24 August 2009

KISAH ROHAIZAT BERMADU DAN EMPAT MADU SEKATIL


Kisah calon Umno, Rohaizat Othman kawin dua tersebar dalam kehangatan kempen di Permatang Pasir. Nak kahwin dua ke atau empat sekaligus tak salah...Kalau mampu tu kahwinlah. Islam benarkan....Tetapi yang menjadi masalahnya kalau seorang bakal pemimpin berkahwin dua tetapi rumah tangga porak peranda sehingga timbul cabar mencabar di antara bapa mertua dan menantu agaknya macam mana nak jadi pemimpin?

Usahlah bercakap tentang kepimpinan dan membela rakyat kalau keluarga sendiri tidak terurus dan bermasalah. Pemimpin yang baik datangnya daripada sebuah keluarga yang bahagia. Begitu juga seorang pekerja sama ada dengan kerajaan atau swasta , pekerja itu akan lebih produktif dan berkualiti jika pekerja itu memiliki sebuah keluarga yang bahagia aman damai. Sebaliknya jika keluarga bermasalah dan sentiasa dalam konflik bagaimana nak fokus kepada kerja? Ini bukan soal mencampuri hal peribadi tetapi ini soal tugas, amanah dan tanggungjawab kepada rakyat.

Rohaizat tidak boleh menyalahkan orang lain apabila isu moral dan hal peribadinya didedahkan kepada umum. Ini kerana rakyat berhak mengetahui latar belakang bakal calon semula boleh dipilih sebagai calon mereka. Jika tidak lihatlah apa yang berlaku hari ini, terdapat wakil rakyat yang mudah-mudah mengkhianati undi dan pilihan rakyat setelah gelap mata dengan pelbagai tawaran limpahan wang dan kekayaan. Agak malang apabila ada wakil rakyat didedahkan terlibat dengan gejala rasuah dan membuat tuntutan yang tak masuk akal. Lebih mengecewakan apabila ada pemimpin dipilih terlibat dengan jenayah dan perlakuan tidak bermoral.

Mungkin gambar empat madu sekatil ini boleh dijadikan pedoman oleh Rohaizat dan mereka yang teringin buka cawangan baru...