03 February 2010

BERANIKAH HISHAMMUDIN LAWAN NAJIB?

Menteri Dalam Negeri Datuk Hishamudin Tun Hussein berkata, satu kertas siasatan telah dibuka untuk mendakwa bekas pegawai khas Dato Seri Najib, Datuk Nasir Safar di mahkamah di bawah Akta Hasutan.

Bagi saya pengumuman Hishamudin adalah cakap politik. Sama macam dakwaan Hishamudin pada Naib Presiden Keadilan Azmin Ali bila Azmin kata beliau ada bukti orang Umno terlibat bakar gereja.

Walaupun Nasir telah letak jawatan sebagai pegawai khas Najib, beliau tetap orang kepercayaan Najib. Cuma dalam konteks kenyataan Nasir yang terlampau itu, Najib terpaksa meminta Nasir letak jawatan. Kalau tidak slogan juara rakyat dan 1Malaysia akan jadi lawak jenaka. Tetapi orang tua-tua ada berkata sebab pulut santan binasa sebab mulut Umno bakal tumbang dalam pilihanraya. Kenyataan Nasir keluar dalam tajuk utama akhbar Cina dan Tamil.Walaupun saya tak faham makna tapi mudah diteka apa beritanya. I Malaysia orang cina dan India dah baca tembelang Umno menipu mereka.

Berbalik pada tajuk beranikah Hishamudin untuk heret Nasir di bawah Akta Hasutan? Nasir telah jadi orang kepercayaan Najib kira-kira 30 tahun. Mendakwa Nasir bererti memalukan Najib kerana Nasir merupakan penasihat beliau sekian lama. Bermakna mendakwa Nasir seperti melawan dan memalukan Najib. Persoalannya adakah Hishamudin akan bertindak atau sekadar cakap politik atau gimik murahan. Apa yang pasti orang Cina dan India tidak pernah lupa tindakan Hishamudin menghunus keris dalam Persidangan Pemuda Umno. Mungkin Hishamudin je yang terlupa....

BAHAN LUCAH PERCUMA


Kepada mereka yang ketagih perbuatan tak senonoh membaca bahan-bahan lucah tak perlu susah payah nak dapat bahan berkenaan. Penerbitan bahan lucah ini mendapat kebenaran dari Kementerian Dalam Negeri. Walau bagaimanapun edisi bercetak hanya akan terbit esok, manakala versi digital boleh mula diakses hari ini.

Apa yang lebih malang bahan lucah berkenaan diedarkan secara percuma di sekolah rendah dan menengah. Saya tak dapat dapat bayangkan bagaimana anak-anak yang masih mentah akan didedahkan dengan perkataan dan ayat-ayat lucah serta istilah-istilah yang meloyakan.

Tetapi itulah yang akan dilakukan untuk mengaibkan Dato Seri Anwar Ibrahim supaya rakyat lupa tentang apa yang berlaku kepada Altantuya,skandal, penyelewengan dan salah guna kuasa. Apa yang lebih penting mereka menaruh harapan rakyat akan terus memilih parti temberang yang menjadi juara mengkhianati dan menipu rakyat.

Apa yang pasti rakyat di negara ini cukup matang dan terdedah dengan maklumat di hujung jari untuk membezakan kebenaran dan kebatilan. Buatlah apa pun rakyat tahu yang mana satu kaca dan yang mana satu permata. Kadang-kadang saya terfikir kenapa mereka beria-ia mengali kubur mereka sendiri?