24 May 2011

RASIONALISASI DAN SELARAS SUBSIDI BUKTI UMNO/BN SEMAKIN TIDAK RASIONAL DAN TAK WARAS

Spekulasi makin rancak diperkatakan, minyak RON 95 akan naik. Petanda dan bayangannya cukup jelas dari kata yang berbelit-belit dan bercabang-cabang dari mulut pak menteri. Maka pelbagai istilah dan hujah dangkal serta fatwa dikeluarkan untuk 'menghalalkan' harga minyak RON 95 dinaikkan.

Hari ini pak cik mak cik penyokong tegar Umno sudah pandai sebut istilah rasionalisasi dan penyelarasan subsidi sampai tergeliat lidah dan gusi. Istilah harga naik sudah ghaib kerana tipu daya dan putar belit akhbar milik Umno terutamanya Utusan Malaysia.

Walaupun harga minyak dunia tidak menentu dan menunjukkan kenaikan di pasaran tetapi negara-negara pengeluar minyak dunia masih mengekalkan harga minyak untuk kegunaan rakyat mereka. Cuma negara-negara pengimport yang tidak ada memiliki telaga minyak merasa terkesan .

Apa yang peliknya, Malaysia yang pengeluaran minyak tempatan melebihi 700,000 tong sehari turut mengikut jejak langkah negara-negara yang tidak mempunyai telaga minyak. Ke mana pergi segala hasil kekayaan minyak negara? Mengapa rakyat yang sering menjadi mangsa? Adakah ini yang dikatakan Umno menjadi juara rakyat? Rakyat didahulukan? Semua ini cukup membuktikan pemimpin Umno/BN makin tidak rasional dan sudah hilang waras. Ketika rakyat terhimpit dan menderita dengan kenaikan harga barang, pemimpin Umno/BN hidup senang lenang rakyat hidup dengan air mata berlinang.

Apabila hendak menaikkan harga minyak maka mulalah pemimpin Umno jual minyak urat...rasionalisasi dan penyelarasan subsidi untuk kebaikan rakyat. Apa ingat rakyat hari ini tunggul kayu?

Rakyat sebenarnya sudah tidak ada pilihan untuk memulihkan dan menyelamatkan negara ini selain daripada memastikan Umno/BN dinafikan daripada terus membentuk kerajaan. Cukuplah rakyat sudah lama tertindas dan menderita. Digula-gulakan sekejap masa pilihanraya menderita dan sengsara selepasnya. Rakyat perlu bangun dan berani memperjuangkan hak mereka. Gunakan kuasa yang ada untuk menolak kerajaan yang sudah tidak mampu membela nasib rakyat kalau bukan untuk kita pun tetapi sekurang-kurangnya untuk kehidupan lebih baik anak cucu kita pada masa akan datang.