25 June 2009

ALI RUSTAM TIDAK PEDULI BANTAHAN DAN SENSITIVITI ORANG ISLAM DI MELAKA

Pagi tadi saya berkesempatan melalui kawasan pembinaan taman peringatan (jirat Cina) yang mendapat bantahan penduduk setempat di Kesang Pajak Melaka. Kawasan pembinaan berkenaan merupakan kampung tradisional Melayu. Tidak ada sebuah pun rumah orang Cina di sekitar kawasan berkenaan. Rumah atau pekan Cina berhampiran hanya kira-kira 2 kilometer dari tapak berkenaan.

Tapak pembinaan berkenaan terlalu hampir dengan rumah penduduk Melayu yang saya anggarkan tidak lebih dari 50 meter. Masaalahnya kenapa tapak berkenaan tetap diluluskan oleh kerajaan negeri di bawah Ketua Menteri YAB Datuk Seri Muhd. Ali Rustam? Adakah beliau tidak menyedari sensitiviti orang Melayu dalam hal ini kerana tapak pembinaan jirat Cina ini sangat hampir dengan rumah penduduk di kampung?

Adakah kerajaan negeri tidak ada tapak lain yang lebih sesuai selain di situ? Adakah ini yang dikatakan idea 1Malaysia? Membina kawasan jirat Cina di kawasan penempatan Melayu! Adakah Ali Rustam juga boleh meluluskan tapak perkuburan untuk orang Melayu beragama Islam di kawasan penempatan penduduk Cina seperti di Banda Hilir, Ayer Keroh atau di tengah-tengah Bandaraya Melaka?

Saya bukan menentang kawasan khas untuk jirat orang Cina tetapi tempat yang dipilih adalah sangat tidak sesuai. Mungkin inilah balasan kepada pengundi dan penyokong Umn0 di kawasan berkenaan yang dulu kini dan selamanya serta selamat,aman makmur bersama Umno.


Kain rentang Taman Peringatan yang sedang rancak dibina
Kawasan pembinaan saujana mata memandang

1 comment:

Unknown said...

Mana nak peduli bantahan, mamat tu dah naik bengong kena siasat dgn sprm.