13 July 2009

TUAN GURU LEBIH MENGHAYATI 1MALAYSIA DARI PENGASASNYA SENDIRI!


Saya mengucapkan tahniah dan syabas kepada kepimpinan Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat Menteri Besar Kelantan yang mengistiharkan esok 14 Julai sebagai 'cuti am' bagi semua kakitangan kerajaan negeri, persekutuan dan swasta di Kelantan.

Langkah ini bertepatan dengan mendahulukan rakyat dan mementingkan pencapaian didalam pilihanraya kecil di Manek Urai. Apa guna sama ada Pas atau BN menang tetapi ramai rakyat dinafikan hak mereka untuk mengundi kerana hari pembuangan undi adalah hari bekerja. Sudah pasti mereka yang tinggal dan bekerja di daerah lain di Kelantan tidak dapat membuang undi atau terpaksa mengambil cuti semata-mata untuk mengundi. Ini bermakna pencapaian tidak diutamakan dan rakyat diketepikan.

Pihak SPR sepatutnya lebih peka dalam memilih hari pembuangan undi. Saya yakin SPR tidak bertindak sendirian dalam menentukan hari pembuangan undi yang seperti sengaja ditetapkan pada hari bekerja. Untuk apa tujuannya, sudah dimaklumi bahawa pengundi luar yang rata-rata golongan muda majoriti besarnya merupakan penyokong kuat kepada pakatan Rakyat.Umno@BN berharap tarikh hari bekerja akan memberi keputusan yang memihak kepada mereka terutama pengundi yang telah lanjut usia dari saluran 1 dan 2.

Walaupun keputusan Manek Urai tidak mampu mengubah kerajaan Pas di Kelantan, keputusannya adalah sangat penting kepada Umno sebagai kayu pengukur sejauh mana sokongan rakyat khususnya orang Melayu yang dikatakan mula kembali kepada Umno. Tetapi saya yakin tindakan Tuan Guru mengistiharkan cuti umum di Kelantan esok bakal menguatkan tanggapan bahawa Umno akan sekali lagi kempunan di gelanggang demokrasi.