29 August 2008

Tanda-tanda Pembentukan Kerajaan Baru Semakin Nyata


Dalam posting sebelum ini saya ada menyatakan bahawa teori pembentukan kerajaan baru pada atau sebelum 16 September seperti yang diuar –uarkan adalah agak mustahil dan sukar untuk dilaksanakan.Namun, perkembangan muktahir senario dalam Negara menyebabkan saya menjangkakan bahawa teori ini semakin hampir untuk direalisasikan.

Bermula dari Keputusan Pilihanraya Kecil Permatang Pauh sehingga pembentangan Belanjawan oleh Perdana Menteri pada hari ini semakin menguatkan ramalan bahawa Kerajaan Baru Bakal Terbentuk sebelum 16 September.

Tanda –tandanya :

  1. Terdapat ahli parlimen BN menghantar SMS kepada DSAI selepas kemenangan di Permatang Pauh.
  2. 20 Ahli Parlimen Sabah dan Sarawak membuat aku janji untuk setia bersama BN dan kerajaan yang ada
  3. Beberapa jam kemudian Anwar mengadakan pertemuan dengan kira –kira 10 orang ahli parlimen BN dari Sabah dan Sarawak di ibu kota.
  4. Dalam pembentangan 'Budget 2009' sebelum mengakhiri ucapannya Pak Lah menegaskan


    'Saya tidak akan membenarkan mandat rakyat dirampas daripada parti BN yang telah menang majoriti pilihanraya umum secara sah dan mengikut lunas demokrasi," kata Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi


    Tak sungguh tak melata…Tak sungguh orang tak kata…Kalau tak ada angin tak kan pokok bergoyang…Wallahu'alam

Kita Masih Dijajah..


Merdeka, suara keramat yang bergema setiap kali tiba tanggal 31 Ogos. Merupakan hari yang cukup istimewa kepada Negara terutama mereka yang terlibat dalam perjuangan membebaskan negara dari cengkaman penjajah.

Merdeka, bermakna bebas. Namun, kebebasan dalam erti kata merdeka sering disempitkan skopnya iaitu bermaksud bebas dari penjajahan dari ditakluk dan diperintah oleh negara lain sahaja.

Walhal, makna bebas dan merdeka adalah sangat luas dari erti dan nilainya. Apa erti merdeka, sekiranya pemikiran masih dijajah, kebebasan bersuara dan menyatakan pandangan di sekat dan hak berhimpun secara aman tidak dibenarkan dalam Negara yang mendakwa telah merdeka.

Pelbagai akta dan undang –undang yang merantai kebebasan diperkenalkan. Misalnya ISA,OSA, AUKU dan Ordinan Darurat diperkenalkan kononnya untuk menjaga keamanaan, perpaduan dan keharmonian.

Terkini, kebebasan menyatakan pandangan dan pendapat serta menyuarakan rasa tidak setuju melalui dunia siber cuba disekat. Misalnya, pengendali blog Penarik Beca dan Malaysia Today baru –baru ini ditahan kerana pandangan dan hujah kritis yang dikemukakan kepada pihak tertentu dalam kerajaan. Malah Blog Malaysia Today disekat aksesnya oleh Syarikat TM Net atas arahan pihak tertentu.

Menteri Dalam Negeri, Datuk seri syed Hamid Albar turut bersetuju langkah yang dikenakan oleh pihak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia ( SKMM ) menyekat blog Raja Petra Kamarudin ( RPK ). Malah sebelum ini sering kali memberi amaran kepada pengendali blog lain yang tidak sehaluan dengan kerajaan untuk bersedia dikenakan tindakan. Merdekakah ini namanya ?

Walaupun Negara bakal meraikan kemerdekaan ke 51 beberapa hari lagi, sebenarnya kita masih dibelenggu dan dirantai dengan penjajahan alaf baru. Selamat Menyambut Kemerdekaan Negara ke 51 !

Pelajar 'Kung Fu' di MRSM di Melaka

Melaka, Lima orang pelajar dari Maktab Rendah Sains Mara di Melaka dibuang sekolah Isnin lalu kerana terlibat perbuatan 'ragging' ala kung Fu terhadap pelajar baru.

Kelima -lima pelajar tingkatan Empat dari MRSM berkenaan dibuang sekolah apabila perbuatan mereka dirakamkan melalui telefon bimbit dan disiarkan di laman You Tube. Ini bukan kejadian pertama, sebelum ini terdapat kes di sekolah yang sama seorang pelajar hampir lumpuh dibelasah oleh 15 orang pelajar.

Peristiwa ini menggambarkan terdapat kelemahan dan kepincangan dalam sistem pendidikan di negara ini yang perlu diperbaiki. Dalam masa yang sama pihak kerajaan tidak boleh lepas tangan dalam hal ini. Mereka turut bertanggungjawab dengan memberi kebenaran kepada program hiburan melalaikan dan berunsur ganas di stesen - stesen TV yang merosakan golongan remaja dan anak muda. Malah, malam ini kerajaan meluluskan konsert artis simbol seks, Avril Lavigne di Stadium Merdeka walaupun mendapat bantahan dari pelbagai pihak sama ada NGO,pertubuhan agama dan parti Politik.

Di samping, jangan lupa kerajaan turut sama terlibat 'memeriahkan' sambutan Malam Kemerdekaan pada 31 Ogos ini dengan program-program hiburan keterlaluan yang menyebabkan golongan remaja dan muda mudi terus leka dan hanyut. Saksikan klip video berkenaan :