28 January 2009

PECATLAH RAMAI LAGI SUPAYA ORANG SEMAKIN BENCI DENGAN UMNO!


Imam Ramlag Porigi yang didakwa menjadi saksi sumpah laknat Saiful Bukhari Azlan mangsa yang mendakwa diliwat begitu sadis akhirnya dipecat.


Ramlang Porigi, yang ditukar serta-merta ke JAKIM September lalu selepas berucap dalam satu kempen ketika pilihanraya kecil Permatang Pauh, mendapat surat pemecatan itu minggu lalu. Dalam surat tersebut yang bertarikh 20 Januari, ketua pengarah Jakim Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz menyatakan bekas imam muda itu dipecat kerana "mencemarkan nama perkhidmatan awam" selepas terlibat dalam kempen Anwar pada 24 Ogos lalu.


Tindakan memecat Ramlag walaupun dilakukan oleh Jakim tapi umum mengetahui ia didalangi oleh pemimpin Umno. Saya buat tuduhan liar? Orang yang beranggapan begitu ibarat sudah gaharu bertanya pula...Dah tahu buat-buat tanya pula...


Saya yakin Ramlag akan mendapat pembelaan dari Pakatan Rakyat. Tindakan memecat Ramlag sebenarnya akan menambah kebencian kepada Umno yang kini sedang menghitung hari-hari akhirnya. Tindakan memecat ini sebenarnya akan memberi kelebihan dan kemenangan moral pada Pakatan Rakyat khususnya Dato Seri Anwar Ibrahim bahawa tuduhan liwat ke 2 adalah konspirasi yang tidak terancang dan caca marba.


SUMPAH vs IKRAR POLITIK

Bila sebut bab ikrar ni, teringat masa sekolah dulu setiap kali perhimpunan hari Isnin ada majlis baca ikrar yang diketuai oleh ketua pengawas. Masing-masing begitu bersemangat melafazkan ikrar. Ikrar dalam erti kata lain kita berjanji untuk taat dan patuh kepada apa yang diucapkan.

Tetapi selang beberapa minit lepas baca ikrar, pelajar di dataran perhimpunan mula buat onar. Ada yang usik kawan dan mula buat bising. Itu baru lepas baca ikrar. Walaupun guru bertugas atau guru disiplin terjerit-jerit di depan perhimpunan ada yang buat dek aje...Lepas perhimpunan dan sepanjang sesi persekolahan macam-macam lagi peraturan sekolah yang dilanggar. Pada hal baru je berikrar pada sebelah pagi.

Bagi saya sama lah seperti ikrar yang dilafazkan oleh Adun Umno Perak dalam pertemuan dengan Najib semalam. Hanya sebagai formaliti yang tidak menjamin apa-apa.Sekadar mengikut arahan yang dikeluarkan.

Jika 'Sumpah Keramat' pun dipermainkan, inikan pula sekadar baca ikrar! Begitu juga sebelum ini mudah-mudah je orang bersumpah mengalahkan sifat sesumpah!

Terbukti ikrar dilafazkan semalam tidak membawa apa-apa makna.Hari ini wujud angin yang semakin bertiup kencang bahawa ada lagi Adun Umno dari Perak yang akan menyertai Pakatan Rakyat kerana perasaan tidak puas hati dengan pergolakan yang sedang berlaku dalam umno sekarang.

Terkini wakil rakyat Lintang pula Datuk Ahmad Fakeh Adam sedang menimbang untuk meninggalkan Umno "beberapa hari lagi"."Ketika ini 50-50. (Niat) nak kekal (dalam Umno) dengan masuk pembangkang sama banyak."Orang PAS, PKR dan DAP hari-hari telefon dan hantar SMS. Yang dah datang jumpa pun ada, yang nak jumpa pun ada lagi," katanya kepada satu kenyataan hari ini.Beliau bagaimanapun belum memutuskan parti pembangkang yang bakal disertainya jika meninggalkan BN.

Kita tunggu apakah selepas ini ada lagi majlis ikrar atau upacara bersumpah. Rasanya mungkin ada tapi sekadar nak menyedapkan hati sahaja. Tapi dalam hati cukup berdebar-debar bila menyaksikan perkembangan yang berlaku. Adakah ini semua petanda-petanda awal bahawa Najib tidak sempat menjadi perdana menteri?