22 October 2009

19 TAHUN KERAJAAN PAS KELANTAN BEBAS RASUAH


Jika ada anugerah negeri yang paling lama bebas rasuah dalam Malaysia Books Of Record, Kelantan adalah paling layak menerimanya. Sepanjang pentadbiran Kerajaan Pas Kelantan selama 19 tahun di bawah kepimpinan Dato Tuan Guru Nik abdul Aziz Nik Mat tidak ada satu pun kes yang melibatkan wakil rakyat, Exco dan Menteri Besar yang disiasat kerana rasuah.

Perkara itu dinyatakan oleh Exco Kelantan, Dato Mohd Amar Abdullah dalam jawapan Drs Zainudin Awang Hamat (Adun Limbungan) dalam sesi soal jawab dalam sidang Dun Kelantan hari ini.

Ini merupakan contoh kepimpinan yang berteraskan lunas-lunas Islam yang mengutamakan amanah dan tanggungjawab kepada rakyat. Justeru itu tak ada sebab 'demo nak lawe kawe' slogan keramat Pas Kelantan dalam pilihanraya umum lalu merujuk kepada usaha Umno@BN untuk merampas Kelantan. Rekod dan kepimpinan kerajaan Pas Kelantan wajar menjadi ikutan kerajaan Pakatan Rakyat di negeri lain dengan sentiasa mengambil berat dan mengutamakan rakyat. Bukannya mengayakan suku sakat, kroni atau kepentingan peribadi yang lumrah di dalam amalan pemerintahan Umno@BN di mana-mana.

Berbeza dengan negeri dikuasai oleh Umno@BN kes rasuah bukan sekadar setahun sekali disiasat oleh SPRM tetapi boleh dikatakan saban bulan dan minggu ada aja laporan berkaitan kes rasuah disiasat atau dilaporkan oleh rakyat yang prihatin di negara ini. Contoh terdekat laporan Audit Negara terbaru mendedahkan banyak penyelewengan berlaku dalam negeri dikuasai oleh Umno@BN. Tetapi seperti biasa isu rasuah yang melibatkan negeri Umno@BN akan hilang begitu saja deperti ditiup angin lalu. Malah rasuah kini menjadi 'syarat wajib' untuk jadi pemimpin Umno contoh.....Siapa calon Umno di Bagan Pinang ? Siapa Ketua Menteri Melaka? Siapa Ketua Pemuda Umno Malaysia? Semuanya bergelumang dengan rasuah....

SEJAK BILA MAMAT NI RETI UNDANG-UNDANG?


Macam bagus je mamat seorang ni menunjukkan buku Undang-undang tubuh Kerajaan Perak dengan mendakwa V. Sivakumar tidak mengikut undang-undang apabila mengeluarkan notis memanggil sidang Dun.

Cuma nak tanya pada mamat ni, dia mendakwa jadi speaker guna undang-undang mana?