09 February 2009

DIALOG SPEKER DEWAN DAN SBR

Speker Dewan : Saya dengan ini ingin memaklumkan bahawa kerusi Parlimen Gunung Segantang telah kosong berikutan kematian wakil rakyatnya.

SBR : Ada surat?

Speker Dewan : Ada, beserta sijil kematian yang ditanda tangani oleh doktor untuk mengesahkan kematiannya.

SBR: Doktor tu tanda tangan secara sukarela atau dipaksa?


Speker Dewan : Itu tuan kena tanya doktor tu sama ada dipaksa atau tidak.


SBR: Ok tak pe, nanti pihak kami akan siasat. Satu lagi kenapa surat ni tak ada tarikh?

Speker Dewan :!?#$!?!#$?

PILIHANRAYA KECIL DI BUKIT GANTANG: NIZAR CALON PAS?

Al Fatihah atas kepulangan ke rahmatullah Ahli Parlimen Bukit Gantang Perak dari Pas, Hj. Roslan Shahrom yang meninggal dunia kerana serangan jantung. Semoga Allah SWT mencucuri roh beliau dan ditempatkan di kalangan orang yang mendapat ganjaran nikmat berserta roh orang yang solleh.

Adakah SPR akan mengadakan pilihanraya di Bukit Gantang, Perak? SPR boleh membuat sisatan seperti kes dua adun tak bermoral dari Behrang dan Changkat Jering sama ada perlu atau tidak pilihanraya kecil diadakan. Bukankah SPR ada kuasa untuk menerima dan menolak notis dari speker dewan sama ada pilihanraya kecil perlu diaadakan ataupun tidak?

Jika pilihanraya kecil diadakan, Menteri Besar Perak yang sah, Dato Seri Nizar Jamaludin wajar menjadi pilihan utama PAS untuk bertanding dalam pilihanraya kecil itu nanti. Walau bagaimanapun ini semua terserah kepada keputusan Pakatan Rakyat dan kepimpinan tertinggi Pas untuk membuat keputusan.

Alasan saya kenapa Nizar perlu menjadi calon Pas di Bukit Gantang :

1. Untuk membuktikan adakah rakyat menolak 'penderhaka' yang digembar-gemburkan oleh pemimpin Umno dan media pro umno.

2. Memberi peringatan kepada Umno bahawa rakyat memprotes tindakan mencabuli undang-undang Tubuh Kerajaan Perak dengan merampas kuasa dari kerajaan yang sah.

3. Mengekalkan momentum dan sokongan rakyat terhadap Pakatan Rakyat sebelum mahkamah membuat keputusan status kerajaan BN haram di Perak.

4. Memberi amaran bahawa rakyat tidak terpengaruh dengan provokasi dan propaganda media dan pemimpin Umno.

5. Memastikan 'mood' kebangkitan rakyat dapat dikekalkan sebelum berhadapan dengan pilihanraya kecil seluruh Perak dan pilihanraya umum ke 13.

MANSUH PILIHANRAYA DAN GANTI DENGAN SISTEM DIKTATOR

Perkembangan yang semakin memualkan dalam amalan demokrasi di Malaysia sedang berlaku. Setelah mandat diberi oleh majoriti rakyat Perak dikhianati dengan tindakan tidak bermaruah mereka terus berusaha dengan agenda samseng dan tidak bertamdun untuk menafikan suara demokrasi terus subur di Malaysia.

Mereka, orang-orang yang khianat dan tidak bermoral dan berakhlak sedang cuba untuk merampas kerajaan Pakatan Rakyat di Kedah dan negeri-negeri lain yang dikuasai oleh Pakatan Rakyat. Terbaru ugutan demi ugutan yang dibuat mungkin memaksa Adun Selambau di Kedah untuk tunduk pada tekanan dengan meletak jawatan untuk pilihanraya kecil diadakan di sana.

Adakah ini suasana yang mereka inginkan? Inikah contoh pemimpin yang hendak menerajui negara? Apakah rakyat hanya tahu melihat dan tidak berbuat apa-apa sedangkan mereka bertepuk tangan serta bersorak gembira?

Kenapa mereka begitu takut dan bacul untuk berlawan dalam arena demokrasi? Adakah mereka tahu rakyat semakin menolak mereka lantaran taktik samseng dan ala lanun digunakan?

Mereka ini tidak akan puas selagi nafsu serakah mereka untuk berkuasa tidak terlaksana. Mereka akan buat apa sahaja ibarat beraja di mata bersultan dihati. Apa yang berlaku jelas adalah kerana dendam kesumat setelah rakyat mendedahkan pelbagai skandal dan menelanjangi watak sebenar mereka yang berlindung dari imej membela Melayu dan memertabat institusi beraja.

Jika begini lagak dan watak mereka mansuhkan sahaja pilihanraya secara demokrasi di negara ini dan buat sistem pemerintahan ala diktator atau gaya sosialis serta komunis. Jangan menipu rakyat dengan bertopeng slogan demokrasi dan mengormati institusi raja. Rakyat hari ini semakin cerdik dan intelek dapat membezakan yang mana kaca dan yang mana permata.