07 October 2008

HARGA BARANG NAIK MELAMBUNG

Harga barang keperluan, terutama barang basah seperti ikan dan sayur-sayuran melambung sehingga 50 % di seluruh Negara. Harga barang keperluan ini dijangka akan meningkat lagi berikutan keadaan cuaca yang tidak menentu kebelakangan ini.

Dalam hal ini Kerajaan perlu bertanggungjawab sepenuhnya tanpa menyalah dan menunding jari kepada mana –mana pihak seperti pembekal dan pengusaha syarikat pengangkutan.

Kesan kenaikan harga minyak ' terlampau' menyebabkan para pembekal dan pengusaha tidak mempunyai pilihan selain menaikkan harga untuk menyerap pertambahan kos pengeluaran.

Keadaan bertambah buruk dengan kelemahan agensi penguatkuasaan di bawah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna. Maklumlah Pak Menteri sedang sibuk menjelang pemilihan UMNO akan datang sehingga tak ada masa untuk memantau apa yang berlaku .

Seperti biasa yang menjadi mangsa adalah pengguna dan orang ramai terutama golongan bawahan berpendapatan rendah yang terpaksa 'mengikat perut' untuk meneruskan kehidupan harian. Sebailknya golongan pemimpin yang memegang kuasa sibuk dengan jamuan bermewah-mewah di majlis rumah terbuka yang mempunyai agenda serampang dua mata untuk melobi menjelang pemilihan UMNO akan datang.

APABILA ALI RUSTAM BERBICARA SOAL AGAMA

Al fadhil Sahibul Samahah Ketua menteri Melaka semalam mengeluarkan 'fatwa' bahawa tindakan penyokong PKR di Batu Caves yang menaikkan replika DSAI sebagai tindakan mendewa dewakan pemimpin. Secara sinis beliau bertanya adakah pembinaan replika tersebut mendapat keizinan dari Pas. Di samping berkata tindakan tersebut satu tindakan yang membazir.

Inilah masalahnya, kalau mengambil pandangan orang yang tak cermin diri sendiri. Jalanlah sekitar Melaka, kita pasti akan menemui billboard besar yang tersergam gambar Ali Rustam. Termasuk yang belum diturunkan sejak PRU yang lalu. Adakah itu tak membazir Datuk ? Alangkah baiknya kos yang mencecah ribuan ringgit itu disedekahkan pada fakir miskin dan golongan tidak bernasib baik.

Sebelum keluarkan apa-apa 'fatwa' tentang patung atau replika sila buang dulu patung-patung yang terdapat di sekitar Melaka. Misalnya patung lembu di Dataran MBMB, patung kancil di depan bangunan Stadhyus, patung di atas bukit St. Paul dan banyak lagi. Harap mufti Melaka tolong nasihatkan Ketua menteri yang sedang bermimpi nak jadi Timbalan Presiden UMNO dan Timbalan Perdana Menteri.


 

NAIB PRESIDEN UMNO SETARAF JKK ?


Mohamad Hanapi, Ketua Umno Cawangan Kampung Ubai di Pekan semalam mengumumkan menawarkan diri untuk bertanding merebut jawatan Naib Presiden Umno pada pemilihan akan datang.

Sama ada secara serius atau pun sinis, kesediaan mencalonkan diri sebagai Naib Presiden menunjukkan bahawa golongan bawahan termasuk JKK dan cawangan sudah hilang kepercayaan pada calon-calon peringkat pusat dan dalam MT yang sebelum ini menawarkan diri untuk bertanding.

Di samping itu, inilah sebenarnya standard pimpinan tertinggi UMNO di peringkat pusat setaraf dengan JKK je…