15 November 2008

UPSR 2008: JURANG PENDIDIKAN MAKIN KETARA DI ANTARA MURID BANDAR DAN LUAR BANDAR-MALAYSIAKINI

Di sebalik kenyataan Datuk Hishamuddin bahawa keputusan UPSR meningkat dari segi bilangan yang mendapat A dan mendabik dada PPSMI (Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris ) telah berjaya kita disembunyikan dengan data yang mengejutkan bahawa daripada 518,616 calon menduduki UPSR seramai 30,049 murid yang mendapat gred D dan E untuk semua mata pelajaran.

Jumlah sebesar itu boleh memuatkan 25 buah sekolah jika sebuah sekolah menampung 1,200 murid.

Lebih memeranjatkan, angka 30,049 itu adalah peningkatan “tidak sihat” sebanyak 44 peratus berbanding UPSR tahun lalu yang mencatatkan seramai 20,856 calon tidak menguasai tahap minimum untuk semua subjek.

Jika diperincikan lagi, jumlah “murid kurang upaya” bagi tahun 2007 itu pula meningkat 4.5 peratus daripada tahun 2006.

Ini bermakna bermula dari tahun 2006 sehingga tahun ini jumlah mereka yang gagal meningkat secara mendadak. Apa makna semuanya ini?

Selama enam tahun di bangku sekolah sebahagian daripada mereka masih gagal menguasai aspek literasi yang berkait rapat dengan kemahiran kognitif dalam membaca, menulis dan aritmetik.

Ini juga bermakna kerajaan sanggup berhabisan lebih RM 5 bilion untuk PPSMI tetapi kerajaan melalui Kementerian Pelajaran seolah melupakan program asas dan teras membasmi golongan buta huruf.

Walaupun ada program membasmi buta huruf seperti Kelas Intervensi Awal Membaca dan Menulis (KIA2M),Program sekolah Kurang Murid(SKM) dan Proram Pensiangan Salinantan untuk sekolah pedalaman dan terpencil untuk golongan susah dan miskin, program seumpama ini hanya seperti melepaskan batuk di tangga sahaja. Buat untuk sekadar ada sahaja. Program ini tidak 'glamour' seperti program PPSMI yang mendapat pelbagai kemudahan dan peruntukan dari kerajaan.

Daripada jumlah sebanyak 31.1 peratus murid-murid yang menguasai pembelajaran itu khususnya subjek sains ataupun matematik adalah dari kalangan mereka yang tinggal di bandar dan mempunyai latar belakang keluarga berpendidikan.Manakala murid yang tinggal di kampung dan pedalaman terus ketinggalan dan terpinggir yang tidak mampu menyaingi murid yang tinggal di kota.

Saya sempat bertanya dan bersembang dengan beberapa orang guru besar dan guru di Melaka tentang keputusan UPSR yang baru diumumkan. Antara yang diperkatakan di antara faktor pelajar tidak mendapat 5 A, bermakna bilangan yang mendapat 4A dan 3A yang ramai adalah berpunca pelajar hanya mendapat B dan C bagi mata pelajaran matematik dan sains. Buatlah kajian dan siasatan, pada tahun ini bilangan pelajar yang mendapat 4A dan 3A adalah meningkat begitu ketara sekali jika tidak disebabkan faktor subjek matematik dan sains.

Akhirnya apa yang berlaku, PPSMI akan mewujudkan jurang yang lebih besar antara murid bandar dan kampung serta perbezaan antara golongan kaya dan miskin. Ini menyebabkan murid di kampung sukar untuk bersaing dengan murid di bandar yang memiliki kemudahan dan kemampuan untuk menghadiri kelas tiusyen dan sebagainya bagi meningkatkan penguasaan dalam bahasa Inggeris.

Apa yangs sepatutnya dilakukan oleh kerajaan untuk meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris ialaj melalui memantapkan prasarana dan latihan guru yang mengajar bahasa Inggeris dan bukannya 'mencemari' subjek matematik dan 'sains' dengan diajar dalam bahasa Inggeris.

SIAPA JJ NAK CAKAP PASAL ISLAM?-MALAYSIAKINI

Datuk Dr Jamaludin Jarjis atau lebih dikenali sebagai JJ dikatakan mengamuk sakan kerana tidak puas hati kepada sahabat saya masa di Pahang dulu Ustaz Shuhaimi yang berkhutbah di Masjid Keratong 4.

Apa salah dan silapnya tentang khutbah Ustaz Shuhaimi? Di mana cacat dan celanya? Adakah khutbah yang disampaikan menyalahi mana-mana rukun khutbah?

Kepada JJ, cerminlah diri dahulu sebelum hendak mempersenda dan mempertikaikan soal berkaitan agama. Saya cukup kenal dengan beliau walaupun beliau tidak mengenali saya semasa saya menetap di sana.Kepada Datuk JJ anda boleh berlakon untuk bercakap tentang Islam di tempat lain tetapi bukan kepada penduduk di parlimen beliau.Saya senaraikan skandal dan kontroversi sepanjang beliau menjadi ahli parlimen Rompin

1.Menjamu dan menghidangkan orang asli di Rompin dengan judi dan arak terutama setiap kali pilihanraya umum.

2. Terlibat untuk dengan menawarkan sejumlah wang yang besar kepada penyambut tetamu perempuan di Berjaya Tioman resort untuk tidur dengan beliau sehingga wanita berkenaan berhenti dari resort berkenaan.

3. Menggunakan kuasa dan pengaruh wang yang ada untuk merasuah dan mengugut penduduk Rompin terutama di kampung-kampung untuk memilih beliau dalam pilihanraya umum.

4.Terlibat dengan adegan 'raba-raba' punggung dengan pekerja sebuah kelab malam di Kuala Lumpur.

Layakkah seorang yang terlibat dengan pelbagai skandal dan salah laku bercakap tentang Islam?

Namun apa yang berlaku boleh diduga. Setelah terpinggir dan dibuang oleh Pak Lah sebagai menteri beliau kini seolah-olah mendapat 'nafas baru' menunggu Najib menjadi Perdana Menteri dan Presiden Umno.JJ merupakan regu dan orang kepercayaan Najib.Emmm..eloklah tu.JJ hanya menunggu masa Najib naik jadi Presiden Umno dan PM untuk memainkan agenda yang lebih besar untuk merampas jawatan MB Pahang.

JJ telah sekian lama mengidam untuk merebut jawatan Menteri Besar Pahang dari Menteri Besar tunjuk punggung, Adnan Yaakub.Tapi tahanlah, Adnan hanya tunjuk punggung dari JJ yang raba punggung...Habis hancur lebur negara ni..

TINDAKAN TEGAS TETAPI BUKAN ISA-MALAYSIAKINI


Gerakan Belia 4B Malaysia menggesa polis mengenakan tindakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) ke atas pertubuhan bukan kerajaan (NGO) bukan Islam mempertikaikan keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan yang mengharamkan perlakuan wanita menyamai lelaki atau 'pengkid.'

Ahli Majlis Kerja Tertinggi gerakan itu, Hasan Abd. Rahman menegaskan, tindakan tegas seperti itu perlu diambil sebagai pengajaran kepada NGO terbabit supaya tidak sewenang-wenangnya mempertikaikan keputusan yang diambil oleh pihak berkuasa agama Islam.

Katanya, ia juga memastikan agar tidak ada lagi mana-mana pihak atau NGO yang membuat tindakan yang sama pada masa depan.

''Hanya melalui tindakan ISA ini mampu memberi pengajaran kepada mereka agar pada masa depan, mereka tidak boleh sewenang-wenangnya mempertikaikan keputusan institusi agama Islam," tegas beliau dalam kenyataannya di sini hari ini.

Namun begitu, saya tidak bersetuju dengan penggunaan ISA terhadap golongan NGO berkenaan yang begitu biadab dan berani menyentuh urusan agama Islam. Walaupun tindakan NGO berkenaan keterlaluan dan melampaui batas, menggunakan ISA dalam apa juga keadaan sekalipun tidak boleh diterima. Ini akan menggambarkan imej yang lebih negatif kepada Islam yang menjamin keadilan dan melaksanakan undang-undang mengikut lunas-lunas yang ditetapkan.Ia juga konsisten dengan perjuangan Pakatan Rakyat untuk menghapuskan ISA yang terbukti selama ini menzalimi dan tidak menghormati nilai kemanusiaan yang bercanggah dengan ajaran Islam.

Baru-baru ini NGO bukan Islam, Katagender dan Food-not-Bombs mengadakan demonstrasi di Kuala Lumpur City Centre (KLCC) bagi membantah keputusan majlis itu mengharamkan perlakuan 'pengkid.'

Pada 23 Oktober lalu, Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan telah mengeluarkan fatwa mengharamkan perbuatan perempuan yang membuat penampilan seperti lelaki atau dikenali sebagai 'pengkid.'

Tindakan tegas adalah perlu agar pada masa akan datang tidak ada lagi mana-mana pihak yang berani menyentuh dan mencampuri urusan agama Islam di negara ini. Mereka perlu menyedari bahawa umat Islam di negara ini tidak pernah mencampuri dan mempertikaikan amalan keagamaan dan kepercayaan agama lain secara terbuka. Justeru itu mereka perlu belajar dari Islam cara bagaimana menghormati dan menjaga sensitiviti agama lain supaya keamanan dan keharmonian dapat terus dipertahankan.