18 October 2008

MCA DAPAT TIMBALAN PRESIDEN BARU

Datuk Ong Tee Keat seperti dijangka memenangi jawatan presiden MCA mengalahkan Datuk Chua Jui Meng. Tetapi apa yang lebih mengejutkan ialah dalam pertandingan jawatan timbalan presiden yang dimenangi oleh pelakon VCD lucah terkenal yang mengalahkan calon favourite lain iaitu Setiausaha Agung MCA, Datuk Seri Ong Ka Chuan, Datuk Donald Lim Siang Chai dan Lee Hack Teik.

Dalam persaingan merebut jawatan ini, Ka Chuan, abang kepada Presiden MCA sekarang Datuk Seri Ong Ka Ting, dilihat mempunyai kelebihan berbanding pelakon berkenaan yang melepaskan jawatan Kabinet akhir tahun lepas apabila video yang memaparkannya dalam satu aksi kontroversi dengan teman wanitanya tersebar dengan meluas.

Donald Lim merupakan penyandang jawatan Naib Presiden sekarang, dan Lee, seorang bekas Ahli Dewan Undangan Negeri.

Inilah dia yang bakal menerajui BN pada masa akan datang dan tidak mustahil akan kembali mewarnai kabinet Malaysia jika BN terus kekal diberi kuasa memerintah negara.

BELA HAK SETINGGAN PUN KENA ISA ?


Akta Keselamatan Dalam Negeri ( ISA ) kembali mengganas! Tak pasal -pasal seorang sukarelawan dan aktivis hak asasi bersama Suara Rakyat Malaysia (Suaram) yang membela hak dan nasib setinggan ditahan akta zalim berkenaan.

Cheng Lee Whee, seorang sukarelawan wanita di sekretariat Suaram Johor Bahru ditahan menurut Seksyen 28 pada 10.45 malam tadi di balai polis Seri Alam.

Menurut penyelaras Suaram Johor, Nyam Kee Han, aktivis badan hak asasi itu kemudian dibawa ke balai polis Pasir Gudang tidak lama selepas itu.

Cheng dipercayai disiasat berhubung aduannya berkaitan perobohan rumah di Kampung Baru Plentong Tengah, Johor Bahru semalam.

Pada mulanya, Cheng hadir di Seri Alam untuk memberikan keterangan berhubung laporan polisnya di balai polis Permas Jaya semalam mengenai penangkapan terhadap 27 penduduk dan pemimpin PAS di Plentong Jaya.

Kira-kira dua jam kemudian, tambah Nyam, beliau dimaklumkan bahawa Cheng ditahan polis malam ini bawah akta kontroversi tersebut.

ketika berkumpul bersama beberapa pemimpin pembangkang dan aktivis di Balai Polis Pasir Gudang awal pagi ini, Nyam berkata beliau dimaklumkan Cheng akan dibawa ke Johor Bahru pagi esok.

Semalam, kesemua 27 yang ditahan kerana menghalang kerja-kerja perobohan di kawasan setinggan itu dibebaskan setelah berada di balai polis kira-kira lapan jam.
Mereka - termasuk ahli jawatankuasa perhubungan PAS Johor Syed Othman Syed Abdullah -dibebaskan dengan jaminan RM1,000 setiap seorang.

Mereka diarahkan melaporkan diri di balai polis Johor Jaya, tempat mereka ditahan, pada 30 Oktober depan jam 8 pagi.

Mereka, termasuk tiga wanita, ditangkap sewaktu mengadakan benteng manusia di jalan masuk ke kampung itu dengan memegang tangan antara satu sama lain.

Dalam kejadian tersebut, pengerusi jawatankuasa bertindak penduduk kawasan itu Jameon Abdullah pengsan sewaktu ditahan, dipercayai akibat pergelutan dengan pihak berkuasa.

Apa alasan polis dan Hamid Albar selaku Menteri Dalam Negeri kali ini apabila sekali lagi menggunakan ISA secara sewenang-wenangnya ? Adakah beliau cuba untuk mengertak rakyat dengan undang-undang rimba ini menjelang proses peralihan kuasa yang dilaungkan oleh Pakatan Rakyat? Adakah mereka dalam Umno cuba menutup dan mengalihkan isu 'peperangan' yang sedang berlaku semasa pemilihan Umno sekarang?Apakah Umno semakin terdesak untuk mempertahankan kuasa sehingga menggunakan ISA secara membuta tuli dan membabi buta? Adakah ini juga strategi beliau dan pemimpin Umno lain untuk mendapat undi perwakilan menjelang pemilihan Bahagian Umno dan jawatan tertinggi Umno?

Kepada ahli komponen BN seperti MCA dan Gerakan dan parti lain yang turut menentang ISA, tinggalkanlah BN yang diterajui oleh Umno yang terus memperalatkan dan menghina sistem demokrasi dan hak dan kedaulatan serta kebebasan rakyat.
Hal ini kerana, tahanan terbaru di bawah ISA kali ini ternyata tidak masuk akal dan bersifat luar biasa. Ternyata mereka semakin terdesak dengan menggunakan sisa-sisa kuasa yang ada.