10 June 2009

KENAPA KHAIRY BERMATIAN PERTAHANKAN SIS?


Akhir-akhir ini saya melihat Khairy Jamaludin seolah-olah cuba mencari publisiti untuk menonjolkan dirinya yang makin terpinggir dalam Umno. Dalam isu kerajaan perpaduan, Khairy seolah-olah ingin menunjukkan ketokohannya agar rundingan di antara Pas dan Umno perlu diteruskan pada masa hadapan demi perpaduan orang Melayu.

Dalam isu kerajaan perpaduan saya nasihatkan Khairy agar satukan dahulu pemuda Umno kini berpecah dua tiga yang menolak beliau sebagai ketua pergerakan itu. Beliau sehingga hari ini masih belum dapat menyatukan pemuda-pemuda Umno yang masih melabelkan beliau sebagai perasuah untuk memenangi jawatan ketua pemuda. Lupakah Khairy dengan pemuda Umno yang berdemontrasi di hadapan PWTC memprotes kemenangan beliau? Adakah mereka ini beruk juga seperti yang dilabelkan oleh Khairy kepada peserta demontrasi yang dianjurkan Pakatan Rakyat?

Dalam isu SIS kenapa Khairy melenting tak tentu pasal? Jawapannya tanyalah pada Nori Bin Tun Abdullah, isteri kepada Khairy yang menjadi penyokong kuat kepada SIS. Sekali lagi nasihat saya kepada Khairy fahamilah isunya..... usul muktamar Pas untuk mengharamkan SIS ialah sekiranya SIS melanggar batas-batas Islam...Maknanya bertentangan dengan syariat Islam, bertentangan dengan Al Quran dan As Sunnah...Bertentangan dengan hukum dan perintah Allah...Menghina dan mencerca Islam. Adakah itu hendak dibiarkan?

Jika SIS tidak mempersenda dan menghina Islam, tidak menyentuh persoalan hukum yang ditetapkan oleh Allah, tidak mempertikaikan sunnah Nabi SAW, teruskanlah aktiviti dan program mereka. Itu dijamin dan digalakkan dalam negara yang menjunjung prinsip demokrasi.

Lagipun bukan Pas yang boleh haramkan SIS. Pas menggesa pihak yang berkaitan seperti mufti dan Majlis Fatwa. Maka tugas Majlis Fatwalah yang siasat dan buat keputusan untuk haramkan atau tidak. Bukannya Dewan Ulama Pas atau Majlis Syura Pas.

Islam amat menghormati kebebasan beragama dan hak agama lain. Islam melarang penganutnya menghina kepercayaan dan agama lain. Begitu juga agama lain juga perlu menghormati orang yang beragama Islam dengan tidak mempertikaikan dan menghina ajaran Islam. Lebih-lebih lagi kalau orang Islam sendiri mempertikaikan ajaran Islam seperti yang sering dilakukan oleh SIS. Itu isunya....Itu pun susah nak faham ke?

USUL TUKAR NAMA SIS KEPADA IWK

Peguam yang juga ahli Parlimen Kulim Bandar Baru, YB Zulkifli Nordin mencadangkan agar NGO yang menggelarkan diri mereka Sisters In Islam (SIS) mengubah nama kepada Ikatan Wanita Kosmopolitan (IWK).

Saya kira nama yang cukup sesuai berdasarkan latar dan aktiviti yang dilakukan. Lebih-lebih lagi SIS dianggotai oleh golongan elit kasta atasan terdiri daripada anak bekas Perdana Menteri, isteri menteri dan pelbagai latar belakang profesional. SIS juga disokong oleh menteri dan ahli parlimen sama ada dari kerajaan dan juga pembangkang.Rasanya tak ada mak cik-mak cik atau anak-anak mereka yang duduk di kampung-kampung yang menyertai NGO ini.

Dalam hal ini, Pendaftar Pertubuhan perlu bertindak dengan menukar nama SIS memandangkan banyak kenyataan daripada SIS boleh mengelirukan akidah umat Islam. Saya pun pelik kenapa Majlif Fatwa dan golongan mufti membisu apabila pelbagai isu kontroversi yang melibatkan kepentingan umat Islam di negara ini ditimbulkan oleh SIS.

SIS bertopengkan konsep memperjuangkan dan membela wanita Islam di negara ini walhal apa yang dilakukan sebenarnya ialah menyebarkan fahaman Islam liberal dan mengagungkan Islam sekularisme yang menjadi tunjang kerajaan Umno@BN.

Menyedari hakikat ini demi kepentingan dan generasi umat Islam akan datang saya dengan ini menyokong penuh usul agar nama SIS ditukar kepada IWK.

BERBAIK SANGKA KEPADA PIMPINAN.


Saya ingin bertanya kepada mana-mana pimpinan atau ahli dalam Pas adakah yang sanggup berkata Tuan Guru Dato Seri Hj. Abdul Hadi Awang dan Ustaz Nashrudin Mat Isa ingin membinasa dan merosakkan Pas dalam isu kerajaan perpaduan? Adakah kita juga berani berkata bahawa kedua-dua pimpinan tertinggi Pas ini mengkhinati amanah jemaah dan mencabuli perjanjian dengan rakan dari Pakatan Rakyat?

Saya yakin ahli dan penyokong Pas yang ditarbiyyah tidak akan tergamak mengeluarkan ungkapan begitu. Tetapi itulah gambaran dan kesimpulan yang dapat saya katakan apabila membaca komen dan tulisan yang tidak sepatutnya dari segelintir mereka yang mendakwa memperjuangkan Islam dan mendokong perjuangan Pas.Mereka menulis dan bercakap senada dan seirama seperti pihak musuh atau menjadi jurucakap kepada Umno@BN.

Dalam hal ini saya tertarik dengan ulasan Naib Presiden Pas yang baru, Ustaz Dato Tuan Ibrahim Tuan Man berkaitan isu ini agar kita lebih jelas dan tidak mengelabah tak tentu pasal.

"PAS tidak akan mengkhianati Pakatan kita, bahkan kita akan perkukuhkan gabungan ini menjadi alternatif bagi rakyat."

"Sebagai ahli parti, kita mesti menerima idea dan gagasan ini dengan baik sangka kepada Presiden di samping mengikuti penjelasan darinya.

"Idea ini dilontar diperingkat awal untuk menjadi bahan renungan semua pihak. Satu lontaran idea dan gagasan besar yang tidak seharusnya berlalu tanpa diadakan wacana ilmiah bagi membincangkannya," kata Ustaz Tuan Ibrahim dalam blog peribadinya.

"Kita harus faham sepak terajang media musuh, adalah malang kalau kita yang tahu media musuh, tetapi masih percaya kepada berita yang disebarkan oleh musuh.

"Seluruh ahli dan pimpinan PAS mesti menjadikan Harakah sebagai media rasmi parti. Sebarang isu yang berbangkit, mestilah dirujuk kepada kenyataan rasmi pimpinan dalam Harakah. Agar kita tidak terjerumus dalam perangkap yang dimainkan oleh musuh,"