25 June 2009

ALI RUSTAM TIDAK PEDULI BANTAHAN DAN SENSITIVITI ORANG ISLAM DI MELAKA

Pagi tadi saya berkesempatan melalui kawasan pembinaan taman peringatan (jirat Cina) yang mendapat bantahan penduduk setempat di Kesang Pajak Melaka. Kawasan pembinaan berkenaan merupakan kampung tradisional Melayu. Tidak ada sebuah pun rumah orang Cina di sekitar kawasan berkenaan. Rumah atau pekan Cina berhampiran hanya kira-kira 2 kilometer dari tapak berkenaan.

Tapak pembinaan berkenaan terlalu hampir dengan rumah penduduk Melayu yang saya anggarkan tidak lebih dari 50 meter. Masaalahnya kenapa tapak berkenaan tetap diluluskan oleh kerajaan negeri di bawah Ketua Menteri YAB Datuk Seri Muhd. Ali Rustam? Adakah beliau tidak menyedari sensitiviti orang Melayu dalam hal ini kerana tapak pembinaan jirat Cina ini sangat hampir dengan rumah penduduk di kampung?

Adakah kerajaan negeri tidak ada tapak lain yang lebih sesuai selain di situ? Adakah ini yang dikatakan idea 1Malaysia? Membina kawasan jirat Cina di kawasan penempatan Melayu! Adakah Ali Rustam juga boleh meluluskan tapak perkuburan untuk orang Melayu beragama Islam di kawasan penempatan penduduk Cina seperti di Banda Hilir, Ayer Keroh atau di tengah-tengah Bandaraya Melaka?

Saya bukan menentang kawasan khas untuk jirat orang Cina tetapi tempat yang dipilih adalah sangat tidak sesuai. Mungkin inilah balasan kepada pengundi dan penyokong Umn0 di kawasan berkenaan yang dulu kini dan selamanya serta selamat,aman makmur bersama Umno.


Kain rentang Taman Peringatan yang sedang rancak dibina
Kawasan pembinaan saujana mata memandang

KHIR TOYO:JANGAN TIRU MACAM SAYA!


Mantan Menteri Besar Selangor Dato Seri Mohd. Khir Toyo menasihati kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor supaya tidak menyalah guna dan menyeleweng duit rakyat atau duit kerajaan negeri.

Nasihat itu berikutan Program Himpunan Perdana Perpaduan 100,000 rakyat yang bakal diadakan di Selangor pada 30 Jun ini. Terima kasih kepada Khir Toyo kerana prihatin dan mengambil berat hal ehwal kewangan kerajaan negeri di bawah Pakatan Rakyat sekarang. Bermakna Khir Toyo benci pada salah guna kuasa, guna kedudukan untuk tujuan peribadi atau parti. Dalam erti kata lain Khir Toyo cukup jijik dan benci pada rasuah.

Saya berharap Kerajaan Rakyat sudi mendengar dan mengikut nasihat dari mantan Menteri Besar Selangor. Tetapi macam mana pula dengan beliau sendiri? Siapa yang tanggung percutian dan perjalanan beliau ke Paris, Disneyland dan beberapa tempat di Eropah semasa menjadi Menteri Besar Selangor? Bagaimana pula dengan hadiah mahal-mahal yang bernilai jutaan ringgit sebagai 'cenderamata' semasa menjadi Menteri Besar dulu? Apa cerita seterusnya dengan isteri beliau berkenaan dengan wang BALKIS? Dalam masa yang sama kenapa tidak berani hadir dalam siasatan oleh Jawatankuasa Dun Selangor berkaitan kewangan kerajaan negeri (SELCAT) semasa zaman beliau dahulu? Apa yang beliau gentarkan sehingga digantung selama setahun dari menghadiri sidang DUN Selangor?

Kepada Khir Toyo sebelum nak berlagak baik kononnya berhemah soal kewangan dan benci pada rasuah bersihkan diri beliau dahulu dari segala dakwaan yang dikemukakan. Jika beliau berada di pihak yang benar saman pihak berkenaan yang menyiasat dan mengemukakan tuduhan dan bukti berkaitan kes beliau. Jika tidak, lebih baik je senyap dari sibuk-sibuk mempersoalkan ketelusan dan kewibawaan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor.