22 November 2008

HIMPUNAN GMI;POLIS BERI AMARAN-MALAYSIAKINIAmaran demi amaran dikeluarkan oleh polis terhadap Program 'Pelancaran Kempen Mansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA)' dijadualkan di Stadium Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) esok. Pihak polis dijangka akan tindakan tegas dan keras terhadap program itu jika pihak penganjur meneruskannya.Setakat ini tidak ada tanda-tanda program itu akan ditunda atau dibatalkan.

Sehingga saat ini, polis terus memberi amaran agar perhimpunan tersebut dibatalkan kerana tidak mendapat permit. Polis 'menasihatkan' orang ramai agar tidak menghadiri atau menghampiri perhimpuan tersebut.

Majlis tersebut dijangkakan akan dihadiri oleh Ketua Pembangkang Dato; Seri Anwar Ibrahim dan dilancarkan pada 9 malam esok.Kempen anjuran GMI bersama parti-parti pembangkang itu adalah bagi mendesak kerajaan untuk memansuhkan ISA yang merupakan antara tinggalan zaman penjajahan British lalu.

Selain Anwar, Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan tokoh utama DAP Lim Kit Siang dijangka hadir dalam majlis berkenaan beserta pimpinan pelbagai peringkat dalam parti pembangkang dan NGO-NGO

Berdasarkan tindakan dan perkembangan terkini dalam siri-siri himpunan aman baru-baru ini seperti Himpunan Mengingati Himpunan Bersih, pihak polis dilihat sengaja menimbulkan provokasi dengan membuat tangkapan sewenang-wenangnya peserta himpunan walaupun ketika itu sedang menyanyikan lagu Negaraku. Malah terdapat wartawan seperti dari Malaysiakini yang turut tidak terlepas daripada tindakan keras polis itu.

Tindakan pihak polis akhir-akhir ini seolah-olah didesak oleh pemimpin politik dalam kerajaan yang bertujuan untuk mengalih isu kegawatan politik dan ekonomi yang sedang melanda negara.

Dalam hal ini, kerajaan dan polis perlu rasional bahawa dalam sejarah siri himpunan aman yang diadakan belum pernah wujud keganasan yang berlaku seperti di negara lain. Himpunan diadakan bertujuan untuk menyuburkan demokrasi untuk memberi ruang dan hak rakyat untuk bersuara. Malah kecekapan pihak penganjur mengawal lalu lintas dengan kehadiran puluhan ribu peserta himpunan seperti yang dilakukan oleh unit Amal kerap mengundang pujian orang ramai. Hanya provokasi polis yang sengaja menangkap peserta himpunan serta 'hidangan' gas pemedih mata dan semburan air asid dari trak water canon menyebabkan peserta himpunan terpaksa bertempiaran menyelamatkan diri.

Alasan pihak polis bahawa himpunan yang bakal diadakan di tempat terbuka yang menganggu ketenteraman awam dan kesesakan lalulintas adalah sama sekali tidak boleh diterima dan tidak masuk akal. Himpunan tersebut dibuat di stadium! Jika begitu semua perlawanan bola sepak yang diadakan dalam stadium di negara ini tidak boleh diadakan kerana dilangsungkan di tempat terbuka. Begitu juga konsert seperti Jom Heboh anjuran TV3 yang sering menyebabkan kesesakan teruk lalu lintas.

Sikap yang bakal ditunjukkan oleh kerajaan melalui pihak polis pada program esok mencerminkan bahawa kerajaan Umno dan Barisan Nasional masih memerlukan akta zalim ISA ini untuk meneruskan survival dan kuasa politik mereka yang kian terhakis dan pupus. Apa yang lebih dibimbangi penangkapan yang mungkin akan dibuat kepada tokoh utama Pakatan Rakyat yang menghadiri progam esok adalah sesuatu yang sengaja dirancang untuk memberikan imej negatif serta mengalih isu rasuah dan krisis kepimpinan serta isu moral yang sedang melanda kerajaan khususnya dalam Umno.ISU PERALIHAN KUASA WANITA:SIAPA SEBENARNYA YANG GILA?-MALAYSIAKINI


Rafidah menafikan beliau gila kuasa dan jawatan dalam kabinet sehingga tidak mengikut kehendak akar umbi( ubi kayu?) supaya peralihan kuasa dalam wanita Umno dipercepatkan kepada Shahrizat.

Saya bersetuju dengan Rafidah bahawa beliau tidak gila. Sebaliknya Umno hari ini yang sebenarnya yang semakin gila.Apa tidak gilanya, dalam sekelip mata sokongan padu yang diberikan kepada Rafidah berubah secara tiba-tiba. Akibat gila kuasa Jawatankuasa Lembaga Disiplin Umno tidak menang tangan menerima aduan dan membuat siasatan tentang gejala rasuah yang berluasa. Disebabkan kerana gila kuasa maka berlaku adegan baling kerusi di Mesyuarat Bahagian Umno Seremban. Tidak menghairankan apabila gejala gila kuasa semakin menjadi-jadi dalam Umno, Datuk Rais Yatim mencadangkan jawatan dalam Umno ditender.

Mantan Presiden mereka, Tun Dr. Mahathir meramalkan Umno akan tewas dalam pilihanraya umum akan datang disebabkan penyakit gila kuasa dan rasuah yang semakin tidak terkawal dalam Umno.

Walau bagaimanapun yakinlah, orang gila sama sekali tidak akan mengaku dirinya gila. Begitulah penyakit 'kegilaan' yang sedang melanda Umno sekarang. Jika tidak dirawat, bukan sahaja boleh mengancam diri tetapi yang lebih dibimbangi membahayakan orang lain. Negara berada dalam keadaan bahaya jika mereka yang 'gila kuasa' dalam Umno terus diberi mandat untuk memimpin negara.

ISU BABI DI KEDAH:MEDIA CUBA ALIH ISU-MALAYSIAKINI

Seperti dijangka media massa pengampu seperti TV3, RTM dan Utusan Malaysia serta mereka yang sewaktu dengannya terus memainkan isu dan memperbesarkan isu ladang babi yang dicadangkan dibina secara moden di Kedah. Setelah gagal memainkan isu yang sama di Sepang Selangor mereka masih tidak berputus asa dengan menjadikan Kedah sebagai sasaran terbaru untuk mengalih isu dan memesongkan fakta yang sebenar.

Tindakan media massa yang sekian lama bersekongkol dengan Umno dan Barisan Nasional ini akan menyebabkan majoriti rakyat semakin meluat dan akan terus memboikot media yang tidak bermaruah dan beretika seperti ini. Mereka seperti tidak serik-serik apabila tindakan mereka yang keterlaluan menyebabkan rakyat memberi pengajaran yang berguna dalam Pilihanraya Umum yang lalu dengan memberi kemenangan kepada Pakatan Rakyat di enam negeri (termasuk Wilayah Persekutuan).

Pihak media yang selama ini menjadi pengampu kepada Umno sepatutnya malu pada diri sendiri apabila masalah babi di negeri yang dikuasai Umno iaitu Melaka masih berlarutan sehingga hari ini. Malah isu babi di Melaka telah menimbulkan isu sentimen perkauman dan sensitiviti umat Islam di negara ini apabila insiden bangkai babi yang sengaja di buang di kawasan penempatan yang majoriti Melayu. Rakyat sedang menunggu hasil siasatan kedua-dua kes berkenaan sejauh mana kesungguhan kerajaan Barisan Nasional bertindak untuk menyelesaikan kemelut yang telah lama berlarutan.

Tindakan terbaru media dan kerajaan Umno dan Barisan Nasional umpama mendedah pekung di dada sendiri serta ibarat ludah ke langit jatuh ke muka sendiri.

HORMATI KEPUTUSAN MAJLIS FATWA-MALAYSIAKINI


Majlis Fatwa Kebangsaan hari ini membuat keputusan yang tepat apabila mengharamkan umat Islam mengamalkan yoga secara sistematik, yang melibatkan unsur-unsur fizikal dan spiritual kerana ia bertentangan dengan syariat Islam.

"Amalan yoga yang berasal dari masyarakat Hindu mempunyai tiga peringkat, peringkat pertama adalah fizikal iaitu senaman, peringkat kedua adalah mentera dan pemujaan bagi mendapatkan ketenangan dan peringkat ketiga adalah penyatuan diri dengan tuhan.

"Oleh itu ahli muzakarah bersetuju memutuskan bahawa apa jua jenis atau bentuk amalan yang mengandungi unsur-unsur tersebut adalah dilarang dan bertentangan dengan ajaran Islam," katanya kepada pemberita di Putrajaya hari ini.

Abdul Shukor berkata perkara itu diputuskan dalam persidangan Anggota Majlis Muzakarah Fatwa Kebangsaan ke-83 yang bersidang 22-24 Oktober lalu di Kota Bharu, Kelantan, dan akan dipanjangkan kepada majlis-majlis agama negeri untuk diwartakan.

Beliau turut menasihatkan masyarakat Islam supaya berhati-hati dan berwaspada dengan perkara-perkara yang boleh memesongkan akidah, serta perlu mengkaji secara mendalam mengenai sesuatu amalan sebelum melakukannya.

Islam memiliki pendekatan yang terbukti lebih berkesan dalam mencari ketenangan kepada umatnya seperti amalan solat, berzikir, bermuhasabah dan membaca Al Quran. Dalam Al Quran juga Allah ada menegaskan perkara ini.

'Orang-orang yang beriman hati mereka menjadi tenang dengan mengingati Allah.Ingatlah hanya dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenang" (Ar-Rad :26-28)

NGO dan golongan bukan Islam diingatkan agar tidak lagi cuba mencampuri sebarang urusan yang berkaitan dengan umat Islam di negara ini. Mereka perlu menghormati status Islam sebagai agama rasmi di negara ini. Tindakan mereka sebelum ini mengadakan demontrasi bukan sahaja satu tindakan biadab tetapi juga mencabul pelembagaan negara. Kerajaan diminta bertindak tegas dengan mencari dan menangkap dalang yang terlibat supaya keharmonian dan perpaduan kaum di negara ini tidak tergugat.

HARGA MINYAK MASIH MAHAL?-MALAYSIAKINI


Ramai menarik nafas lega apabila kerajaan menurunkan harga minyak baru-baru ini. Penurunan kali kelima bermakna kini harga petrol RM 2 dan diesel RM 1.90.

Walau bagaimanapun ramai pengguna tidak menyedari bahawa mereka sebenarnya membayar lebih mahal daripada harga sepatutnya. Berdasarkan harga minyak di pasaran sekarang di bawah paras $US 50 setong, sepatutnya harga minyak di pasaran global adalah RM 1.60. Kemungkinan besar harga minyak akan diturunkan ke paras berkenaan pada 1 Disember ini selepas Mesyuarat Exco Majlis Ekonomi jika harga minyak kekal di bawah paras $US50 setong.

Bermakna kita membayar lebih 40 sen,itupun berdasarkan dengan harga minyak tanpa subsidi. Perkara ini turut diakui oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahril Abd. Samad semalam.

Justeru itu rakyat memang berhak mendapat harga minyak yang lebih murah tanpa perlu kerajaan mereka-reka alasan kononnya hasil kejayaan mengurus ekonomi negara. Kenapa dalam keadaan sekarang kerajaan tidak membuat perbandingan dengan harga minyak di negara lain yang harga minyak yang dinikmati penggunanya jauh lebih murah daripada Malaysia.

Memandangkan harga minyak yang dinikmati oleh rakyat di negara ini adalah tanpa subsidi dan malah lebih mahal, keuntungan yang diperolehi dan duit subsidi minyak yang diperolehi sewajarnya digunakan oleh kerajaan untuk memberi subsidi kepada barang keperluan pengguna. Ini sekali gus akan membantu pengguna menikamati harga barang yang lebih murah berbanding sekarang.

Walaupun, harga minyak mungkin turun ke paras RM 1 sekalipun adalah sukar bagi kerajaan untuk mendesak peniaga untuk menurunkan harga barang dan kos perkhidmatan lain. Alasan 'standard' akan diberikan oleh peniaga, harga barang bukan hanya disebabkan faktor harga minyak sahaja.Alasan ini sudah mula kedengaran malah dari syarikat GLC seperti TNB. Inilah padahnya, apabila kajian terperinci tidak dilakukan apabila minyak dinaikkan secara mendadak Mac lalu. Mungkin subsidi minyak yang selama ini 'disimpan' oleh kerajaan juga boleh digunakan untuk membantu pengguna perkhidmatan awam yang bakal berhadapan kenaikan tambang pada tahun depan seperti yang diumumkan oleh Datuk Noh Omar, Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi.

Justeru itu kerajaan tidak boleh menunding jari menyalahkan peniaga atau mengharapkan 'keikhlasan' mereka untuk menurunkan harga barang dan kos perkhidmatan lain,melainkan kerajaan sendiri yang bertindak mengawal harga atau memberi subsidi menurunkan beberapa barang tertentu. Jika ini tidak mampu dilakukan, kerajaan sepatutnya berundur atau mengadakan pilihanraya semula untuk memberi peluang rakyat dapat memilih kerajaan yang benar-benar menjaga kebajikan dan memberi keadilan kepada rakyat