11 June 2009

SIAPA YANG RETAK BN ATAU PR?

Sehingga hari ini media milik Umno@BN terus mendakwa kerjasama Pakatan Rakyat semakin retak. Dalam masa yang sama mereka lupa pada rumah tangga sendiri yang hampir roboh dan senget menunggu masa untuk menyembah bumi.

Apa yang berlaku dalam Umno di Perlis dan Terangganu serta kekalutan memilih calon di Manek Urai hanyalah segelintir daripada kemelut yang sedang melanda dalam Umno hari ini. Tambah memeningkan dengan isu dalaman PPP,Gerakan, MCA dan MIC.

Jadi untuk menutup kelemahan dan masalah yang berlaku Umno serta mereka yang sewaktu dengannya , Umno cuba mengalihkan isu bahawa wujud keretakan dalam Pakatan Rakyat. Maka mereka pun memalu gendang serta mengulangi zikir mereka yang sama siang malam bahawa Pakatan Rakyat semakin retak.

Tetapi kenyataan Ketua Pembangkang Dato Seri Anwar Ibrahim hasil pertemuan bersama semua pimpinan utama Pakatan Rakyat malam tadi ibarat petir dan halilintar yang menutup segala isu yang dibangkitkan oleh Umno@BN kepada Pakatan Rakyat.

Berikut disiarkan kenyataan penuh Anwar:

Kenyataan ini saya edarkan setelah berbincang dengan Ustaz Abdul Hadi Awang dan Sdr Lim Kit Siang semalam. Kami mengulangi komitmen untuk memperkukuhkan kerjasama Pakatan Rakyat bagi menjayakan Agenda Perubahan.

Kami berpendapat adalah penting untuk memberi peluang dan ruang kepada rakan-rakan parti komponen untuk menjelaskan pendirian mereka berhubung sebarang isu yang berbangkit.

Kami percaya perselisihan kecil yang digembar gembur oleh media Umno-BN tidak akan meretakkan permuafakatan yang terbina dari iltizam untuk membawa Perubahan kepada rakyat Malaysia keseluruhannya.

Perlu dijelaskan bahawa isu rundingan PAS-umno yang berbangkit dari kenyataan Ustaz Abdul Hadi pada sidang akhbar selepas menyampaikan ucapan dasar di muktamar tahunan baru-baru ini harus dilihat dalam konteks pidato Presiden PAS.

Dalam pidato tersebut Ustaz Abdul Hadi mengulangi komitmen PAS untuk memastikan Perubahan terlaksana melalui wadah Pakatan Rakyat dan menggariskan kewajaran muafakat antara parti bagi menyelesaikan krisis Perak melalui pilihan raya, menggesa agar badan kehakiman bebas dari sebarang kongkongan dan pilihan raya yang telus.

Insya-Allah permuafakatan Keadilan, PAS dan DAP akan bertambah utuh dari hari ke hari. Rakyat Malaysia mahukan sebuah kerajaan yang bertanggungjawab, telus dan cekap mentadbir bagi kembali memacu negara ini ke persada. Pakatan Rakyat bersedia menggalas tanggungjawab demi memastikan negara ini berada di landasan yang tepat.

1 comment:

Atuk Banjar Masin said...

KERAJAAN PERPADUAN

Kuasa politik Melayu/Islam semakin terhakis.

Hanya kuasa politik melayu/Islam sahaja yang boleh mempertahankan agama, bangsa dan negara.

Semua pemimpin Melayu/Islam harus sedar dan kembali kepangkal jalan.

Selamat kan kuasa politik Melayu/Islam sebelum terlambat.