04 July 2009

3.7 JUTA BELUM DAFTAR PEMILIH: APA KOMEN PEMUDA UMNO BUKIT KATIL YANG HALANG KEMPEN DAFTAR PEMILIH?


Seramai 3.7 juta daripada 27 juta rakyat di negara ini yang layak mendaftar sebagai pemilih didapati tidak mendaftarkan diri sebagai pengundi, kata Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Ngah Senik.

Menyedari hakikat ini maka SPR perlu meningkatkan usaha dan kempen secara menyeluruh untuk menarik golongan muda khususnya untuk mendaftar diri menjadi pemilih. Usaha ini juga perlu melibatkan semua parti politik sama ada dari kerajaan atau pembangkang.

Tetapi, Pemuda Umno Bukit Katil Melaka nampaknya masih ketinggalan di belakang apabila bukan sahaja menghalang usaha untuk mendaftar pengundi baru malah bertindak samseng dan kurang ajar kempen yang dijalankan oleh PAS dan DAP di sebuah pasar malam di Melaka baru-baru ini untuk menggalakkan golongan muda mendaftar menjadi pemilih.

Saya merasakan bukan sahaja Umno di Melaka, Umno di seluruh Malaysia bimbang dengan angka 3.7 juta yang belum mendaftar menjadi pemilih. Hal ini kerana golongan muda ini dilihat lebih terdedah kepada pelbagai sumber maklumat dari perkembangan pesat dunia teknologi maklumat berbanding golongan saluran satu dan dua yang rata-rata masih lagi menjadikan akhbar seperti Utusan Malaysia dan Berita Harian sebagai kitab rujukan mereka.

Justeru itu, golongan muda ini dilihat lebih berminat dan tertarik atau pro kepada pakatan Rakyat. Bayangkan jika 60-70 % golongan muda ini mendaftar sebagai pengundi dan mengundi Pakatan Rakyat dalam pilihanraya akan datang? Bermakna Umno@BN bolehlah mengucapkan selamat tinggal dan sayonara.PEMUDA SAMSENG KETUA RASUAH...


Kemaraan dan sokongan yang semakin mantap kepada Pakatan Rakyat di Melaka menyebabkan Umno di Melaka semakin hilang arah dengan bertindak samseng terhadap aktiviti yang dijalankan oleh Pakatan Rakyat di Melaka.

Tindakan memaki hamun, menendang serta menggunakan senjata bahaya seperti cota dan buku lima membayangkan Umno melalui tindakan Pemuda Bahagian Bukit Katil cukup terdesak dengan sokongan orang ramai yang ditunjukkan kepada Pakatan Rakyat. Layarilah laman SPR, Umno di Parlimen Bukit Katil nyaris-nyaris tersungkur dalam pilihanraya umum lalu dengan menang majoriti yang sangat kecil.

Adakah Pemuda Umno Bukit Katil bertindak secara bersendirian tanpa arahan dan restu dari sesiapa? Atau tindakan Pemuda Umno Bukit Katil sengaja dirancang untuk menjatuhkan imej ketua bahagiannya di situ? Siapa Ketua Bahagiannya?


Jadi saya tak peliklah, kalau pemuda Bahagian Bukit Katil bertindak samseng dan kurang ajar kerana siapa yang tak kenal ketua Bahagiannya di situ. Terang-terang terlibat dengan rasuah tetapi diselamatkan oleh kerajaan 1Malaysia: samseng diutamakan, rasuah dibiarkan...Mungkin tindakan ini satu tindakan terdesak berikutan berita bertiup kencang bahawa kertas siasatan pendakwaan sedang disiapkan oleh SPRM untuk membuat pendakwaan di mahkamah. Malah bukan sesuatu yang menjadi rahsia lagi bahawa rakyat Melaka semakin meyakini bahawa mereka bakal mendapat ketua menteri baru tidak lama lagi.

Apa-apapun saya mengucapkan tahniah kepada Pemuda Umno Bukit Katil kerana tindakan tidak bertamadun dan biadab mereka sekurang-kurangnya telah membuktikan bahawa kerjasama dan hubungan di antara PAS dan DAP di Melaka bertambah erat ekoran serangan ala samseng tersebut walaupun terdapat sedikit masalah di Kedah.
Gambar pimpinan Pas dan DAP Melaka selepas sidang akhbar bersama di Pejabat DAP Melaka semalam selepas membuat 8 laporan polis.