23 October 2008

ISU TAPAK PELUPUSAN SAMPAH :BUKAN TUTUP LAGI BESAR RUPANYA


Dalam lawatan ke Pusat Pelupusan Sampah Krubong di Melaka pada 7 September lalu Ketua Menteri, Datuk Ali Rustam menyalahkan kelewatan Kementerian Alam Sekitar dan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan sebagai punca kelewatan pembinaan Insinerator moden di Sungai Udang yang telah tertangguh sekian lama bagi menggantikan tapak berkenaan.

Hari ini lain pula jadinya, bukan nak ditutup malah tapak sedia ada akan dibesarkan lagi dari 54 ekar kepada 76 ekar, bertambah 22 ekar !( Sila rujuk dalam akhbar Melaka Hari ini bertarikh 23 Oktober 2008, mukasurat 2 )

Rakyat Melaka khususnya penduduk di Taman angkasanuri, Taman Merdeka, Taman Tambi Chik Karim dan penduduk sekitar Durian Tunggal nampaknya di tipu hidup-hidup oleh Ali Rustam.

Masalah bau busuk dari pusat pelupusan berkenaan mungkin terpaksa ditanggung tujuh keturunan lagi penduduk di kawasan berhampiran. Inilah sikap talam dua muka yang ditunjukkan oleh Ketua Menteri yang kononnya menjaga dan memperjuangkan masalah rakyat.

Saya menyeru pengundi di kawasan berkenaan agar terus menolak pemimpin sebegini seperti yang ditunjukkan dalam PRU ke 12 yang lalu untuk memberi peringatan agar tidak menipu dan mempelekehkan rakyat.Kepada bakal pembeli rumah di taman perumahan yang berhampiran pusat pelupusan sampah ini anda mungkin belum terlambat untuk membatalkan hasrat membeli rumah di kawasan berkenaan.

ALI RUSTAM SURUH PILIH PEMIMPIN YANG MEMPUNYAI REKOD BAIK


Ali Rustam semalam menyarankan agar perwakilan Umno untuk memilih pemimpin yang mempunyai rekod perkhidmatan yang baik. Persoalannya siapa dalam Umno yang mempunyai rekod baik ? Najib ?Ali Rustam ? Md. Taib ? Rahim Tamby Chik ? Rafidah Aziz ?

Sekadar beberapa nama...Anda pilihlah sendiri...sebelum ini dalam posting yang lalu saya ada meminta agar dicadangkan pemimpin yang bersih dalam Umno. Setakat ini tak ada lagi calon yang sesuai. Adalah seorang penjenguk blog ini mencadangkan Pak Lah, kira ok lah tu orang pun panggil MR Clean. Tapi Mr Clean pun tak diterima dalam Umno....didesak supaya menyerahkan kuasa pada Najib...Najib Mr Clean yang seterusnya ? Jawabnya punah ranah negara ini nanti. Jika Najib menjadi PM, beliau merupakan PM yang diselubungi paling banyak kontroversi...Altantuya, komisyen pembelian jet Sukhoi, kapal selam Scorpene, Eurocopter dan terbaru pengeluaran Dana KWSP lebih RM 5 Bilion semuanya berkait rapat dengan Najib.

Ali Rustam mempunyai rekod baik ? Anda fikirlah sendiri....Isu banjir kilat yang tak sudah-sudah akibat pembangunan tidak terancang, projek gajah putih yang semakin banyak di Melaka dan Isu babi di Paya Mengkuang yang berlanjutan merupakan sebahagian dari rekod 'baik' Ali Rustam sepanjang menerajui Melaka...

HARGA MINYAK DAH BAWAH $US 72...


Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk sharil Samad sebelum ini berkata kerajaan akan menurunkan harga minyak seperti pada jun lalu iaitu RM 1.92 untuk petrol jika harga minyak di bawah US $ 72 setong.

Hari ini harga minyak dah mencecah $ US 67.42 ! Bila lagi nak turunkan harga minyak ?

Sekarang adalah masa yang tidak sesuai bagi pemilik kenderaan mengisi penuh tangki minyak kenderaan masing-masing kerana harga minyak yang semakin susut dari semasa ke semasa di pasaran global. Kemungkinan kerajaan akan menurunkan harga minyak pada bila-bila masa tetap ada. Walau bagaimanapun kerajaan masih membisu dengan penurunan harga minyak di negara ini dan menyebabkan rakyat ternanti-nanti apa yang sedang berlaku dalam kerajaan sehingga payah sangat untuk menurunkan harga minyak.

Esok, kerajaan akan mengumumkan penurunan beberapa harga barang, tetapi perlu diingat bahawa harga yang boleh diturunkan adalah harga barang kawalan sahaja seperti gula, tepung, beras dan minyak masak. Langkah ini dijangka tidak banyak membantu orang ramai menghadapi kesan inflasi dan kenaikan harga barang melainkan kerajaan mengambil sikap lebih bertanggungjawab dengan menurunkan harga minyak pada kadar yang lebih munasabah berdasarkan pasaran semasa.