20 August 2009

SURAT MISTERI YANG MENGHANTUI SPRM

Klik pada surat untuk besarkan


BERANIKAH WAJLIS FATWA BERSEMUKA DENGAN TUAN GURU?


Mursyidul Am Pas, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata beliau sedia bersemuka dengan Jawatankuasa Muzakarah Fatwa Kebangsaan berhubung kenyataannya bahawa ajaran Islam yang diamalkan UMNO tidak boleh membawa penyokong parti itu ke syurga.

“Saya sedia berjumpa dengan pihak berkenaan untuk menjelaskan perkara sebenar di sebalik kenyataan saya itu bagi mengelakkan kekeliruan yang timbul,” katanya ketika mengulas keputusan Jawatankuasa Muzakarah Fatwa Kebangsaan bahawa kenyataannya sebagai salah dan menyeleweng daripada ajaran Islam sebenar.

Menteri Besar Kelantan itu berkata, ulasan-ulasan negatif yang dikeluarkan pihak tertentu terhadap kenyataannya berdasarkan petikan dalam akhbar adalah tidak adil.

“Mereka perlu tanya saya di mana salahnya, saya sedia menjelaskan secara berdepan,” katanya kepada pemberita di pejabatnya di Kota Darul Naim di sini hari ini.

Persoalanya beranikah Majlis Fatwa Kebangsaan memanggil dan bersemuka dengan Tuan Guru Nik Aziz?

USAH MENGHARAP KOTA SIPUTEH FOKUS DI PERMATANG PASIR

Ketika persiapan dan kempen sedang rancak di Permatang Pasir tumpuan beralih ke Kota Siputeh kemungkinan pilihanraya kecil di sana. Speaker Kedah telah menulis surat kepada SPR tentang ketidakhadiran 2 kali Adun BN kawasan berkenaan yang mengikut peruntukan undang-undang terlucut dari jawatan sebagai Adun.

Hari ini SPR kata akan rujuk kepada Peguam Negara tentang implikasi undang-undang jika Dun Kota Siputeh diistiharkan kosong. Manakala Tan Sri Muhyiidin Yassin kata SPR kena ambil kira keadaan Adun Kota Siputeh yang tidak sihat sebagai punca tidak hadir. Muhyiddin kata, Adun berkenaan ada surat akuan..Kenapa masa tak hadir tak timbul isu sakit dan surat menyurat. Kalau budak tak datang sekolah pun cikgu minta surat. Inikan pulak wakil rakyat yang dipilih oleh rakyat dibayar elaun guna duit rakyat. Kalau nak buat surat pun payah, adakah wakil rakyat Kota Siputeh dari Umno tu tak ada telefon bimbit atau sakit begitu kronik sampai tak larat nak dail nombor telefon maklumkan tentang ketidakhadirannya?

Melihat perkembangan yang berlaku, saya tidak yakin kekosongan akan diistiharkan di Kota Siputeh. Maka fokuskan gerak kerja di Permatang Pasir dengan menyampaikan mesej kepada Umno dan Barisan Nasional jangan mudah-mudah menipu dan mengkhianati amanah rakyat.

MELAKA KAWASAN PANAS H1N1


Sehingga hari ini wabak Demam Selsema Babi@H1N1 telah merekodkan 722 kes dengan 16 kematian di Melaka.Perkara ini disahkan Pengerusi Hal Ehwal Wanita Pembangunan Keluarga dan Kesihatan, Norpipah Abdul.

Ini bermakna Melaka mencatatkan kes kematian yang tinggi berbanding 64 kes kematian seluruh negara setakat ini. Sehingga hari ini telah lebih 90 buah sekolah ditutup dan ada di antaranya masih ditutup kerana wabak ini.

Walau bagaimanapun, usaha pihak berkenaan masih kurang meyakinkan dalam meningkatkan kesedaran dan kepekaan orang ramai terhadap wabak ini. Misalnya semasa saya berkunjung ke Mahkota Parade kelmarin ada ibu bapa yang sengaja 'menempah maut' dengan membiarkan anak-anak mereka yang masih kecil tanpa memakai topeng pelindung. Begitu juga berdasarkan pemerhatian mereka yang memakai topeng di pasar malam hanya dua tiga orang sahaja. Manakala yang lain bebas seolah-olah tidak ada apa-apa yang berlaku.