01 December 2010

UMNO SOROK MASALAH DALAM KAIN

Pemilihan Umno tangguh 18 bulan, itu umum presiden mereka merangkap PM 1Malaysia. Pemilihan yang sepatutnya berlangsung tahun depan akan ditangguhkan. Maknanya pilihanraya umum akan diadakan dalam tempoh itu dan bukan tempoh terdekat seperti yang diramalkan.

Mengapa tangguh terlalu lama? Bukankah Umno kini kuat dan Pakatan Rakyat khususnya PKR sedang bergolak? Semua ini membuktikan sebenarnya bahawa Umno/ BN berada dalam keadaaan terumbang-ambing dan berpecah.

Mereka cuba menjaga tepi kain orang lain kerana bimbang masalah dalam kain sendiri terdedah. Walaupun Umno cuba sorok masalah dalam kain dengan menangguhkan pemilihan selama 18 bulan, masalah dalam kain mereka tetap diketahui kerana Umno pakai kain jarang!

Sorok macam mana pun 1Malaysia tahu, Umno kini sudah hampir nak karam! Jika Umno betul-betul kuat buatlah pengumuman pilihanraya umum dalam tempoh terdekat. Tetapi saya cukup yakin Umno tak mampu untuk buat pilihanraya umum dengan pelbagai masalah yang melanda mereka sekarang.

Sebaliknya Pas, PKR dan DAP lebih berani dan terbuka untuk mengdakan pemilihan parti tanpa perlu bimbang perpecahan dan pergolakan yang mungkin melanda. Tindakan PAS, PKR dan DAP meneruskan pemilihan parti tanpa membuat sebarang penangguhan merupakan satu tindakan tepat dan bijak. Ini kerana dapat menyikirkan sebarang petualang atau pun musang berbulu ayam yang mungkin ada dalam parti. Sekaligus sebagai satu proses pembersihan untuk memastikan mereka yang betul-betul setia dan jujur sahaja yang masih tinggal. Berbeza dalam Umno yang luar kainnya nampak molek tetapi dalam kainnya penuh dengan keserabutan dan segala kudis, nanah, kurap dan panau.

Justeru itu rakyat tidak perlu ragu-ragu untuk memberi sokongan padu kepada Pakatan Rakyat dalam pilihanraya umum akan datang untuk meneruskan kemaraan ke Putrajaya selepas PRU ke 12.