14 October 2008

KADAR BARU HARGA MINYAK MASIH MEMBEBANKAN


Kerajaan mengumumkan untuk menurunkan harga minyak mulai malam ini pada kadar 15 sen untuk petrol RON 97, 10 sen untuk petrol RON 92 dan 20 sen untuk diesel mulai tengah malam ini.Apa yang lebih menghairankan kenapa kerajaan mengambil pendekatan menurunkan secara beransur-ansur harga minyak berbanding kenaikan mendadak yang dilakukan pada Jun lalu walaupun harga minyak pada hari ini telah berada jauh lebih rendah berbanding kenaikan terlampau pada bulan Jun lalu ( Ketika itu harga minyak di pasaran dunia $ US 130 -135 setong ) jauh lebih rendah pada hari ini iaitu harga minyak di bawah paras US $ 75 setong.

Kadar baru ini masih membebankan kerana menurut penganalisis ekonomi negara, harga minyak di negara ini sepatutnya telah diturunkan di bawah RM 2 berdasarkan harga minyak di pasaran dunia sekarang.

Penurunan harga minyak ini dijangka tidak mampu untuk membantu kerajaan mengawal atau membendung pesta kenaikan harga barang yang berlaku sekarang. Begitu juga langkah ini tidak berupaya mempengaruhi penurunan kadar inflasi 8.5 % yang sedang dialami oleh negara.


 


 

ISU 'DATUK' SHAH RUKH KHAN : ALI RUSTAM SENGAJA CARI PENYAKIT ?


Undian melalui sms di TV3 melalui Buletin Utama malam tadi mendapati 91 % tidak bersetuju anugerah datuk diberikan kepada Shah rukh Khan manakala 9 % lagi bersetuju. Sementara itu, Persatuan SENIMAN yang diketuai oleh Datuk Mustapha Maaruf turut mengutuk dan mengecam pemberian gelaran berkenaan dalam kenyataan kepada media.

Setakat ini belum ada lagi kenyataan mana-mana pemimpin UMNO yang menyatakan sokongan atau mempertahankan tindakan kerajaan negeri Melaka yang diketuai oleh Ali Rustam menganugerahkan gelaran tersebut.

Dalam suasana hangat-hangat suam pemilihan UMNO sekarang yang menyaksikan Ali Rustam turut menawarkan diri bertanding sebagai Timbalan Presiden UMNO, tindakan mencetuskan isu kontraversi ini sekaligus akan menutup segala peluang beliau untuk mendapat lebih pencalonan daripada bahagian-bahagian Umno yang lain. Kecuali bahagian Umno berkenaan turut sama tidak cerdik atau dua kali lima macam Ali Rustam.

Apa yang dilakukan oleh Ali Rustam ibarat membunuh kerjaya politiknya sendiri dalam UMNO. Pasti Tan Sri Muhyidin dan Tan Sri Md Taib adalah orang yang paling gembira sekarang dengan isu yang berlaku. Dalam kata lain Ali Rustam sengaja cari penyakit atau menambah penyakit dari pelbagai penyakit yang sedang menyerang Melaka sekarang. Mungkin dalam isu ini akan turut menutup peluang beliau untuk dicalonkan sebagai anggota Majlis Tertinggi. Melainkan beliau akan mendapat kuota simpati untuk menjadi ahli Majlis Tertinggi dari presiden Umno selepas tamat pemilihan nanti.