06 January 2010

BUKAN PREBET, SARJAN YANG LARIKAN ENJIN JET


Teka teki siapa yang disyaki terlibat melarikan enjin jet pesawat pemintas F5E TUDM terjawab hari ini apabila Seorang sarjan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dan seorang pengarah syarikat didakwqa di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya hari ini.

Sarjan berkenaan N. Tharmendran 42 dan ahli perniagaan Rajandran Prasad 37 tidak mengaku salah dalam dakwaan yang dikemukakan di mahkamah seksyen hari ini.

Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail malam tadi berkata siasatan menunjukkan bahawa kedua-dua enjin F5 itu dibawa keluar dari Gudang Material Udara 1 (Matra 1) Kuala Lumpur hasil persuhabatan sarjan, dan keterangan juga menunjukkan seorang pengarah syarikat menolong melupuskan kedua-dua enjin pesawat itu yang diketahuinya merupakan harta curi.

Abdul Gani berkata jika sabit kesalahan, anggota tentera itu boleh dihukum bawah Seksyen 380 Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 109 kanun yang sama, manakala bagi kesalahan menolong melupuskan harta curi pengarah syarikat itu boleh dihukum di bawah Seksyen 414 Kanun Keseksaan.

Isu di sini bukan pangkat askar yang melarikan enjin jet itu tetapi isu yang lebih besar adalah berkaitan dengan isu keselamatan, ketelusan dan apa yang lebih penting adalah maruah negara ini. Walaupun kemungkinan sarjan dan pengarah syarikat berkenaan yang akan didakwa hari ini dan dihukum ia masih tidak meyakinkan rakyat terhadap kepimpinan negara pada hari ini. Lebih-lebih lagi seolah-olah ada agenda tersembunyi apabila rahsia kehilangan enjin jet berkenaan disembunyikan oleh Kementerian Pertahanan dan kerajaan lebih dari dua tahun.

Apa yang berlaku memungkinkan bahawa wujud lebih banyak penyelewengan yang berlaku berkaitan soal pentadbiran dan pengunaan duit rakyat yang dilakukan oleh kerajaan. Justeru itu, satu suruhanjaya diraja perlu diwujudkan untuk menjelaskan kepada rakyat apa yang sebenarnya yang berlaku.