25 March 2010

TITI TINGGI BUKTI UMNO-BN FOBIA DENGAN PILIHANRAYA

Ramalan ramai pihak bahawa tidak akan berlaku pilihanraya kecil di Dun Titi Tinggi ternyata kebenarannya. Setelah dipujuk rayu akhirnya ADUN Titi Tinggi, Yip Sun Onn telah menarik balik surat peletakan jawatannya. Lebih menarik lagi beliau hanya mengirim SMS kepada Speaker DUN Perlis, Datuk Yazid Mat tentang pembatalan meletak jawatan yang diumumkan kelmarin

Pasca pilihanraya Umum ke 12 menunjukkan Umno-BN cukup gentar berhadapan rakyat dalam pilihanraya. Lihat sahajalah apa berlaku di Perak, mereka bermati-matian mengelakkan pilihanraya kecil. Begitu jugalah di tempat lain. Walaupun speaker sudah memaklumkan kekosongan kerusi yang wujud belum tentu pilihanraya akan diadakan. Kota Seputeh turut menjadi contoh Umno cukup takut dengan pilihanraya untuk berhadapan dengan rakyat. Walaupun ia melibatkan Dun atau parlimen yang didakwa kubu kuat umno-BN.

Usaha Umno untuk mengelak menghadapi pilihanraya kecil ternyata mendapat sokongan padu dari SPR dulu kini dan selamanya. Malah langkah kerajaan Pakatan Rakyat di Pulau Pinang untuk mengembalikan demokrasi dan mewujudkan ketelusan dengan mengadakan pilihanraya pihak Berkuasa tempatan juga turut dihalang.

Semua ini menjadi bukti nyata Umno-BN yang mendakwa diri selama ini mereka kuat sebenarnya berada dalam keadaan yang cukup lemah. Walaupun cuba memainkan isu dan sentimen perkauman, memanipulasi media itu tidak mencukupi untuk mengembalikan sokongan rakyat kepada Umno-BN. Justeru itu dalam suasana Umno-BN dalam keadaan lemah dengan mood penolakan rakyat,pelbagai helah dan taktik kotor dilakukan untuk memastikan tidak berlaku sebarang pilihanraya dalam masa terdekat.