08 November 2008

HARAPAN PALSU DARI KEMENANGAN OBAMA-MALAYSIAKINI


Kemenangan Obama pada awalnya memberi sedikit harapan akan ada perubahan dalam dasar pentadbiran Rumah Putih terutama dasar luarnya. Seluruh dunia menjangkakan akan ada perubahan yang lebih baik berbanding pentadbiran presiden Amerika sebelumnya.

Namun begitu tindakan dan kenyataan Obama sehari dua ini memberi gambaran bahawa Amerika akan mengekal dan meneruskan sistem serta corak pemerintahan terdahulu. Perubahan yang dilaungkan hanyalah slogan dan omong-omong kosong supaya seluruh dunia kagum dan terpaku dengan retorik dan permainan politik Amerika.

Ini jelas dengan pelantikan tokoh Yahudi Rahm Emanuel, anggota dewan perundangan demokrat sebagai ketua staff Rumah Putih. Memang telah diketahui sejak dahulu lagi Senat Amerika dan Rumah Putih dikuasai oleh golongan Yahudi. Justeru itu tidak hairanlah mengapa Amerika menjadi sekutu rapat rejim Zionis Israel. Malah Amerika seolah-olah dilihat hanya mengikut telunjuk Israel dalam kebanyakan tindakan dan keputusan yang dilakukan.

Terbaru Obama menyatakan sikapnya secara terang-terangan menentang sebarang program Nuklear Iran walaupun Presiden Iran Dr. Ahmadinejad merupakan antara pemimpin dunia terawal mengutuskan surat ucapan tahniah atas kemenangan Obama sebagai presiden Amerika.

"Pembangunan senjata nuklear Iran, saya percaya sesuatu yang tidak boleh diterima."

"Iran menyokong pertubuhan pengganas, yang saya merasakan sesuatu yang perlu dihentikan," katanya

Walaupun dari awal-awal lagi Iran menegaskan program nuklear yang sedang dibangunkan adalah bertujuan untuk keperluan tenaga negara itu dan bukan untuk menghasilkan senjata nuklear. Dalam masa yang sama tidak menyentuh atau mempersoalkan jumlah senjata nuklear yang dimiliki oleh Israel.

Sikap 'double standard' Amerika khususnya kepada negara umat Islam dijangka tidak berubah dan akan kekal untuk satu tempoh yang tidak diketahui sama ada wakil daripada demokrat atau republikan menjadi presiden Amerika.

ALI RUSTAM LAYAK BERTANDING TIMBALAN PRESIDEN:MELAKA BAKAL DAPAT KETUA MENTERI BARU?-MALAYSIAKINI


Ali Rustam telah layak bertanding jawatan timbalan presiden apabila mendapat pencalonan ke 39 dari Umno Bahagian Ketereh.Ini bermakna beliau akan berentap dengan Muhyiddin Yassin yang telah awal-awal lagi layak bertanding jawatan nombor dua dalam Umno. Sehingga kini Ali Ali Rustam telah mendapat 38 pencalonan kurang satu dari kuota yang diperlukan. Seorang lagi calon, Md. Taib yang mendapat 33 pencalonan turut dijangka tidak menghadapi masalah untuk layak.

Kemaraan Ali Rustam telah dijangka sejak awal-awal lagi berdasarkan sokongan yang diterimanya akhir-akhir ini. Mungkinkah sekali lagi anak Melaka akan menjadi Timbalan Presiden Umno dan Timbalan Perdana Menteri selepas Allahyarham Tun Ghaffar Baba?

Sebelah kaki Ali Rustam sudah pun berada di Putrajaya hanya menunggu masa sahaja untuk mengesahkannya pada Mac nanti.Beliau dijangka akan memberi tentangan sengit kepada Muhyyidin dan Md. Taib dalam pertarungan bagi jawatan timbalan presiden. Muhyiddin telah mula menerima balasan atas 'keceluparannya' mengkritik proses peralihan kuasa.Pak Lah secara terbuka meluahkan perasaan terkilan kepada Mahyuddin yang bersikap seperti kacang melupakan kulit.

Ali Rustam dilihat sebagai gandingan yang sesuai Najib untuk menerajui Umno dan negara berdasarkan sikap Ali Rustam yang lebih setia dan tidak melawan arus berbanding Muhyiddin yang dianggap vokal dan cuba membawa reformasi dalam Umno.

Isu kenegerian juga menyumbang kepada peluang dan potensi Ali Rustam untuk mengisi jawatan nombor dua dalam Umno. Sehingga hari ini, selain Muhyiddin, Hishamuddin, Khaled Nordin, Syed Hamid Albar semuanya dari negeri Johor mendominasi pencalonan jawatan timbalan dan naib presiden Umno dan perkara ini menimbulkan perasaan kurang senang perwakilan dari negeri lain.Ini memberikan kelebihan kepada Ali Rustam untuk mendapat sokongan semasa pemilihan Umno pada tahun hadapan.

Kemaraan Ali Rustam bermakna, Melaka bakal mendapat Ketua Menteri baru. Ini kerana secara tradisi jawatan timbalan presiden akan memegang jawatan timbalan perdana menteri. Justeru itu Ali Rustam perlu melepaskan kerusi dun Bukit Baru yang dimenangi dan juga jawatan ketua menteri yang disandang sekarang untuk bertanding di peringkat parlimen atau dilantik sebagai senator.

KETUA HAKIM NEGARA : TIDAK BICARA KES UMNO. BAGAIMANA KES PAKATAN RAKYAT?-MALAYSIAKINI


Tan Sri Zaki Tun Azmi, Ketua Hakim Negara yang baru menegaskan, beliau seboleh mungkin akan mengelak daripada mendengar kes-kes melibatkan Umno apabila ia dibawa ke mahkamah memandangkan beliau pernah mewakili parti itu sebagai peguam.

Jelas Zaki, beliau akan berbuat demikian sehinggalah merasakan persepsi umum terhadap diri beliau sudah berubah.

"Setakat ini kes Umno yang datang ke mahkamah, saya tidak akan membicarakan. "Saya kata saya tidak mahu (membicarakannya)? sehingga saya dapat menunjukkan kebebasan diri saya," katanya dalam satu wawancara.

Zaki ditanya bagaimanakah beliau akan mengendalikan kes-kes melibatkan Umno memandangkan wujud keraguan sesetengah pihak kerana beliau sebelum ini pernah mewakili Umno sebagai peguam.

Zaki, 63, dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin setelah diperkenan Majlis Raja-Raja pada 18 Oktober lepas.

Zaki yang sebelum itu adalah Presiden Mahkamah Rayuan menggantikan Tun Abdul Hamid Mohamed yang bersara wajib.

Dalam hal ini saya bersetuju dengan Ketua Hakim Negara yang enggan mengendalikan kes melibatkan Umno. Ini kerana selain pernah menjadi peguam bagi pihak Umno dalam beberapa kes terdahulu, Tan Sri Zaki juga pernah menjadi Pengerusi Jawatankuasa Disiplin dan Rayuan Umno!Adakah beliau masih menjadi ahli Umno?

Di samping itu beliau juga sepatutnya mengelakkan daripada sebarang kes yang melibatkan Pakatan Rakyat. Sama ada melibatkan PAS, PKR dan DAP. Sama ada melibatkan perbicaraan pimpinan Pakatan Rakyat atau parti secara langsung.

Logiknya jika Tan Sri Zaki tidak mahu bersikap 'memihak' kepada Umno kerana pernah menjadi 'kaum kerabat' Umno, maka beliau juga perlu mengelakkan sebarang kes yang melibatkan 'lawan' Umno iaitu Pakatan Rakyat.Jika beliau tidak dapat mengelakkan situasi perbicaraan yang melibatkan sama ada Umno atau Pakatan Rakyat adalah lebih baik beliau berundur dari jawatan sebagai Ketua Hakim Negara supaya dapat memberi keadilan kepada semua pihak.

PEMILIHAN UMNO:SIAPA YANG AKAN KECUNDANG?-MALAYSIAKINI


Hari ini dan esok merupakan minggu yang cukup sibuk dan mendebarkan bagi calon-calon yang menawarkan diri untuk merebut jawatan tertinggi dalam Umno.Esok merupakan hari terakhir mesyuarat bahagian Umno seluruh negara untuk mencalonkan jawatan dalam pemilihan Umno Mac depan.

Tumpuan sudah pasti terarah kepada perebutan jawatan timbalan presiden, Naib dan ahli majlis tertinggi. Mungkinkah akan berlaku pertandingan tiga penjuru jawatan timbalan presiden melibatkan Muhyiddin, Ali Rustam dan Md. Taib? Muhyiddin awal-awal lagi layak dengan mendapat 79 pencalonan sehingga semalam, Ali Rustam 32 dan Md. Taib 30. Kuota jawatan nombor dua ini ialah 39.

Manakala pencalonan naib presiden tidak kurang sengitnya dengan 6 calon telah layak.Mereka Hishammuddin Tun Hussein(115),Ahmad Zahid Hamidi(83,Shafie Apdal(64)Khaled Nordin(61),Syed Hamid Albar(24)dan Isa Samad(21)Sementara 4 calon lain menanti dengan debaran. Mereka ialah Jamaludin Jarjis(18),Rais Yatim(15),Rahim Tamby Chik(10) dan Shahidan Kassim(6).Pencalonan yang diperlukan ialah 20.

Tinggal 49 bahagian lagi yang belum mengadakan mesyuarat yang akan berlangsung hari ini atau esok. Peluang semua calon yang disebutkan masih terbuka.

Gejala politik wang dijangka akan semakin meluas pada minggu terakhir ini. Sudah pasti semua calon yang belum layak akan berhabis-habisan untuk melepasi kuota pencalonan ditetapkan. Jawatan dalam Umno adalah umpama hidup dan mati mereka untuk mendapat kekayaan dan pengaruh.Justeru itu tidak hairanlah berlaku budaya cantas- mencantas, tikam belakang dan sogokan sepanjang proses mesyuarat bahagian Umno.

Jadi tidak hairanlah sogokan dan rasuah menjadi budaya dan 'tema' pemilihan Umno kali ini. Sehinggakan mereka yang 'ikhlas' dalam Umno menaruh kebimbangan dengan apa yang berlaku sekarang.

Ini jelas seperti gesaan Pengerusi Lembaga Disiplin UMNO, Tan Sri Tengku Ahmad Rithauddeen Tengku Ismail meminta pucuk pimpinan UMNO segera menyelamatkan parti itu daripada kehancuran berikutan berleluasanya politik wang pada pemilihan sekarang yang disifatkan paling serius dengan lebih 900 aduan telah diterima setakat ini.

Menurut Tengku Ahmad Rithauddeen, beliau sudah pun berulang kali melaungkan amaran mengenai politik wang, malangnya lebih banyak aduan diterima kali ini berbanding pemilihan UMNO empat tahun lalu.

“Saya tidak ingat jumlahnya secara tepat tetapi rasanya sudah lebih 900 aduan mengenai politik wang diterima setakat ini,”.

Dijangka gejala ini akan semakin kronik menjelang Mesyuarat Agong Pemilihan Umno Mac depan.Bayangkan jika mereka yang terlibat dengan budaya ini dibiarkan menerajui dan memerintah negara? Negara akan menuju kehancuran dan rosak binasa. Khazanah milik negara akan susut. Tidak mustahil negara boleh jatuh bankrap dan muflis.

Tidak penting siapa yang layak dan tersungkur dalam pemilihan umno kali ini tetapi apa yang lebih penting ialah menyelamatkan negara ini daripada mereka yang rakus dan tamak daripada terus memperalatkan nama perpaduan dan ketuanan Melayu untuk kepentingan politik dan peribadi mereka.