10 June 2009

KENAPA KHAIRY BERMATIAN PERTAHANKAN SIS?


Akhir-akhir ini saya melihat Khairy Jamaludin seolah-olah cuba mencari publisiti untuk menonjolkan dirinya yang makin terpinggir dalam Umno. Dalam isu kerajaan perpaduan, Khairy seolah-olah ingin menunjukkan ketokohannya agar rundingan di antara Pas dan Umno perlu diteruskan pada masa hadapan demi perpaduan orang Melayu.

Dalam isu kerajaan perpaduan saya nasihatkan Khairy agar satukan dahulu pemuda Umno kini berpecah dua tiga yang menolak beliau sebagai ketua pergerakan itu. Beliau sehingga hari ini masih belum dapat menyatukan pemuda-pemuda Umno yang masih melabelkan beliau sebagai perasuah untuk memenangi jawatan ketua pemuda. Lupakah Khairy dengan pemuda Umno yang berdemontrasi di hadapan PWTC memprotes kemenangan beliau? Adakah mereka ini beruk juga seperti yang dilabelkan oleh Khairy kepada peserta demontrasi yang dianjurkan Pakatan Rakyat?

Dalam isu SIS kenapa Khairy melenting tak tentu pasal? Jawapannya tanyalah pada Nori Bin Tun Abdullah, isteri kepada Khairy yang menjadi penyokong kuat kepada SIS. Sekali lagi nasihat saya kepada Khairy fahamilah isunya..... usul muktamar Pas untuk mengharamkan SIS ialah sekiranya SIS melanggar batas-batas Islam...Maknanya bertentangan dengan syariat Islam, bertentangan dengan Al Quran dan As Sunnah...Bertentangan dengan hukum dan perintah Allah...Menghina dan mencerca Islam. Adakah itu hendak dibiarkan?

Jika SIS tidak mempersenda dan menghina Islam, tidak menyentuh persoalan hukum yang ditetapkan oleh Allah, tidak mempertikaikan sunnah Nabi SAW, teruskanlah aktiviti dan program mereka. Itu dijamin dan digalakkan dalam negara yang menjunjung prinsip demokrasi.

Lagipun bukan Pas yang boleh haramkan SIS. Pas menggesa pihak yang berkaitan seperti mufti dan Majlis Fatwa. Maka tugas Majlis Fatwalah yang siasat dan buat keputusan untuk haramkan atau tidak. Bukannya Dewan Ulama Pas atau Majlis Syura Pas.

Islam amat menghormati kebebasan beragama dan hak agama lain. Islam melarang penganutnya menghina kepercayaan dan agama lain. Begitu juga agama lain juga perlu menghormati orang yang beragama Islam dengan tidak mempertikaikan dan menghina ajaran Islam. Lebih-lebih lagi kalau orang Islam sendiri mempertikaikan ajaran Islam seperti yang sering dilakukan oleh SIS. Itu isunya....Itu pun susah nak faham ke?

No comments: