08 January 2010

UMNO PERTAHANKAN KALIMAH ALLAH TETAPI KHIANAT RUMAH ALLAH

Hari ini isu perkataan Allah dalam The Herald sedang hangat dipolemikkan. Hari ini rakyat di negara ini dikejutkan dengan tindakan provokasi membakar gereja oleh pihak tidak bertamadun dan bertanggungjawab.

Isu perkataan Allah menjadikan Umno seperti juara yang kononnya bangun mempertahankan Islam. Tetapi itu propaganda media dan politik murahan Umno. Di Selatan tanah air di bumi Melaka yang dikatakan tempat bermulanya penyebaran Islam di negara ini, Umno terus bermaharajalela mengkhianati rumah Allah.

Bertempat di surau An Najihin di Taman Merdeka tempat ribuan penduduk mengerjakan solat Jumaat masih lagi dalam konflik yang tidak berkesudahan. Akibat politik rakus Umno di situ memaksa seluruh jawatankuasa syarak terdiri daripada imam, bilal, noja dan lainnya meletak jawatan secara mengejut. Walaupun genap dua minggu berlalu masih belum nampak jalan penyelesaian masalah terutamanya dalam mencari imam yang berkelayakan.

Jika minggu lalu imam 2 dari dari Masjid bersebelahan terpaksa diimport untuk membaca khutbah dan mengimamkan solat Jumaat hari ini Ustaz Arif, Timbalan Ketua penolong pengarah bahagian surau dan masjid Jabatan Agama Islam Negeri Melaka terpaksa turut padang.

Walaupun ada pengganti, jemaah terus tertanya-tanya kesudahan krisis yang berlaku. Apa yang pasti jemaah hari ini merasa kehilangan dengan kepetahan dan kelantangan bekas Imam 1 dan 2 yang menyampaikan khutbah.

Bukan hendak merendahkan kewibawaan ilmu, tetapi penyampaian khutbah oleh Imam import ternyata tidak dapat menandingi imam sebelumnya. Walaupun hari ini saya perkena kopi Radix sebelum bersolat Jumaat ternyata ia tidak dapat membantu untuk menyebabkan saya ' khusyuk' dan 'tawadhuk' sewaktu mendengar khutbah tadi.

Jadi kepada semua berhati-hati dengan tembelang Umno yang kononnya membela Islam tetapi hakikatnya mereka telah sekian lain menjadikan dasar perjuangan menjadikan Islam sebagai aksesori dan kosmetik sahaja.