04 July 2009

3.7 JUTA BELUM DAFTAR PEMILIH: APA KOMEN PEMUDA UMNO BUKIT KATIL YANG HALANG KEMPEN DAFTAR PEMILIH?


Seramai 3.7 juta daripada 27 juta rakyat di negara ini yang layak mendaftar sebagai pemilih didapati tidak mendaftarkan diri sebagai pengundi, kata Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Ngah Senik.

Menyedari hakikat ini maka SPR perlu meningkatkan usaha dan kempen secara menyeluruh untuk menarik golongan muda khususnya untuk mendaftar diri menjadi pemilih. Usaha ini juga perlu melibatkan semua parti politik sama ada dari kerajaan atau pembangkang.

Tetapi, Pemuda Umno Bukit Katil Melaka nampaknya masih ketinggalan di belakang apabila bukan sahaja menghalang usaha untuk mendaftar pengundi baru malah bertindak samseng dan kurang ajar kempen yang dijalankan oleh PAS dan DAP di sebuah pasar malam di Melaka baru-baru ini untuk menggalakkan golongan muda mendaftar menjadi pemilih.

Saya merasakan bukan sahaja Umno di Melaka, Umno di seluruh Malaysia bimbang dengan angka 3.7 juta yang belum mendaftar menjadi pemilih. Hal ini kerana golongan muda ini dilihat lebih terdedah kepada pelbagai sumber maklumat dari perkembangan pesat dunia teknologi maklumat berbanding golongan saluran satu dan dua yang rata-rata masih lagi menjadikan akhbar seperti Utusan Malaysia dan Berita Harian sebagai kitab rujukan mereka.

Justeru itu, golongan muda ini dilihat lebih berminat dan tertarik atau pro kepada pakatan Rakyat. Bayangkan jika 60-70 % golongan muda ini mendaftar sebagai pengundi dan mengundi Pakatan Rakyat dalam pilihanraya akan datang? Bermakna Umno@BN bolehlah mengucapkan selamat tinggal dan sayonara.No comments: