14 February 2009

TERKINI:'KERAJAAN BN' PERAK AKAN TUMBANG DALAM MASA TERDEKAT!!!

Ternyata tindakan Umno merampas kuasa kerajaan Pakatan Rakyat akan berhadapan laluan berliku yang akan merangkap mereka sendiri. Jika ini berlaku benarlah kata Tun Dr. Mahathir dan Tengku Razaleigh Hamzah , tindakan Umno di Perak yang diketuai oleh Najib akan mempercepatkan lagi kejatuhan Umno di seluruh negara.

Selain bakal berhadapan tindakan saman dan injuksi mahkamah yang telah difailkan oleh Menteri Besar yang sah Dato Seri Ir Nizar Jamaludin di mahkamah tinggi Kuala Lumpur kelmarin yang diketuai oleh peguam tersohor Raja Aziz Idruse bersama panel 12 peguam, kerajaan haram BN Perak perlu melepasi halangan dari speaker Dun.

Masalah pertama di hari persidangan dewan undangan negeri yang bakal menyaksikan Menteri Besar dan exco kerajaan Perak yang baru dinobatkan akan berdepan dengan satu masalah besar: Speaker Dewan Undangan Negeri Kedah masih lagi ADUN DAP dari Tronoh, V. Sivakumar.

Sekalipun jumlah ADUN BN pada masa itu ialah 28 mengatasi 1 kerusi ADUN Pakatan Rakyat yang tinggal 27 (tak termasuk 1 lagi kerusi Speaker), namun jawatan Speaker tidak boleh dilucutkan sekalipun dengan usul undi tidak percaya. Demikian kata Speaker DUN Selangor Teng Chang Khim yang juga seorang peguam.

Jawatan Sepaker kosong hanyalah jika V.Sivakumar meletakkan jawatannya sebagai ADUN atau dia sudah tidak layak dari memegang jawatannya atau meletakkan jawatannya secara sukarela.

Sivakumar dibolehkan, jika beliau mahu, menghalang bekas ADUN-ADUN Pakatan Rakyat yang melompat, iaitu yang telah "meletakkan jawatannya" dari menghadiri persidangan, dan ia sepastinya akan mengurangkan majoriti BN di dewan undangan negeri berkenaan.

Speaker Negeri sebelum ini telah mengisytiharkan ADUN Behrang Jamaluddin Mohd Radzi, ADUN Changkat Jering Osman Jailu dan Jelapang Hee Yit Foong telah mengosongkan kerusinya selepas beliau menerima surat perletakan jawatan ketiga-tiga ADUN berkenaan.

Sekiranya Sivakumar meletakkan jawatannya kerana apa-apa sebab, Dewan Undangan Negeri akan dikira "badan perundangan yang tergantung" kerana Undang-undang batang tubuh negeri Perak memperuntukkan dewan tidak boleh bersidang sewaktu kekosongan speaker kecuali untuk tujuan perlantikan seorang speaker.

Dengan tidak mempunyai suara majoriti yang jelas, Menteri Besar kerajaan BN Datuk Dr Zambry Abdul Kadir tiada pilihan lain selain memohon pembubaran Dewan Undangan Negeri dan mendapat perkenan pihak Istana untuk satu pilihanraya baru bagi negeri Perak.


Terkini Menteri Besar Perak Datuk Dr Zambry Abdul Kadir dan enam Exco kerajaan negeri yang mengangkat sumpah Selasa lalu, akan dirujuk ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak Rabu ini, kata Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V Sivakumar.

Sivakumar yang juga pengerusi jawatankuasa berkenaan berkata notis saman hadir kepada Zambry, Hamidah Osman, Datuk Ramly Zahari, Dr Mah Hang Soon, Datuk Saarani Mohamad, Mohd Zahir Abdul Khalid dan Zainol Fadzi Paharudin, telah dihantar pada pagi semalam melalui Setiausaha DUN Perak, Abdullah Antong.

Katanya keputusan tersebut adalah ekoran surat aduan yang diterimanya daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Canning, Wong Kah Woh Khamis lalu yang meminta supaya ketujuh-tujuh Adun Barisan Nasional (BN) tersebut dirujuk kepada jawatankuasa berkenaan kerana didakwa telah menghina dewan, lapor Bernama.

"Setelah bersidang, pihak jawatankuasa berpendapat terdapat asas ataupun prima facie terhadap aduan yang dibuat oleh YB Wong Kah Woh. Oleh yang demikian jawatankuasa sebulat suara membuat keputusan untuk merujuk kesemua tujuh Ahli Dewan Undangan Negeri kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan DUN," katanya kepada pemberita di pejabatnya di Ipoh hari ini.

Katanya, jawatankuasa yang bersidang pada 12 Februari lalu, telah dihadiri oleh beliau sendiri, Husin Din (Adun Selingsing), Chan Ming Kai (Simpang Pulai), Ong Boon Piow (Tebing Tinggi), Loke Chee Yan (Kepayang) dan Sum Chok Leng (Bercham) manakala wakil tunggal daripada BN iaitu Adun Temengor Datuk Hasbullah Osman tidak dapat hadir kerana mempunyai program di Gerik.

Sementara itu, dalam sidang akhbar di Wisma DAP di sini, Pengerusi DAP Perak dan Adun Sitiawan, Datuk Ngeh Koo Ham berkata Sivakumar mempunyai kuasa mengeluarkan waran tangkap terhadap menteri besar baru Perak dan enam Exco berkenaan jika mereka tidak hadir di hadapan jawatankuasa itu Rabu ini.

Beliau berkata tindakan menggantung keahlian kesemua tujuh Adun BN berkenaan merupakan antara bentuk hukuman yang boleh dicadangkan oleh jawatankuasa berkenaan.

Dalam keadaan begini, Umno sebenarnya tidak ada pilihan selain terpaksa menerima hakikat bahawa DUN Perak akan dibubarkan untuk mengelakkan masalah yang berlaku.

Ternyata mereka yang mengetuai dan merancang rampasan kuasa di Perak telah bertindak tanpa memahami undang-undang dan kesan dari aspek pelembagaan.

Pilihanraya kecil di Perak semakin sesuatu yang pasti. Justeru itu semua jentera dalam Pakatan Rakyat perlu bersedia bukan hanya berhadapan pilihanraya kecil Bukit Gantang tetapi juga pilihanraya kecil untuk seluruh Perak.

Dalam keadaan sokongan yang semakin mantap, Umno bakal menerima hukuman dari rakyat Perak. Walau bagaimanapun saya yakin mereka sekali lagi akan menggunakan taktik kotor untuk memastikan pilihanraya kecil tidak berlaku di seluruh Perak.

TAHNIAH KHAIRY:RANKING MALAYSIA MENINGKAT LAGI DALAM FIFA!!

Tahniah kepada Timbalan Presiden FAM, Datuk Khairy Jamaludin kerana sejak menerajui FAM ranking Malaysia terus meningkat. Terkini dalam senarai yang dikeluarkan oleh FIFA semalam ranking Malaysia naik dari

158 ke 161.

Semoga denga peningkatan ranking Malaysia ini dalam senarai FIFA akan dapat membantu kempen jawatan ketua pemuda Umno bulan depan.

TUGAS BARU SPR

SPR di bawah pengerusi baru,Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof sekarang ini ada tugas baru. Tugas baru SPR sekarang ialah :

1. Mengambil alih tugas mahkamah dalam kes yang berkaitan dengan masalah undang-undang. Jika ada masalah dari segi kesahihan surat dan tanda tangan SPR boleh membuat keputusan segera. Sekali gus dapat menjimatkan masa mahkamah untuk membicarakan kes berkenaan.

2. Mengambil alih tugas polis. Sekiranya berlaku sesuatu keadaan 'panas' maka tugas SPR ialah mengawal dan memastikan keadaan kembali tenang. Ini dapat menjimatkan dan memudahkan tugas polis untuk mengawal keamanan dan keselamatan negara.

3. Memastikan pemilihan Umno dapat berjalan dengan lancar. Oleh itu pilihanraya kecil atau umum tidak boleh dilakukan jika berlaku ketika mesyuarat Umno semakin hampir.

4. Memastikan bakal perdana menteri dapat mengambil alih jawatan dalam suasana 'aman damai' tanpa diselubungi imej yang memalukan jika parti yang mewakili bakal PM kalah teruk dalam pilihanraya kecil.

Sehubungan dengan itu saya dengan ini mencadangkan agar pengerusi SPR meletak jawatan dan menyertai Umno dan seterusnya bertanding dalam pilihanraya kecil di Bukit Gantang. Kalau tak pun mungkin boleh mengambil alih tugas pengerusi tetap Umno pada pemilihan Umno Mac depan.

MUKHRIZ AJAK PAS MASUK GAUNG!

Tak habis-habis dengan kenyataan nak mempromosi diri. Mentang-mentang le nak pemilihan Umno tak lagi maka inilah masa untuk menarik undi dan perhatian perwakilan.

Itulah yang cuba dilakukan oleh anak kesayangan mantan PM, Dato Mukhriz Mahathir.

Terkini Mukhriz mencadang agar Pas Perak menyertai BN. Kepada Dato Mukhriz, pemimpin, ahli dan penyokong Umno yang lain sila jawab soalan berikut sebelum ingin 'meminang' Pas menyertai BN.

Menyertai parti yang bergelumang dengan rasuah?

Menyertai parti yang terlibat dengan budaya samseng ala lanun?

Menyertai parti yang tidak mengormati undang-undang?

Menyertai parti yang ada adegan baling-baling kerusi dalam mesyuarat?

Menyertai parti yang memperalatkan raja dan polis?

Menyertai parti yang menyekat kebebasan demokrasi?

Menyertai parti yang menyokong undang-undang rimba ISA,OSA,AUKU dan lain-lain?

Menyertai parti yang menyokong kelulusan lesen judi dan arak?

Menyertai parti yang ditolak oleh majoriti rakyat?

Menyertai parti yang bakal berkubur?

Jika Pas bersetuju bermakna seolah-olah Pas setuju untuk masuk gaung bersama dengan BN.