25 February 2009

SULTAN SELANGOR MAKIN DIKAGUMI DAN DIHORMATI...


Tindakan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menolak campur tangan berhubung kedudukan exco kerajaan negeri, Elizabeth Wong yang mahu meletak jawatan itu dan sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Lanjan telah mengangkat martabat baginda sebagai payung negeri yang dikagumi dan dihormati.

Inilah contoh dan amalan yang wajar diikuti oleh institusi istana di negeri negeri lain bagi menjunjung konsep raja berlembagaan.

Menurut kenyataan Setiausaha Sulit baginda, Datuk Mohamad Munir Bani di sini hari ini, keputusan tersebut dibuat kerana Sultan Selangor sememangnya bersikap berkecuali dalam hal ehwal yang membabitkan politik.

Malah, kes Elizabeth itu masih lagi dalam siasatan pihak polis selain melibatkan kedudukannya sendiri dalam politik.

Namun apa yang berlaku di Perak adalah sebaliknya. Tindakan instusi beraja telah menghakis dan mengurangkan perasaan hormat terhadap institusi yang mulia ini. Sultan dilihat dipengaruhi oleh 'tangan-tangan ghaib' yang kononnya ingin mempertahankan institusi beraja. Sebaliknya, berniat serong kerana kerakusan dan kegelojohan dalam berpolitik.

Orang Melayu memang terkenal dengan budi bahasa dan menyanjungi sistem beraja. Namun kebangkitan suara rakyat di Perak wajar dijadikan renungan oleh semua. Kenapa rakyat bangun dah menyatakan protes kepada istana? Siapa yang memperalatkan istana? Apakah punca pihak istana seolah-olah terpaksa tunduk kepada pengaruh politik sehingga mengabaikan prinsip undang-undang dan pelembagaan?

Tetapi apa yang berlaku di Selangor wajar membuka mata semua bahawa rakyat khususnya orang Melayu begitu menyayangi dan menyanjungi institusi istana dengan sikap yang ditunjukkan oleh baginda DYMM Sultan Selangor. Benarlah kata-kata " Raja adil raja disembah, raja zalim raja disanggah'.

SPRM MENJADIKAN KHIR TOYO SUCI DARI RASUAH?


Pelbagai laporan dan aduan dah dibuat berkaitan rasuah dan salah guna kuasa yang membabitkan bekas MB Selangor kepada BPR kini SPRM.

Semua laporan disertakan dengan dokumen yang menyokong aduan dibuat. Dari rasuah membabitkan lembu korban sampailah rasuah yang membabitkan nilai jutaan ringgit. Terbaru membabitkan laporan Khir Toyo menerima bayaran RM17 juta daripada seorang individu hasil jualan tujuh unit hartanah Al Marwa Tower di Makkah, Arab Saudi.

Pembayaran tanpa sebarang resit rasmi itu diterima hasil jualan tujuh daripada 12 unit hartanah yang dibuat Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB) di Makkah.

Sudah berlambak dan laporan yang dibuat.....Apa yang berlaku akhirnya? SPRM akan beritahu..... kita kekurangan bukti, saksi tak cukup, laporan tak lengkap.....Tetapi bila melibatkan MB Selangor sekarang.... Dalam masa yang cukup singkat....SPRM kata apa????Kita mempunyai bukti yang cukup dan kuat tentang kes rasuah dan penyelewengan serta salah guna kuasa...SPRM akan menyerahkan kertas siasatan pada Peguam Negara untuk tindakan selanjutnya...SPRM ada Prima facie dalam kes ini...Kes ini akan disegerakan kerana melibatkan kepentingan umum....Ini apa cerita???