12 September 2008

Ini Baru Bermula….

Petang tadi Raja Petra Kamarudin ditahan di bahawa ISA atas tuduhan mengancam keselamatan Negra dan sebentar tadi wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng ditahan di rumahnya pada jam 8.30 malam di Bukit Mertajam berkaitan tulisannya menyentuh isu perkauman tentang Ketua Umno Bukit Bendera yang 'direhatkan' Datuk Ahmad Ismail. Tidak dapat dipastikan sama ada beliau akan turut ditahan di bawah ISA

Selepas ini kemungkinan ada lagi siri tangkapan yang dibuat atas alasan 'keselamatan negara' dan menjaga 'keharmonian' dan 'perpaduan kaum'.

Siri penangkapan ini menunjukkan bahawa terdapat usaha terdesak dengan tempoh masa yang ada untuk menyekat kemaraan Pakatan Rakyat ke Putrajaya.

Kenyataan bersama yang dibuat oleh pimpinan Pakatan Rakyat hari ini tentang keyakinan pembentukan kerajaan baru dalam tempoh terdekat sudah pasti merunsingkan kepimpinan kerajaan yang ada.

Mereka merasa semakin terancam apabila 5 orang ahli parlimen PKR turut berminat mempelajari kaedah pertanian terkini di Taiwan.

Kenyataan, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib bahawa lawatan itu tidak akan berjaya walaupun sehingga ke Antartika lebih merupakan satu kenyaataan untuk menyembunyikan kebimbangan bahawa hayat BN sudah sampai penghujung senja.

Justeru itu, sudah pasti mereka yang berkuasa akan berhabis –habisan menggunakan apa sahaja yang ada untuk menggagalkan usaha pembentukan kerajaan baru menjelang fajar 16 September nanti.

PENGGUNAAN ISA SUDAH BERMULA


Penggunaan Akta Keselamatan Dalam Negeri ( ISA )telah bermula. Sebentar tadi, Bloggers terkenal Raja Petra Kamarudin telah ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri . Beliau ditahan pada pukul 1.10 tadi sewaktu umat Islam sedang bersiap untuk bersembahayang Jumaat.
Pengumuman Datuk Shaziman Mansor, Menteri Tenaga dan Komunikasi untuk menarik sekatan kepada semua blog dan laman termasuk laman Malaysia Today sebelum ini tidak membawa apa –apa makna dengan berita penangkapan ini.

Penangkapan ini kemungkinan berkaitan dengan artikel dalam Malaysia Today yang dikatakan menyentuh sensitiviti dan menghina umat Islam serta laporan –laporan polis yang berkaitan dengannya.

Walaupun saya turut tidak bersetuju dengan artikel yang ditulis, penggunaan ISA adalah sesuatu yang tidak wajar dan ditentang. Sekiranya RPK didapati bersalah, beliau perlu didakwa di mahkamah terbuka. Biar mahkamah yang menentukan bentuk hukuman sekiranya beliau benar –benar bersalah.

Langkah ini dilihat satu usaha untuk mengugut penulis –penulis blog dan laman web yang kini menjadi media alternatif yang menenggelamkan media arus perdana terutamanya yang dimiliki atau dikawal oleh kerajaan.

Di samping itu, penggunaan ISA dilihat sebagai satu ‘isyarat’ kepada mereka yang berhasrat mewujudkan kerajaan baru pada atau sekitar 16 September nanti.

Saya tidak terkejut sekiranya “Operasi Lalang” secara besar –besaran akan berlaku dalam tempoh terdekat.