13 November 2008

BPR: RASUAH JANUARI-OKTOBER MENCECAH RM 45 JUTA. PEMILIHAN UMNO?-MALAYSIAKINI

Badan Pencegah Rasuah (BPR) mengumumkan nilai suapan sepanjang bulan Januari hingga Oktober tahun ini mencacah RM 45 juta berdasarkan 13,669 maklumat yang diterima dalam tempoh yang sama.

Perkara ini diumumkan Ketua Pengarah Badan Pencegah Rasuah (BPR) Datuk Ahmad Said Hamdan semasa berucap pada perasmian Seminar Kepimpinan Berintegriti Ketua-ketua Jabatan Negeri Pahang.

Dalam masa yang sama saya yakin ramai yang ingin mengtahui adakah jumlah yang diumumkan termasuk lebih 900 aduan rasuah yang dimaklumkan oleh Lembaga Disiplin Umno semasa pemilihan mesyuarat-mesyuarat bahagian baru-baru ini?

Mantan perdana Menteri mendedahkan bahawa setiap perwakilan boleh memperolehi sehingga RM 20 ribu seorang daripada calon-calon yang bertanding sepanjang proses pemilihan berlangsung di peringkat bahagian. Terbaru hari ini, Dr. Mahathir secara sinis mencadangkan agar mereka yang terlibat dengan rasuah atau politik wang ini ditahan di bawah ISA. Menunjukkan kekecewaan beliau yang amat sangat dengan gejala rasuah yang berlaku dalam Umno sekarang.

Manakala Tengku Razaleigh pula mendedahkan terdapat agen atau wakil bahagian meminta sehingga RM 2 juta untuk mencalonkan Ku Li untuk bertanding jawatan presiden Umno.Sementara itu, Dr. Rais Yatim menyifatkan budaya rasuah dalam Umno semakin kronik dan secara sinis mencadangkan semua jawatan dalam Umno ditender.

Semua ini menggambarkan betapa seriusnya amalan rasuah dalam Umno. Dijangka budaya sogokan dan rasuah akan menjadi lebih tidak terkawal menjelang Persidangan Umno pada Mac nanti. Adakah BPR menyedari masalah ini atau pura-pura tak nampak atau hanya memandang isu rasuah dan Umno sebagai kes terpencil? Jadi tidak hairanlah walaupun banyak aduan dan laporan dikemukakan tentang penyelewengan dan rasuah dalam Umno BPR seperti hanya melihat sebelah mata menyaksikan apa yang berlaku.Maka semua laporan yang dibuat hanya seperti mencurah air ke daun keladi. Tanpa sebarang kesan dan tindakan yang meyakinkan.

KETUA POLIS NEGARA BERI AMARAN KEPADA PENENTANG FATWA-MALAYSIAKINI

Ketua Polis Negara, Tan sri Musa Hassan memberi amaran kepada penentang fatwa yang dikeluarkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan tentang pengharaman pengkid agar bersedia untuk menghadapi tindakan.

Beliau berkata tindakan NGO yang mempertikaikan keputusan tersebut boleh menjejaskan keselamatan negara dan dikhuatiri mendapat tindak balas di kalangan orang Islam.

“Saya memberi amaran dan akan mengambil tindakan tegas kerana ini membabitkan soal keselamatan negara,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama sempena “Seminar Isu-Isu Mahkamah Syariah ke-10: Ke Arah Memperkasa Pentadbiran Keadilan Jenayah Di Mahkamah Syariah Malaysia” di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Gombak, dekat sini hari ini.

Beliau berkata tindakan NGO bukan Islam yang melakukan demonstrasi berhubung pengharaman pengkid di ibu negara baru-baru ini tidak sepatutnya berlaku kerana ia boleh menimbulkan pergaduhan.

“Ini menunjukkan mereka tidak menghormati agama orang lain, kerana fatwa itu dikeluarkan untuk orang Islam, kenapa mereka harus membuat demo dan tidak berpuas hati,” katanya.

Musa berkata beliau memandang serius perkara tersebut dan akan terus memantaunya bagi memastikan tiada pihak lain yang campur tangan.

“Agama Islam ada cara untuk letakkan peraturan dari segi undang-undang Islam, jadi tiada sesiapa yang boleh campur tangan. Tapi masyarakat Islam haruslah menerangkan perkara tersebut agar pihak lain faham mengenainya,” katanya.

Dalam hal ini saya memuji amaran yang dikeluarkan oleh Musa Hassan walaupun agak terlewat berhubung tindakan biadab NGO yang terlibat dalam demontrasi. Apa yang diharapkan agar ada tindakan susulan mengikut lunas undang-undang agar tidak ada lagi mana-mana pihak yang berani mencabar kesucian agama Islam di negara ini.Pihak yang terlibat perlu diheret ke muka pengadilan agar tidak bersikap kurang ajar dan mencampuri urusan agama Islam.

Baru-baru ini NGO bukan Islam, Katagender dan Food-not-Bombs mengadakan demontrasi membantah keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan yang mengeluarkan fatwa mengharamkan perlakuan “pengkid’ atau wanita yang menyamai lelaki.

UMUM MARKAH LULUS MATEMATIK DAN SAINS DALAM UPSR UNTUK BUKTI PPSMI BERJAYA-MALAYSIAKINI


Menteri Pelajaran,Datuk Seri Hishammuddin Hussein mendakwa Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) yang dilaksanakan sejak 2003 tidak gagal dan keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) yang diumumkan pada hari ini.

"Ini bukti PPSMI ini tidak gagal tetapi saya tidak katakan dasar ini sudah lengkap atau tepat dan ia boleh diperbaiki," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Sambutan Jubli Emas Sekolah Kebangsaan Paloh Pintu Gang di sini, hari ini.

Hishammuddin berkata demikian mengulas desakan termasuk daripada tokoh akademik yang mahukan subjek Sains dan Matematik kembali diajar dalam Bahasa Malaysia bagi mengelakkan bahasa itu terpinggir.

Pada pengumuman keputusan UPSR hari ini, seramai 46,641 atau 9.2 peratus daripada 518,616 calon memperoleh gred A dalam semua mata pelajaran yang diambil.

Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimudin Mohd Dom ketika mengumumkannya berkata keputusan itu adalah lebih baik berbanding purata 7.8 peratus yang mencapai keputusan yang sama untuk tempoh lima tahun sebelumnya.

Mengulas perkara itu, Hishammuddin berkata pada UPSR lalu, 57 peratus calon telah menjawab soalan menggunakan Bahasa Inggeris dan ia membuktikan calon juga selesa untuk menggunakan bahasa tersebut dan ia adalah satu kebanggaan kementerian.

Walau bagaimanapun untuk lebih telus dan berani , Hishamuddin harus mendedahkan berapa sebenarnya markah lulus untuk subjek matematik dan sains sebelum boleh mendabik dada dengan mengatakan bahawa PPSMI telah berjaya.

Persoalannya,adakah kerana hendak menjaga maruah dan imej kerajaan yang telah mengeluarkan belanja lebih RM 5 bilion untuk program PPSMI ini maka gred graf markah lulus telah diturunkan? Apa guna ramai calon lulus seperti diumumkan tetapi jika markah lulus untuk subjek matematik dan sains yang diajar dalam bahasa Inggeris hanya sekitar 20%? Hanya meningkat segi kuantiti tetapi segi kualiti merudum jauh.

Justeru itu, Hishamuddin perlu mendedahkan data yang sebenar tanpa berselindung untuk benar-benar membuktikan kepada umum bahawa program PPSMI ini telah berjaya.

APA GUNA KEKAL KALAU DAH TERBUKTI MEMBAZIR-MALAYSIAKINI


Kerajaan Perak akan menggantikan kereta rasmi untuk Menteri Besar dan semua Exconya tahun depan berdasarkan keperluan dengan membayangkan tidak akan menggunakan kereta jenis Proton.

Exco Pendidikan, Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Pengangkutan Awam negeri, Nga Kor Ming, berkata kos penyelenggaraan dan harga tanpa cukai kereta Toyota Camry dan Honda CRV didapati lebih murah berbanding Proton Perdana V6.

Oleh itu, katanya, semua 18 kereta Proton Perdana V6 yang digunakan sejak 2004 hingga sekarang dengan kos penyelenggaraan melebihi RM1 juta bagi tempoh lima tahun, akan ditender untuk lelongan awam.

"Kos penyelenggaraan untuk kereta Proton Perdana V6 adalah tinggi, ini fakta yang tidak dapat dinafikan... kerajaan negeri boleh jimat wang rakyat jika tukar kenderaan lain yang menawarkan pakej lebih menarik.

"Bila ahli keluarga saya sendiri menaiki Proton Perdana yang pernah digunakan oleh Exco terdahulu, mereka menjadi bimbang dengan tahap keselamatannya," katanya ketika menjawab soalan Wong Kah Woh (DAP-Canning) pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini, hari ini.

Nga berkata, kos perbelanjaan penyelenggaraan dan pembaikan 16 kereta rasmi Exco dan pegawai kanan kerajaan negeri dari 2004 hingga Mac lalu ialah RM1.08 juta dengan tiga kereta mencatatkan kos paling tinggi iaitu AFD 66 sebanyak RM105,783.99 diikuti AFD 99 (RM103,896.03) serta AFD 333 (RM102,884.63).

Beliau berkata, penyelenggaraan dua kereta rasmi Menteri Besar iaitu ADY 9 dan AFD 9 dari 2004 hingga 2007 ialah RM131,610.19 manakala kereta rasmi model Mercedes Benz ML 320 dengan nombor pendaftaran AEH 9 ialah RM90,733.07.

Katanya, beliau tidak mempersoalkan pembelian kereta Merceders Benz buatan Jerman oleh bekas Menteri Besar kerana peruntukan undang-undang negeri membenarkannya berbuat demikian tetapi mempersoalkan penggunaan wang rakyat yang banyak untuk kos penyelenggaraan kereta Proton Perdana V6.

"Wang rakyat banyak digunakan untuk kepentingan Proton tetapi apakah sumbangan syarikat kereta nasional itu kepada rakyat.

"Saya tahu ramai pemimpin Barisan Nasional (BN) dan Umno yang tidak setuju dengan penggunaan Proton Perdana sebagai kereta rasmi dan ia ditunjukkan oleh kerajaan negeri Terengganu dengan pembelian kereta Mercedes Benz E-200," katanya.

Sekiranya langkah ini boleh menjimatkan duit rakyat, bukan tujuan untuk kemewahan saya bersetuju dengan langkah kerajaan negeri Perak dan kerajaan negeri lain untuk menukar menggunakan jenama lain selain kereta nasional. Bukan bermakna tidak patriotik dan mengutamakan barang tempatan tetapi kalau kereta nasional yang dibeli asyik menyusahkan dengan selalu rosak-rosak apa guna lagi perlu dikekalkan.

Pengalaman sendiri menggunakan dua jenama kereta nasional sebelum ini selama 8 tahun memberi pengalaman yang cukup memeritkan kepada saya. Dalam tempoh berkenaan 'power window' sudah banyak kali ditukar. Malah saya pernah disaman kerana lampu 'break' belakang yang tak menyala. Bukan tak pernah ditukar tetapi masih kerap terbakar juga akibat masalah pendawaian kereta. Penghawa dingin juga kerap terpaksa dibaiki. Jadi saya tak pelik kalau mana-mana pengguna kereta nasional ini turut mengeluh berhadapan pelbagai masalah dengan kos membaiki yang mahal.

ADUN BN MUFLIS :TAK MUNGKIN ADA PILIHANRAYA KECIL DI KEDAH-MALAYSIAKINI


Mahkamah telah mengisytiharkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Nerang, Datuk Syed Sobri Syed Hashim muflis.Timbalan Pendaftar Najwa Che Mat telah mengisytiharkan Syed Sobri sebagai muflis 3 November lalu.Syed Sobri dikatakan gagal menjelaskan hutang bank berjumlah RM100,000.

Bagaimanapun Syed Sobri telah mengemukakan rayuan dan permohonannya akan didengar pada 1 Disember ini.Pada 8 Mac lalu, Syed Sobri menewaskan calon PAS, Zawawi Ahmad dengan kelebihan 805 undi.

Rata-rata laman web berita dan blog meramalkan bahawa Kedah akan melalui satu pilihanraya kecil tidak lama lagi selepas Pilihanraya Umum ke 12.

Bagi saya Umno dalam keadaan sekarang tak berani untuk berhadapan pilihanraya kecil jauh sekali ura-ura akan berlaku pembubaran Dewan Rakyat untuk mengadakan pilihanraya baru bagi membolehkan BN mendapat mandat baru yang lebih kuat dan meyakinkan.

Di antara faktor yang paling menggusarkan Umno ialah pergolakan yang sedang berlaku sekarang akibat mesyuarat-mesyuarat bahagian baru-baru ini dan dijangka semakin parah menjelang Persidangan Agong Umno Mac depan. Umno sekarang dalam keadaan paling lemah dan tidak bermaya angkara budaya rasuah, tikam belakang dan fitnah memfitnah yang berlaku.Percakaran dan perbalahan yang berlaku dalam Umno menyebabkan mereka tidak mampu untuk menggerakkan jentera jika pilihanraya kecil diadakan. Jika isu dalaman pun tak dapat diselesaikan,inikan pula hendak menjawab dakwaan dan hujah dari pihak Pakatan Rakyat jika pilihanraya kecil diadakan.

Persidangan Agung Umno yang bakal meyaksikan pemilihan jawatan tertinggi dalam Umno di peringkat pusat, pemuda dan wanita menyebabkan jentera dalam Umno lebih tertumpu dalam usaha untuk melobi dan berkempen bagi calon yang bertanding. Lagipun habuan yang diperolehi adalah lebih lumayan berbanding bertugas dalam pilihanraya kecil.

Di samping itu, jumlah hutang yang gagal dilunaskan oleh Syed Sobri sebanyak RM 100 ribu adalah nilai yang sangat kecil bagi pemimpin Umno seperti beliau ibarat sisa makanan yang terselit di celah gigi. Dalam sekelip mata sahaja bayaran itu dapat dilunaskan.

Saya bersetuju dengan kenyataan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Razak agar pihak yang terlibat khasnya Umno menyelesaikan masalah itu dengan sebaik mungkin. Jika pilihanraya kecil diadakan maka banyak duit rakyat akan dibazirkan kerana pilihanraya kecil yang tidak perlu itu.

AYAH PIN TELAH BERADA DI MALAYSIA -MALAYSIAKINI


Ketua kumpulan ajaran sesat, Arifin Muhamad atau lebih dikenali sebagai Ayah Pin, 65, yang pernah menghilangkan diri kerana didakwa mengasaskan satu ajaran sesat, kini dilaporkan berada di Terengganu.

Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan hari ini berkata polis bagaimanapun tidak dapat mengambil tindakan terhadapnya setelah Jabatan Agama Islam Negeri Terengganu memaklumkan kepada polis untuk tidak menahannya.

"Polis mempunyai maklumat bahawa Ayah Pin yang dipercayai berada di Thailand Selatan telah pulang ke tanah air. Apabila dirujuk kepada Jabatan Agama Islam Negeri Terengganu sama ada untuk menahannya, jabatan berkenaan mengatakan tidak perlu," kata Musa ketika menyampaikan ucap utama pada seminar Memperkasakan Pentadbiran Keadilan Di Mahkamah Syariah di Universiti Islam Antarabangsa di Gombak dekat sini.

Musa berkata bahawa tindakan tidak dapat diambil Ariffin disebabkan tidak ada penyelarasan penguatkuasaan antara Jabatan Agama Islam Negeri Terengganu dan polis.Namun, katanya, beliau telah mengarahkan Ketua Polis Terengganu untuk mendapatkan maklumat lanjut daripada Jabatan Agama Islam Negeri Terengganu mengenai sebab Ariffin tidak perlu ditahan.

Persoalannya kenapa pengikut Ayah Pin boleh ditahan dan didakwa ke mahkamah tetapi ketua dan pengasasnya dilepaskan bebas tanpa sebarang tindakan? Apa muslihat terbaru kali ini? Rakyat pastinya tertanya-tanya setelah bertahun lamanya diburu tetapi dibiarkan sahaja walaupun sudah berada di depan mata.

ISU FATWA:BETINDAK SEGERA SEBELUM KEADAAN BERTAMBAH PARAH-MALAYSIAKINIBiadap dan memalukan!Itu yang dapat saya katakan berikutan tindakan pihak tertentu yang mempertikaikan urusan agama Islam di negara ini.

Mereka bergerak atas nama NGO memepertikaikan fatwa berkaitan hak wanita dan isu-su lain berkaitan umat Islam di negara ini. Apa perlu mereka mencampuri urusan agama Islam di negara ini?Tindakan mereka langsung tidak menghormati sensistiviti agama dan kedudukan agama Islam sebagai agama rasmi negara.

Walaupun jumlah mereka sedikit, tindakan mereka jika dibiarkan akan mewujudkan suasana ketegangan di antara agama. Dikhuatiri terdapat dalang di sebalik tindakan mereka sebab itu mereka semakin 'naik tocang' mempersendakan agama Islam di negara ini.

Kerajaan perlu bertindak tegas dan mengenal pasti dalang yang terlibat dan mengheret mereka ke muka pengadilan. Jangan biarkan kesucian dan keharmonian yang selama ini dikecapi dicemari dengan tindakan mereka yang tidak bertamadun dan memusuhi Islam.Perbuatan mereka seolah-olah dirancang untuk mengapi-apikan kemarahan Umat Islam. Tidak mustahil mereka sengaja membangkitkan kemarahan umat Islam di negara ini untuk mengalihkan dari isu sebenar yang melanda negara.

Apa yang lebih menghairankan tidak ada sebarang tindakan daripada pihak kerajaan terhadap mereka yang biadap ini. Sebelum ini Islam di negara ini semakin tercabar dengan tindakan golongan mereka yang keterlaluan.Mereka secara terang-terangan tanpa berselindung mempertikaikan amalan dan soal agama Islam di negara ini.

Mana dia suara Perdana menteri, Datuk Seri Abdullah Badawi, adakah ini salah satu ajaran dalam Islam Hadhari membiarkan Islam dipersendakan? Kemana menghilangnya suara mufti dan tokoh-tokoh agama dalam kerajaan dalam hal ini? Kenapa Datuk Zahid Hamid Hamidi, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri yang menjaga urusan agama Islam turut kelu dan membisu? Mana perginya ketegasan Datuk Hamid Albar sebagai Menteri Dalam Negeri dalam menangani isu ini?

Dalam masa yang sama saya ingin mengingatkan kepada umat Islam dan penduduk di negara ini agar berhati-hati dalam isu ini, agar tidak terjerat dan terperangkap dengan api permusuhan agama yang sengaja ditiupkan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab dan berkepentingan yang mempunyai agenda dan rancangan jahat terhadap keharmonian dan perpaduan rakyat berbilang kaum dan agama di negara ini.