22 December 2009

LANJUT USIA BAS SEKOLAH KE 30 TAHUN : PELAJAR NAIK' KERANDA BERGERAK'!


Mungkin ini agaknya rupa bas sekolah di Malaysia yang dilanjutkan usia dari 20 ke 30 tahun. Masa tu tak perlu check di Puspakom kerana enjin dah tercabut. Adakah hendak menunggu tragedi malang menimpa anak-anak kita baru kerajaan akan mengkaji semula. Kini anak-anak kita ibarat menaiki 'keranda bergerak' dengan langkah kerajaan seperti yang diumumkan oleh Pengerusi LPKP Datuk Halimah Mohamed Sadique yang akan berkuatkuasa 1 Januari 2010.

Mana yang lebih penting nyawa murid dan pelajar sekolah atau keuntungan pengusaha bas sekolah?

PETRONAS PUN TAHU TAK BERBALOI TAJA PASUKAN FORMULA 1 MALAYSIA


Syarikat petroleum negara, Petronas semalam mengumumkan menjadi penaja utama kepada pasukan formula 1 yang menggunakan enjin Mercedes. Kedua-dua pihak telah membuat perjanjian lima tahun dengan menggunakan nama Mercedes GP Petronas.

Pengumuman ini sekaligus menjadi tamparan kepada pasukan formula 1Malaysia yang masih terkial-kial mencari penaja utama. Air Asia dan Proton sebelum ini telah menyatakan kesediaan menjadi penaja pasukan formula 1Malaysia.

Walaupun Petronas menjadi pembekal bahan api utama kepada pesawat Air Asia itu tidak membuka hati pengurusan Petronas untuk menjadi penaja utama.

Langkah Petronas menaja pasukanMercedes adalah lebih tepat berbanding menjadi penaja pasukan Formula 1Malaysia . Lebih-lebih lagi walaupun Malaysia berbangga dengan pasukan formula 1nya tetapi masih lagi bergantung enjin luar iaitu enjin Lotus dari Itali. Manakala Pasukan Mercedes GP Petronas sebelum ini dikenali dengan nama Brawn GP telah terbukti keunggulannya dengan menjadi juara formula 1 musim lalu. Kemunculan juara dunia tujuh kali Michael Schumacher yang dikhabarkan akan menjadi pemandu Mercedes GP Petronas dijangka akan meningkatkan nilai tajaan Petronas pada masa akan datang.

Ternyata Petronas lebih menyedari adalah lebih berbaloi menaja Pasukan Mercedes GP Petronas berbanding pasukan Formula 1Malaysia. Mungkinkah kerajaan terpaksa menggeluarkan belanja dari duit rakyat untuk menjadi penaja pasukan Formula 1Malaysia.?Lebih-lebih lagi dalam kegawatan ekonomi pastinya syarikat-syarikat besar akan lebih berhati-hati dalam pelaburan mereka.

Jika itu berlaku maka pembaziran dan kerugian ratusan juta duit rakyat akan berlaku. Kecualilah Pasukan Formula 1Malaysia menggunakan enjin pesawat pejuang F5E yang hilang itu!

LAGI ENJIN JET TUDM HILANG!


Memalukan, bukan sebuah tetapi dua buah! Itulah yang berlaku kepada enjin jet pemintas TUDM F 5E yang satu ketika menjadi jet pejuang kebangaan negara. Panglima Angkatan Tentera Tan Sri Azizan Ariffin mendedahkan enjin jet F5E kedua hilang selepas kira-kira lima bulan kehilangan enjin jet yang pertama. Siasatan yang dijalankan menunjukkan bahawa enjin jet yang kedua ini dijual di negara Eropah. Enjin jet F5E pertama sebelum ini dipercayai dijual di negara Amerika Selatan.

Kehilangan enjin GE J85-21A digunakan pesawat tempur F-5E milik TUDM berpangkalan di Skuadron Ke-12 Scorpion Pangkalan Udara Butterworth itu dipercayai didalangi individu sama yang didakwa terbabit kehilangan enjin pertama.

Ini jelas menunjukkan betapa longgar dan rapuhnya sistem keselamatan dan pertahanan negara. Jika perkara ini berlaku di luar negara sudah pasti Menteri Pertahanan dan Panglima Angkatan Tentera akan meletak jawatan untuk menunjukkan rasa bertanggungjawab. Tetapi apa yang berlaku di negara ini, Menteri Pertahanan, Datuk seri Zahid Hamidi terus menyalahkan prosedur keselamatan yang menjadi punca kehilangan yang berlaku.

Begitu juga apabila Kapal Pengangkut KD Inderapura terbakar baru-baru ini, litar pintas dan pendawaian elektrik yang dipersalahkan. Faktor kelalaian dan kecuaian dalam aspek penyelengaraan, baik pulih dan pemantauan tidak diberi perhatian. Apakah menteri berkenaan akan memberi alasan yang sama jika berlaku lagi kehilangan dan tragedi yang menimpa aset keselamatan negara?