31 July 2008

Harga Minyak Di Singapura Turun Kali Kelima Dalam 20 Hari !!!


Singapura bukan Negara pengeluar minyak. Malah jauh sekali sebagai pengeksport minyak. Mungkin pada masa akan datang jika Singapura mendapat hak Zon Ekonomi Ekslusif ( EEZ ) di perairan Pulau Batu Putih ada telaga minyak akan ditemui. Buat masa ini, Singapura 100 % terpaksa mengimport minyak untuk keperluan Negara itu. Justeru itu kenaikan harga minyak global baru – baru ini sudah pasti menjejaskan ekonomi Negara dan kehidupan rakyat Negara itu.

Namun begitu ketika Malaysia ( Negara pengeluar dan pengeksport minyak ) mengambil langkah menaikkan harga minyak baru – baru ini sehingga menyebabkan ramai yang ' naik minyak', Singapura tidak mengambil langkah yang sama seperti Malaysia. Di samping itu ingin difokuskan di sini,pendapatan perkapita rakyat Singapura 4 kali ganda lebih tinggi dari pendapatan perkapita penduduk di Negara ini.

Apabila harga minyak global mula menurun, Singapura telah menggambil langkah menurunkan harga minyak Negara itu untuk mengurangkan beban rakyat mereka yang sebenaranya kurang terbeban berbanding rakyat Negara ini. Kenaikan harga minyak telah menyebabkan kuasa beli rakyat Negara ini menurun kesan kenaikan harga barangan pengguna serta kos hidup lain seperti kenaikan tarif elektrik bermula 1 Julai dan kenaikan kadar tambang pengangkutan awam tidak lagi seperti yang diumumkan oleh kerajaan. Di bawah ini, saya lampirkan petikan berita dari akhbar Beita Harian Singapura untuk kita fikirkan bersama. Singapura menurunkan harga minyak untuk kali kelima dalam masa 20 hari !!!


Oleh BHS 
Selasa, 29 Julai 2008

HARGA minyak petrol turun lagi semalam, sebanyak 10 sen setiap liter - penurunan terbesar sejak Ogos 2003. Ini kali kelima harga minyak petrol turun dalam masa 20 hari.

Langkah mengurangkan harga minyak petrol semalam dimulakan Shell, yang kemudian diikuti Caltex, Singapore Petroleum Company (SPC) dan Mobil.

Dengan penurunan harga itu, harga minyak petrol sebelum ditolak diskaun di kedai minyak sekarang adalah $2.110 seliter bagi petrol oktana 98, $2.036 seliter bagi petrol oktana 95 dan $2.003 seliter bagi petrol oktana 92.

Harga minyak petrol premium sebelum ditolak diskaun pula adalah $2.239 seliter bagi Shell V-Power dan $2.236 seliter bagi Caltex Platinum.

Menurut para penganalisis, harga minyak petrol turun kebelakangan ini kerana kebimbangan tentang permintaan minyak semakin reda.

Harga minyak mentah mencecah paras AS$100 setong pada awal tahun ini, sebelum meningkat ke beberapa paras rekod akibat kebimbangan mengenai permintaan minyak yang terus bertambah ekoran ketegangan antara Barat dengan Iran mengenai program nuklear Teheran.

Ketidakstabilan di Nigeria, salah sebuah negara pengeluar minyak Afrika utama, turut menjadi faktor, kata para pengamat.

Harga minyak boleh jatuh ke paras AS$70 dan AS$80 setong jika dolar Amerika terus kukuh dan kebimbangan mengenai Iran berkurangan, kata ketua Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Minyak (Opec), Chakib Khelil, Sabtu lalu.


Sumber: Berita harian Singapura

"