04 February 2009

PERAK AKAN MEMPERCEPATKAN LAGI KEJATUHAN NAJIB DAN UMNO

Segala kemungkinan boleh berlaku esok. Saya agak sedikit ketinggalan untuk menulis tentang politik semasa khususnya di Perak kerana tuntutan tugas yang tak dapat dielakkan. Tetapi sungguh pun macam tu ramai kawan-kawan dekat dan jauh telefon dan sms tanya perkembangan berita di Perak . Dalam hati saya berkata macam aku ni pulak Menteri Besar Perak!

Apapun yang berlaku esok di Perak bagi saya akan terus meningkatkan sokongan rakyat dan perpaduan dalam Pakatan Rakyat untuk mempercepatkan kejatuhan Umno dan Barisan Nasional.

Umno sebenarnya semakin terdesak kerana semakin ditolak oleh rakyat. Bagi saya tidak ada yang mengejutkan sekiranya itu taktik Najib untuk mewujudkan huru hara, provokasi dan pelbagai tindakan tidak bermaruah. Lebih-lebih lagi dilakukan oleh pemimpin yang dipalit pelbagai skandal dan isu moral.

Najib sebenarnya telah melakukan kesilapan yang paling besar. Tidak mustahil apa yang berlaku di Perak akan merealisasikan semua teori bahawa Najib akan gagal dalam misi menjadi Perdana menteri. Jika tindakan tidak bermaruah ini dilakukan pada tahun 1970-an dan 1980-an bagi saya tidak membawa kesan yang besar dalam senario politik negara.

Tetapi tindakan tidak bermoral ini dilakukan ketika PR berada dalam perpaduan yang cukup mantap dan menerima sokongan rakyat yang cukup menggalakkan. Apa pun yang berlaku di Perak adalah hanya bersifat sementara. PR akan mendapat sokongan dan kuasa yang lebih kuat pada masa akan datang.

Bagi Pas ia merupakan satu tarbiyyah yang cukup berkesan. Manakala bagi PKR dan DAP ia akan lebih mematangkan mereka dalam berpolitik. Cuma saya berharap apa yang berlaku, PR tidak terperangkap dengan mainan dan politik kotor Umno dan BN. Mereka memang suka kalau ada suasana huru hara dan kacau bilau. Mereka cukup gembira kalau rakyat turun ke jalan raya. Bukankah sebelum ini mereka merancang untuk mengistiharkan 'darurat'?

Apa yang pasti apa yang berlaku di Perak semakin menambahkan kebencian majoriti rakyat kepada Umno. Ingatlah akan firman Allah SWT yang bermaksud :

"Mereka merancang Allah juga merancang, tetapi perancangan Allah yang paling baik"