29 October 2008

JAMBATAN NAK ROBOH UNTUK RAKYAT, JAMBATAN CANGGIH UNTUK PELANCONG


Dalam posting semalam saya ada menyiarkan bahawa kerajaan Negeri Melaka bakal merobohkan jambatan-jambatan yang merentangi sungai Melaka bagi membolehkan bot pelancong yang lebih besar melalui di bawah jambatan baru itu nanti. Projek yang dijangka menelan kos puluhan juta ringgit sebahagian daripada pakej projek pengindahan sungai Melaka bagi menarik lebih banyak pelancong ke Melaka.

Dalam keghairahan menyediakan infrastruktur jambatan baru untuk pelancong, rakyat di negeri sendiri berdepan risiko setiap hari menggunakan jambatan usang di kampung Sungai Limau Masjid Tanah Melaka dalam menjalani kehidupan harian. Ibarat kata pepatah Melayu, kera di hutan disusukan, anak di rumah mati kelaparan.

ALI RUSTAM TAK DAPAT BEZA DI ANTARA MAKNA DEBAT, FORUM DAN TEMU RAMAH


Datuk Ali Rustam menyifatkan bahawa forum dan temu ramah juga merupakan satu debat. Menurut beliau, tak kisah sama ada debat akan diadakan ataupun tidak sebab dah dua kali beliau berforum serta ditemuramah di stesen TV berkaitan pencalonan sebagai Timbalan Presiden Umno. Itu pun debat juga !

Kepada YAB Datuk, saya cadangkan sila rujuk kamus Dewan apa makna debat, forum dan temuramah. Jangan buat malu kat orang Melaka je.

Teringin juga sebagai anak jati Melaka hendak melihat ketua menteriku berdebat dengan Muhyiddin Yassin atau Md Taib siapa yang lebih hebat segi berhujah. Ini kerana kita bakal menyaksikan bakal pemilihan Timbalan Presiden Umno dan bakal Timbalan Perdana Menteri bukan pemilihan Timbalan JKKK atau timbalan pengerusi tetap cawangan.