18 August 2009

MACAM MANA NAK JAWAB SALAM YANG INI?


Memberi salam adalah digalakkan dalam Islam untuk meningkatkan ukhuwwah dan menghubung silaturrahim. Pemberi salam akan mendapat pahala di sisi Allah SWT. Manakala orang yang mendengar salam yang diberi wajib menjawabnya.

Akhir-akhir ini dalam program yang saya hadiri sama ada di peringkat negeri atau kebangsaan sering kali pengucap utama, perasmi atau penceramah mengucapkan salam 1Malayasia.Malah dah jadi trend pada hari ini orang mengucapkan salam 1Malaysia. Jadi macam mana saya nak jawab salam yang macam ni?

PILIHANRAYA KECIL PERMATANG PASIR AKAN DITANGGUHKAN?


Perkembangan terkini wabak Demam Selsema Babi@H1N1 semakin membimbangkan. Setiap hari ratusan kes baru dikesan dan angka kematian akibat wabak itu kini ialah seramai 64 orang.

Semalam sahaja menurut Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata 384 kes baru, menjadikan jumlah keseluruhannya 4,225 kes.

Selasa lepas, jumlah keseluruhan dicatat sebanyak 2,253 kes dengan 270 kes baru - rekod tertinggi dalam satu hari, waktu itu.

Pendedahan perangkaan terbaru itu menunjukkan peningkatan mendadak dan luar biasa - kira-kira 2,000 kes dalam tempoh seminggu.

Dalam perkembangan berkaitan,Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican berkata sehingga 9 pagi ini, sejumlah 284 pesakit H1N1 sedang dirawat di wad.

Manakala 33 pesakit yang disahkan menghidap H1N1 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) di seluruh negara.Daripada jumlah yang dirawat di ICU, 17 kes mempunyai risiko tinggi.

Pada hari ini satu perjumpaan khas melibatkan pentadbir sekolah di Melaka akan diadakan pada jam 2 petang ini di Jabatan Pendidikan Negeri Melaka. Menurut sumber perjumpaan khas ini adalah berkaitan dengan wabak H1N1 dan tentang arahan penutupan sekolah di seluruh negara yang akan dilaksanakan dalam tempoh terdekat. Kemungkinan besar cuti persekolahan hujung tahun akan diawalkan, manakala sesi persekolahan sesi tahun depan akan diawalkan.

Sementara itu, esok dijadualkan akan berlangsung mesyuarat Majlis Tindakan Negara (MTN) yang dijangka akan membuat keputusan untuk mengistiharkan darurat kesihatan di seluruh negara. Jika ini menjadi kenyataan bermakna pilihanraya kecil Permatang Pasir bakal ditangguhkan.