26 January 2009

ALI RUSTAM DAH KERING MODAL


Dalam sibuk-sibuk berita orang Umno masuk ke Pakatan Rakyat , Ali Rustam menggunakan pendekatan yang berbeza untuk menonjolkan pengaruh dan popularitinya.

Ali Rustam masih menggunakan pendekatan 'tradisional' untuk menonjolkan imej menjelang pemilihan jawatan timbalan presiden umno yang ditandinginya.

Masih ingat 'zaman dulu-dulu' media pro Umno akan menyiarkan berita hampir setiap hari berita pemimpin dan ahli Pas masuk Umno terutama menjelang pilihanraya sama ada umum atau kecil. Beratus-ratus kadang kala beribu-ribu angka yang dikemukakan. Tetapi strategi itu tidak digunakan lagi sekarang. Malah satu yang 'ajaib' dalam sibuk-sibuk orang semakin menolak Umno ada orang yang masih sudi dan teringin masuk Umno.

Hari ini Utusan Online melaporkan ketua dan 40 ahli cawangan Pas Kampung Musai di Melaka telah menyertai Umno dan borang permohonan keahlian telah diserahkan pada Ali Rustam.

Ali Rustam mungkin boleh temberang orang yang tinggal di luar Melaka, tetapi tidak orang Melaka seperti saya. Malah Kampung Musai adalah 'port' saya minum setiap pagi kalau tak out station. Mana ada cawangan Pas kat Kampung Musai???? Kalau ada cawangan dan ahli Pas kat situ, itu adalah ahli hantu! Saya cabar Ali Rustam atau mana-mana pihak untuk mengesahkan di Pejabat Agong Pas di Jalan Raja Laut wujud atau tidak cawangan Pas Kampung Musai.

Kepada Ali Rustam saya nasihatkan gunakanlah taktik lain untuk pancing undi dan bina pengaruh. Buat malu kat orang Melaka je...

GILIRAN ARIF SHAH OMAR PULA SERTAI PKR?


Dato Seri Najib, TPM menafikan akan berlaku lagi wakil rakyat BN yang akan melompat ke PKR atau mana-mana parti dalam Pakatan Rakyat.

Kemasukan Datuk Nashrudin Hashim Adun Bota ke PKR disifatkan oleh Najib sebagai sesuatu yang tidak diduga. Kalau tak diduga ringkas kata tak pernah terfikir langsung akan berlaku. Jika yang tak terduga dan terfikir sudah pun berlaku bagaimana pula sesuatu yang telah diduga?

Khabar dari Utara melaporkan bahawa Adun Bayan Baru, Datuk Arif Shah Omar sedang mempertimbangkan secara serius dengan tawaran yang dikemukan oleh PKR. Semalam dalam satu wawancara beliau menyatakan kekesalan yang amat sangat apabila dipencilkan oleh Umno Permatang Pauh walaupun telah 20 tahun berkhidmat di bahagian berkenaan.

Jika ini berlaku, BN bukan sekadar seperti sudah jatuh ditimpa tangga tetapi turut dihempap pasu bunga! Saya tetap optimis dan yakin banyak lagi berita yang tidak diduga akan diterima oleh Umno menjelang perhimpunan agung mereka Mac ini.

TAJOL ROSLI KENA BUKTIKAN PKR MERASUAH ADUN BOTA!

Dalam sidang akhbar malam tadi di kediaman Tan Sri Tajol Rosli Ghazali , beliau mendakwa bahawa adun Bota telah dirasuah oleh PKR. Saya kira tuduhan yang perlu beliau laporkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) seberapa segera. Jika tiada laporan dan bukti dikemukakan, Tajol Rosli bermakna telah melemparkan fitnah dan membuat tuduhan jahat tanpa bukti. Beliau kena kemukan bukti bila dan berapa jumlah sogokan yang diterima oleh Adun Bota itu.

Jika tidak Tajol Rosli hanya pandai baling batu sembunyi tangan dan tidak layak menjadi ketua pembangkang di Perak. Ini akan menyebabkan imej BN khususnya Umno akan semakin buruk di mata masyarakat. Sebelum ini beliau begitu angkuh dan sombong bahawa kerajaan PR Perak akan tumbang sebelum 31 Ogos tahun lepas. Tetapi apa yang berlaku sekarang? Beliau terpaksa menelan kembali kata-kata yang pernah dilontarkan. Dijangkakan kemasukan Nasarudin ke dalam PKR akan merintis jalan penghijrahan lebih ramai adun dan ahli parlimen BN ke dalam PR.Jadi tidak hairanlah kenapa Najib cukup bimbang dengan perkembangan terkini yang berlaku.