berlaku dalam BN bertambah haru biru dan mengharukan. Di Terangganu Umno bergaduh sesama sendiri. MCA bertambah kalut dengan perang antara Chua Soi Lek-Ong Tee Kiat. MIC seperti tidak mahu ketinggalan dalam drama perpecahan di dalam BN apabila Samy Vellu bakal bertempur dengan calon timbalan presiden MIC S Subramaniam. Itu belum masuk perkelahian dalam PPP antara M. Murugiah K Kayveas.

Kita tunggu apa lagi skrip dan babak yang seterusnya. Semua ini menjadi petanda yang cukup kuat gabungan yang dibangga oleh BN selama bakal menunggu masa untuk pecah berderai.

MAHLIGAI DI PARLIMEN PEKAN :RAKYAT DIDAHULUKAN...


Gambar ini bukan diambil dari parlimen atau Dun yang dikuasai oleh Pakatan Rakyat. Gambar ini adalah rumah seorang rakyat dalam parlimen yang wakilnya adalah Perdana Menteri 1Malaysia di Parlimen Pekan.

Apa yang lebih menyedihkan Mohamad Hassan, 62 yang tinggal di Kampung Peramu pinggir sungai Pahang hanya mampu berbuka puasa dengan air masak sahaja kerana tidak ada juadah untuk dijamah. Juadah berbuka dengan nasi berlauk ayam atau daging mungkin satu hidangan impian kepada dia kerana jika dapat makan nasi sekali pun, ia tidak lebih sekadar berlauk ikan yang ditangkap sendiri atau pemberian orang ramai.

Keperitan dan kemalaratan hidup itu telah dilalui lebih 20 tahun lalu tetapi kesempitan dan kemiskinannya tidak pernah menjadi penghalang untuk meninggalkan ibadah puasa.

ISA SAMAD MENGIDAM JADI CALON DI BAGAN PINANG

Sehari dua ni kenyataan-kenyataan Tan Sri Isa Samad menggambarkan beliau cukup berminat menjadi calon Umno@BN di Bagan Pinang. Maklumlah ketua Bahagian le katakan...Mana le nak letak muka orang popular tak boleh jadi calon...

Isa Samad membidas Pakatan Rakyat yang membangkitkan isu moralnya untuk menyekat beliau menjadi calon.

"Saya tengok, pembangkang keluar penjara pun jadi calon. Ada dalam penjara pun boleh jadi calon. Jadi apa masalahnya?" Kata Isa...

Cuma nak tanya Isa Samad siapa pimpinan Pembangkang yang masuk penjara dan keluar penjara tu? Datuk seri Anwar Ibrahim dan M. Mahimoran? Mereka masuk penjara sebab apa? Mereka dipenjara atas tuduhan politik yang direka untuk menyekat dan mematikan karier politik mereka. Tak payah cerita banyak-banyak 1 satu dunia dan 1Malaysia dah tahu...Orang kampung saya pun tahu.

Isa Samad patut cermin diri, beliau memang le tidak dipenjarakan tetapi bukan bermakna beliau suci. 1Malaysia sudah tahu cerita beliau disingkir dari jawatan Naib Presiden dan digantung selama 3 tahun kerana rasuah. Rasuah adalah jenayah yang salah dari undang-undang mana-mana negara pun seluruh dunia dan amat dikeji dalam Islam. Cuma SPR (BPR) ketika tu tak menganggapnya jenayah...

Tetapi kalau Isa tetap berminat jadi calon di Bagan Pinang ia amat-amat dialukan supaya seluruh dunia dan 1Malaysia tahu bahawa Umno@BN mengiktiraf perasuah sebagai pemimpin.