18 July 2008

MACAM – MACAM….


TANAH MERAH - Tertekan dengan kenaikan harga minyak, seorang penduduk bertindak meletakkan kereta Toyota miliknya di atas gelong di hadapan rumah di Kampung Bukit Nangka, Jeli.

Mohd. Yusuff Mamat, 45, yang berniaga kecil-kecilan memberitahu, beliau terpaksa berbuat demikian lantaran tidak mampu lagi mengisi minyak dan kini bertukar menggunakan motosikal sahaja.

Beliau mengambil keputusan mengupah jentolak menggantung keretanya dua minggu selepas kenaikan harga petrol diumumkan.

Sebelum ini, beliau sering berulang-alik dari rumah ke bandar Tanah Merah sejauh 40 kilometer sehala untuk membeli barangan keperluan untuk gerai makanannya dan mengakui kos perjalanan itu kini semakin tinggi.

Semoga selepas ini kita tidak mendengar lagi perkara yang pelik seperti ini. Bagi mereka yang berpendapatan tinggi , berita seperti ini mungkin sesuatu yang melucukan. Namun bagi mereka yang berpendapatan rendah dan sederhana kenaikkan harga minyak dan seterusnya membawa kepada peningkatan kadar inflasi sesuatu yang memeritkan.


 

Rakan saya yang bertugas di Kementerian Pelajaran di Putrajaya, sebelum kenaikan harga minyak beliau berulang seminggu sekali menjenguk keluarga di Melaka dengan berkereta. Tetapi, bila harga minyak naik melambung, dia tak mampu lagi berulang dengan kereta sebaliknya memilih menaiki motorsikal berulang seminggu sekali dari Putrajaya ke Melaka. Baru – baru ini, bapa mertuanya meninggal dunia. Bayangkan dia beritahu saya, terpaksa meredah hujan lebat sepanjang perjalanan dari Putrajaya untuk sampai ke Melaka.


 

Mungkin ini yang dikatakan oleh orang atasan supaya mengubah gaya hidup. Mungkin selepas ini mereka akan mencadangkan agar rakyat pergi bekerja dengan menaiki basikal pula.