31 March 2009

DINASTI PM BN TERAKHIR


Dato Seri Najib semakin hampir untuk menjadi PM ke 6 Malaysia. Dijangkakan pada Jumaat ini satu majlis angkat sumpah akan diadakan di Istana Negara.Ini bermakna lengkaplah teori R.A.H.M.A.N kitaran PM Malaysia mengikut ramalan penganalisis politik.

Jika ramalan penganalis poltik tepat maka, Najib akan menjadi PM dari dinasti BN yang terakhir. Ini juga menjadi berita baik kepada Pakatan Rakyat merealisasikan kejatuhan BN dalam PRU ke 13 benar-benar menjadi kenyataan.

Kebangkitan dan momentum politik baru Malaysia jelas memihak kepada Pakatan Rakyat. Dari setiap lapisan masyarakat tua dan muda daripada pelbagai latar agama, budaya serta status ekonomi,

Namun, sebelum kemenangan dapat diterjemahkan kepada kenyataan, mehnah dan tribulasi yang lebih hebat dijangka mendepani laluan Pakatan Pakatan Rakyat ke arah kemenangan yang lebih besar.Tetapi itu sudah menjadi asam garam dalam perjuangan.

Belum lagi menjadi PM, Najib telah menunjukkan gaya kepimpinannya yang bakal menjadi cabaran besar kepada Pakatan Rakyat. Isu Altantuya, Projek Liwat 2, tindakan ala lanun Jack Sparrow di Perak dan tindakan yang semakin menghakis konsep demokrasi seperti pengantungan akhbar Harakah dan Suara keadilan serta tindakan polis yang keterlaluan dalam majlis ceramah semuanya dikaitkan dengan Najib.

Dalam memastikan 'keselamatan' dan pengaruhnya serta melunaskan 'dendamnya', saya menjangkakan Najib akan kembali mengikut jejak langkah mentornya Tun Dr. Mahathir mengambil alih Kementerian Dalam Negeri untuk menyekat kemaraan dan kebangkitan rakyat.

Walau bagaimanapun, semakin banyak tindakan keras dan membelakangi prinsip demokrasi, sebenarnya akan semakin mencepatkan hayat BN untuk terus bersemadi dalam lipatan sejarah hitam politik negara.

PRK BUKIT GANTANG: KALAH PUSINGAN PERTAMA, SPR DIPERALATKAN LAGI


Selepas Pilihanraya Umum ke 12, berlangsung 3 pilihanraya kecil iaitu di Permatang Pauh, Kuala Terangganu dan kini di dua bukit serta satu batang.

Apa yang berlaku dalam hari penamaan calon? Ternyata kehadiran penyokong Pakatan Rakyat yang jauh lebih ramai telah 'menenggelamkan' kehadiran penyokong Umno@BN. Paling ketara proses penamaan calon di Bukit Gantang, lautan hijau telah menenggelamkan bumi Bukit Gantang. Malah ada pemerhati berpendapat bendera IPF lebih banyak dari bendera Umno@BN!

UmnO@BN telah kalah dari segi moral dalam pusingan yang pertama. Oleh itu wujud desakan, agar SPR mengubah kaedah proses penamaan calon. Bermakna tidak ada lagi perarakan calon seperti kelaziman sebelum ini. Idea siapa ini? Saya yakin ia tidak datang dari Pakatan Rakyat?Kalau macam tu idea siapa..He..He..Lu Pikir le sendiri ! ( Kata Nabil )

Perkara ini dinyatakan oleh Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar dalam satu sidang akhbar semalam. Menurut beliau, kaedah sekarang boleh menyebabkan suasana ketegangan yang tidak terkawal.

Sebelum ini Umno@BN mungkin akan menyokong proses perarakan calon semasa proses penamaan calon. Kalau 10 tahun dulu tidak dinafikan kehadiran penyokong Umno@BN mengatasi kehadiran penyokong pembangkang di kebanyakan tempat. Malah saya ingat lagi semasa pilihanraya tahun 1995, saya menyertai perarakan sekitar 50 orang je penyokong calon Pas di DUN Jelutong Pulau Pinang berbeza kehadiran penyokong Umno@BN. Penyokong Umno@BN akan datang berbondong-bondong ke penamaan calon dengan upah sebungkus nasi lemak dan air kotak serta satu 'topi sudu' selain dapat naik bas 'air cond'.

Tetapi hari ini walupun diupah dan dibayar, amat sukar Umno@BN menghimpunkan penyokong mereka ke penamaan calon. Ini menjadi bukti Umno@BN semakin ditolak oleh rakyat khususnya golongan muda. Berbeza dengan Pakatan Rakyat yang dapat menghimpun dan mengerah semua penyokong mereka dari seluruh negara tanpa sebarang upah. Malah hari ini bukan sesuatu yang sukar untuk menghimpun ratusan ribu penyokong sekiranya diarahkan oleh pimpinan.Inilah rahsia kekuatan dan ketahanan Pakatan Rakyat khususnya Pas dalam persada politik tanah air.

Mungkin selepas ini proses penamaan calon akan hanya melibatkan 3 orang sahaja, calon, pencadang dan penyokong. Inilah agaknya yang dimahukan oleh Umno@BN!