15 July 2010

ISU PASIR UNTUK TUTUP KENAIKAN HARGA TERLAMPAU

Seperti diramal harga minyak naik lagi. Harga gula pun naik mendadak 25 sen sekilogram.Saya menjangkakan harga minyak dan barang keperluan asas akan naik lagi. Selewat-lewatnya selepas pilihanraya umum ke 13 jika rakyat terus memberi sokongan kepada Umno-BN.

Kerajaan 1Malaysia kini cukup sesak dan terdesak apabila dana dan rizab negara makin menyusut. Inflasi meningkat dan kegawatan ekonomi makin parah dirasai. Dana Felda makin susut, pendapatan Petronas menguncup. Apa lagi yang hendak disembunyikan oleh Umno-BN.

Maka kerajaan 1Malaysia tidak ada pilihan selain daripada menaikkan harga minyak dan barang keperluan asas untuk menampung ketidakmampuan menangani krisis ekonomi.

Kalau naik saja-saja macam tu, rakyat pasti akan naik minyak. Maka perhatian dan kemarahan rakyat perlu dipesongkan terlebih dahulu. Maka isu pasir dimainkan kononnya Pakatan Rakyat di Selangor tak pandai memerintah. Memusnahkan alam sekitar dan menjejaskan sistem ekologi alam. Maka kaki angguk dan kaki ampu disuruh berdemontrasi di bangunan SUK Selangor untuk membangkitkan kemarahan rakyat. Tetapi kehadiran mereka berdemontrasi disambut oleh penyokong-penyokong Pakatan Rakyat.

Walhal isu pasir merupakan warisan daripada zaman Umno-BN memerintah Selangor sebelum ini yang membiarkan dan menutup sebelah mata apa yang berlaku. Maka sebab itulah bekas Menteri Besar yang suka beri penyapu hanya membisu di sidang DUN hari ini walaupun setelah setahun 'berehat'. Sendiri mau ingatlah, nak cari penyakit!

Kenaikan harga minyak dan beberapa barang keperluan asas hari ini memberi isyarat yang cukup jelas bahawa Umno-BN sengaja mengali kuburnya sendiri untuk ditalkinkan selepas pilihanraya umum ke 13 nanti.