23 March 2010

ADUN TITI TINGGI LEBIH BERMARUAH DARIPADA MANA-MANA WAKIL RAKYAT LOMPAT/BEBAS


BN menerima tamparan hebat hari ini ketika kemelut MCA sedang memuncak dan ketika mereka sedang gembira dengan bertambah wakil rakyat bebas di parlimen.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Titi Tinggi, Yip Sun Onn hari ini menghantar surat perletakan jawatan kepada Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN), Datuk Yazid Mat semalam dan disahkan oleh Menteri Besar Perlis hari ini.

Ternyata cubaan menutup krisis yang sedang melanda BN gagal dengan perletakan jawatan Adun berkenaan.

Saya mengucapkan syabas kepada Yip Sun Onn kerana membuat keputusan yang berani dan mengumumkan perletakan jawatan kerana memiliki prinsip dan maruah apabila tidak sehaluan dengan pucuk pimpinan MCA.

Berbeza dengan wakil rakyat Bayan Baru, Kulim Bandar Bharu, Nibong Tebal, Bagan Serai dan Pasir Mas yang bukan sahaja tidak memiliki maruah dan harga diri dengan kekal sebagai wakil rakyat apabila parti yang mencalonkan mereka menuntut perletakan jawatan. Malah lebih memualkan mereka bukan sahaja enggan meletak jawatan tetapi turut menyerang pimpinan dan parti yang berjasa menaikkan mereka sebagai wakil rakyat. Lebih meloyakan mereka sanggup menjilat semula ludah dan nanah serta sumpah seranah yang mereka pernah hamburkan kepada Umno-BN yang kini menangguk di air berlumpur.

Bukan itu sahaja malah mereka dengan perasaan dan muka tak malu menggeluarkan kenyataan demi kenyataan kepada media yang mereka anggap sebagai pengampu dan penipu satu masa dulu.