19 May 2008

USRAH…TINJAUAN SEMULA…Berdasarkan pengalaman, biasanya majlis usrah lebih berkesan untuk meningkatkan ilmu, iman dan amal serta menyeimbang dan mengistiqmahkannya berbanding majlis-majlis pengajaran di masjid-masjid. Tentu saja ia lebih berkesan daripada majlis-majlis yang diadakan sesekali seperti ceramah maulidurrasul, forum perdana, israk mikraj dan lain-lain. Ceramah kadang-kadang memang menaikkan semangat tapi habis ceramah, sebagaimana cepatnya naik sebegitulah cepatnya turun. Lebih baik kuliah bersiri berbanding ceramah. Begitulah kebiasaannya namun ia bergantung juga kepada kecekapan naqib usrah menjayakan majlisnya.

ATURCARA USRAH YANG DISARANKAN

1. MUQADDIMAH

Naqib membuka majlis dengan kata-kata aluan, bacaan al-Fatihah, suntikan motivasi (agar peserta rasa kehadiran mereka sebenarnya menguntungkan) ataupun lain-lain yang dirasakan sesuai. Fadhail amal sangat sesuai sebagai pembuka langkah. Sangat baik jika naqib mengimbas kembali dapatan-dapatan penting dalam usrah sebelum ini sebagai pengukuhan.

2. TILAWAH


Setiap ahli membaca sejumlah ayar al-Quran secara menatapnya sambil disaksikan oleh ahli-ahli lain. Ayat-ayat ini dibaca bersambung-sambung bermula dari surah al-Baqarah dan seterusnya. Selepas semua tamat membaca, perbincangan dibuka, pembetulan dan pemurnian bacaan akan dilakukan bersama-sama terutamanya oleh naqib ataupun ahli yang ada ilmu tajwid.

3. TADABBUR

Naqib ataupun ahli yang tahu akan menyentuh satu dua ayat yang sudah dibaca dalam tilawah tadi dan menghuraikannya ataupun memberi apa-apa refleksi tentangnya.

Perbincangan dibuka.

4. HAFAZAN

Setiap yang ada mempamerkan hafazan mereka sambil disemak oleh yang lain, sama ada ayat-ayat pilihan sendiri ataupun ayat-ayat yang telah ditentukan oleh naqib (ataupun jemaah).

5. TAZKIRAH

Satu ataupun dua orang ahli yang sampai gilirannya akan menyampaikan tazkirah masing-masing sebagai satu latihan.

Perbincangan dibuka.

6. PENGISIAN

Naqib menyampaikan bahan utama usrah sama ada bahan pilihannya sendiri, bahan yang dipersetujui bersama ataupun lebih baik adalah bahan yang ada dalam sukatan/ silibus usrah sebagimana yang ditetapkan oleh jemaah. Contohnya buku-buku tertentu, bahan bercetak susunan jemaah, kitab tafsir seperti Fi Zilalil Quran ataupun bahan-bahan utama lain. Oleh kerana masa berusrah terhad, bahan utama ini boleh diselang-selikan pada setiap minggu.

Perbincangan dibuka.

HAL-HAL LAIN


Naqib mengumumkan info terkini tentang program-program jemaah. Setiap peserta boleh meluahkan apa saja yang berkaitan seperti isu semasa, hal ehwal usrah, perkongsian masalah, perancangan program dan sebagainya.

PENUTUP

Peringatan-peringatan ringkas, tarikh usrah akan datang dan rumusan usrah kali ini oleh naqib. Ditutup dengan Tasbih Kifarah dan surah al-Asr.

*BONUS


Jamuan ringan jika ada. Sekiranya berusrah di kediaman ataupun bilik, biasanya 'tuan rumah' yang menyediakannya. Jamuan tidak termasuk dalam agenda usrah, ia bukan satu kemestian.

Turutan agenda di atas boleh diubah mengikut kesesuaian.

USRAH YANG KURANG BERKESAN


 Naqib tidak membuat perancangan langsung. Pengisian usrah bergantung kepada apa yang terfikir ketika itu.

 Ahli usrah ramai. Saya cadangkan seorang naqib mengendalikan 3-5 orang peserta sahaja agar setiap individu berada dalam pemantauan si naqib dan perjalanan usrah terkawal lagi lancar.

 Usrah dijalankan dalam bentuk pengajian seperti di masjid-masjid. Tok guru bercakap dari awal hingga akhir, peserta lebih banyak mendengar.

 Penglibatan anak buah minima. Bakat mereka tidak diasah dengan tugasan-tugasan sebagai pengisian usrah. Pandangan mereka diminta hanya pada penghujung majlis usrah dan bukannya untuk setiap agenda.

 Jangka masanya terlalu singkat ataupun terlalu panjang. Terlalu singkat- bateri peserta tidak cukup dicas. Terlalu panjang- peserta bosan dan tidak memberi tumpuan.

 'Wajibat' (amalan-amalan yang perlu dilangsaikan) tidak diberi penekanan oleh naqib.

MEMAKSIMAKAN KESAN USRAH

 Selain naqib, sekurang-kurangnya ada seorang 'orang lama' dalam kalangan peserta. Lebih baik jika 'orang lama' ini ilmu dan kebolehannyanya lebih kurang ataupun hampir sama dengan ilmu dan kebolehan naqib. Paling tidakpun, dia seorang yang sudah biasa sangat dengan usrah. Orang ini tugasnya sebagai pembantu dan pengukuh kepada naqib serta contoh kepada peserta.

 Naqib hendaklah memelihara dan meningkatkan kredibiliti diri.

 Isi usrah yang lalu disentuh sepintas lalu pada permulaan usrah.

KOMUNIKASI BERKESAN….SAMBUNGAN…


Petua menangani rasa gemuruh dalam pengucapan awam ( Ceramah, pidato dll… )

 1. Menyelesaikan hal – hal diri sebelum memulakan ucapan ( ke tandas, makan minum dll )
 2. Datang lebih awal sebelum sesi bermula ( bersalam dan berkenalan dengan VIP, audien yang hadir )
 3. Lihatkan keyakinan anda ( penampilan diri ,gaya bercakap, cara berdiri,cara duduk dan cara berjalan dll…)
 4. Tekadkan melakukan yang terbaik ( walau bagaimanapun anda kena mengakui bahawa setiap orang tidak sempurna ).Kebiasaannya kita merasa gemuruh apabila meletakan harapan kerana ingin membuat penampilan / penyampaian yang terbaik ( Ini akan member tekanan kepada anda ) Kita tidak akan dapat berfikir dan berkomunikasi dengan baik kalau kita berada dalam tekanan.
 5. Elakkan member penghormatan yang terlalu tinggi pada auiden atau VIP yang hadir ( Ini menyebabkan anda merasa rendah diri )- beritahu pada diri anda bahawa majlis ini ialah majlis perkongsian ilmu dan pengalaman.
 6. Analisis dan dapatkan maklumat siapa audien anda (untuk disesuaikan dengan gaya ucapan )
 7. Bagi yang beragama Islam – sebelum ucapan ( berselawat pada Nabi SAW dan amalkan zikir-zikir ) lakukan di dalam hati tanpa menggerakkan bibir.
 8. Semasa memulakan ucapan – memberi salam, dan memanjatkan puji –pujian kepada Allah SWT, Nabi SAW…selitkan dengan petikan ayat Al Quran berkaitan ( jika relevan ) dengan isi ucapan.
 9. Mulakan dengan terimakasih – kepada pengacara majlis
 10. Gaya tersendiri
 11. Adakan hubungan dengan audiens (repo, bertanya khabar atau bertanya soalan yang berkaitan ) wujudkan komunikasi atau interaksi dua hala.Misalnya Tanya pada pandangan dan perkongsian pengalaman.
 12. Tunjukkan Senyuman, ceria
 13. Mulakan ucapan tanpa memandang nota ( nota hanya catatan ringkas- cadangan isi-isi utama, cerita atau unsur lucu yang anda ingin selitkan )
 14. Perkenalkan diri, kumpulan
 15. Nyatakan perasaan, harapan dan jangkaan terhadap pendengar
 16. Kurangkan Komunikasi sehala – ( cadangan – tayangan video klip, slide, lagu yang berkaitan )
 17. Di antara cadangan lain – banyakkan latihan asertif seperti bercakap di hadapan cermin atau meminta orang lain mendengar dan memberi pandangan tentang gaya ucapan kita )
 18. Penting !!!! Elakkan membuat persiapan saat akhir…