16 April 2011

BN TUMBANG DI SARAWAK?

BN diramal menerima kejutan tumbang dalam Pilihanraya Negeri Sarawak. Walaupun belum ada keputusan rasmi dari SPR yang merupakan kompenen BN di Sarawak keputusan tidak rasmi menunjukkan Pakatan Rakyat sedang mendahului sekurang-kurangnya 10 kerusi DUN berbanding BN 8. Walau bagaimanapun BN dijangka membuat U Turn untuk mendahului dengan 18 ribu undi pos yang masih belum diumumkan.

Keputusan terkini tidak rasmi juga menunjukkan PAS masih lagi belum berjaya melahirkan anak sulung kembar yang diharapkan di Sarawak. Walaupun kempen Pas sebelum ini mendapat sambutan yang cukup hebat tetapi disebabkan ugutan, sentimen perkauman melampau yang dilakukan dalam kempen BN dan tsunami duit luar biasa yang melanda kawasan majoriti Melayu-Melanau menyebabkan perubahan aliran pengundi pada saat-saat akhir.


Antara keputusan terkini yang diperolehi ialah :

Meradong: 12 peti undi , DAP mendahului 800 undi

Bukit Assek: 3 peti undi dikira , DAP mendahului 26 undi

Bawang Assan: 12 peti undi dikira, DAP mendahului 1,200 undi

Dudong: 13 peti undi dikira, DAP mendahului 650

Maklumat lain yang diperolehi Pakatan Rakyat mendahului di : Kidurong, Maradong, Layar, meluan, Kakus, tamim, Jepak, Tasik Biru, Ba'Kelalan, Krian, Tabedu dan Tarat.

Manakala BN mendahului di Simanggang, Bukit Kota, Saribas, Semop, Bukit Saban, Sadong Jaya, Tanjung Datu, Sabuyau dan Beting Maro.