26 July 2008

Jadikan Hari Anda Hari Yang Hebat

Tahukah anda bahawa permulaan hari baru anda dipengaruhi oleh sikap anda sewaktu anda mula terkejut dari tidur.,

Tidur merupakan mati yang sementara di mana sewaktu kita tidur Allah memegang nyawa kita dan Dia kembalikannya nyawa kita lalu kita terjaga dari tidur

Apakah sikap anda sewaktu terjaga dari tidur? Adakah anda bangun dalam keadaan lesu, atau tiba-tiba terfikirkan masalah dan bebanan yang digalas tiada berkesudahan?

Apabila anda bangkit dengan perasaan yang tidak bersemangat maka situasi ini akan menggangu mood dan emosi sepanjang hari dan berlanjutan sepanjang hidup anda.

Bermula hari anda dengan rasa tertekan , sedih dan tidak bersemangat menyebabkan keadaan ini akan terbawa-bawa sepanjang hari anda pada hari tersebut dan anda benar-benar rasa tidak bersemangat, rasa malas dan rasa hidup yang penuh kebosanan yang mana sikap ini akan sering menjadikan anda adalah dalam golongan orang yang gagal.

Apa yang patut anda lakukan untuk kehidupan yang lebih ceria, bahagia dan penuh bermakna ialah apabila bangkit dari tidur anda perlu mengucapkan rasa bersyukur yang amat sangat kerana anda terlalu istimewa pada hari itu kerana anda masih lagi bernyawa dan sihat tubuh badan.

Doa bangun tidur mesti dilafazkan yang bermaksud Segala puji bagi Allah yang telah menghidupkan aku dari mati dan padanya jua aku dikembalikan.

Apa perasaan anda jika anda berada di tengah-tengah lautan tiba-tiba kapal yang anda tumpangi dihempas badai yang amat kuat dan kapal anda hampir-hampir akan tenggelam. Dalam keadaan huru hara dan malapetaka yang besar anda benar-benar bermohon pada Allah memohon diri anda diselamatkan. Akhirnya doa anda dimakbulkan dan anda terselamat dari badai dan akhirnya anda berada di daratan...masih lagi dapat meneruskan kehidupan.. ah ..alangkah indahnya suatu perasaan kesyukuran yang amat sangat. Begitulah anda benar-benar menghargai sebuah kehidupan!

Begitulah yang patut anda rasa setiap kali terkejut dari tidur kerana anda masih lagi berpeluang untuk meneruskan kehidupan bagi perjuangan anda untuk berlumba-lumba melakukan kebajikan dan memohon keampunan pada Allah kerana apabila nyawa telah sampai ke halkum maka pintu taubat telah tertutup.

Senyumlah sewaktu anda bangun dari tidur dan genggamlah kedua-dua tangan anda berazam untuk melakukan yang terbaik untuk diri anda pada hari itu Bangunlah dengan penuh motivasi dan bersemangat.Mandikanlah minda anda dengan kata-kata positif. Emosi yang positif akan mengecas tubuh badan anda seterusnya mengalirkan bendalir penawar dalam tubuh anda.

Rasakan kehebatan dapat memiliki nyawa (kehidupan) itu. Setiap hari adalah hari yang baru penuh dengan sinar dari Allah yang memancar ke dalam jiwa anda.

Selepas menunaikan solat subuh hendaklah anda menikmati hidangan bagi roh anda iaitu zikir, istiqfar dan membaca ayat-ayat suci Al Quraan. Rasakanlah nikmat hidangan dari Allah yang akan membuatkan roh anda kenyang dan kuat dan hari tersebut menjadikan anda benar-benar bersemangat, ceria dan yang penting anda menjadi INSAN YANG TAHU BERSYUKUR KERANA ANDA AKAN KEMBALI ke TEMPAT ASAL DALAM MEMPEROLEHI KEREDHAAN ALLAH. jumpa lagi salam penuh kasih sayang dari hati kerdil ini

BERMULANYA HARI YANG MENYIBUKKAN…

Hari ini merupakan hari yang agak sibuk berbanding hari – hari biasa. Sebelum ini semua urusan rumah tangga kebanyakannya disediakan oleh 'bibik'. Tetapi, kini tidak lagi. Saya terpaksa menghantarnya pulang ke Indonesia disebabkan beberapa perkara yang dilakukannya sukar untuk diterima. Untuk mengambil 'bibik' baru ? Saya kata pada isteri, biar dahulu. Tidak mahu pisang berbuah dua kali.

Bayangkan selama 20 bulan dia berada bersama kami, bila celik mata dan pulang dari kerja semuanya telah siap sedia. Termasuklah urusan anak – anak dan rumah tangga. Walau bagaimanapun saya melihat hal ini dari sudut positif. Seperti dalam 'posting' sebelum ini sebagai manusia biasa dan hamba-Nya, kita kena melihat apa juga yang berlaku dalam hidup ini sudah pasti ada hikmah di sebaliknya.

Hal menguruskan anak – anak dan rumah tangga bukanlah asing bagi saya dan isteri. Kami telah menguruskannya bersama lebih sepuluh tahun tanpa ada bantuan ' bibik'. Dalam situasi ini pengurusan masa dan pengurusan diri serta emosi penting walaupun banyak kerja perlu dilakukan, supaya kehidupan kekal bahagia dan ceria. Cuma kena ubah sedikit 'gaya hidup'. Misalnya untuk akses internet dan memikirkan 'posting' baru, kena cari masa yang sesuai. Kalau dulu lepas solat subuh , boleh terus terpaku depan komputer.Kini mungkin kena cari waktu lewat malam ketika anak – anak sudah tidur dan segalanya sudah beres. Insyallah ini akan terus memberi kekuatan kepada saya. Seperti yang saya katakana sebelum ini, saya sukakan cabaran dan tidak tunduk pada cabaran. Semoga Allah terus memberi kekuatan dan tubuh badan yang sihat waalafiat untuk menghadapi semua ini…