22 February 2010

LAGI KES ENJIN HILANG

Selepas kehilangan dua buah enjin pesawat pemintas F5E milik TUDM, negara dikejutkan sekali lagi dengan kes kehilangan enjin. Tetapi yang hilang kali ini bukan enjin pesawat pejuang tetapi enjin kilang. Kejadian ini berlaku di sebuah kilang milik syarikat dari Jepun di Melaka.

Kilang Kwe Pie yang beroperasi di kawasan Perindustrian Serkam menghasilkan produk makanan berasaskan mayones mengalami kerugian kira-kira RM 100,00 akibat kehilangan enjin kilang berkenaan yang disedari pada 18 Febuari lalu.

Tetapi apalah yang perlu dihairankan, kalau enjin pesawat pejuang yang dibawah kawalan dan prosedur keselamatan ketat tentera boleh dilarikan sampai ke Uruguay inikan pula kilang yang dikawal oleh mat bangla.

Apa-apa pun kejadian terbaru ini pastinya mencalar imej Melaka khasnya dan Malaysia amnya kerana memberi imej negatif berkaitan isu keselamatan melibatkan pelabur dari luar. Walaupun kes ini agak terpencil tetapi ia perlu diberi perhatian ketika negara sedang bergelut untuk menarik pelabur ke negara ini akibat kegawatan politik dan ekonomi.