23 November 2009

MUSIM ORANG JUMPA BOMOH, PAWANG DAN DUKUN?


Saya ingatkan hanya orang Malaysia je yang suka berbomoh. Apa tidaknya sikit-sikit jumpa bomoh. Kena sampuk, cari jodoh, nak laris meniaga malah terdapat tokoh politik nak jadi calon pilihanraya atau nak jatuhkan orang lain sanggup jumpa bomoh. Dalam bab bomoh, soal akidah halal haram jatuh nombor 2.

Di Serbia, bomoh juga menjadi rebutan dan tumpuan. Pihak berkuasa kesihatan Serbia sedang mencari bomoh misteri yang baru-baru ini menyembuhkan beberapa pemain bola sepak Liga Perdana Inggeris (EPL) yang cedera melalui rawatan termasuk urutan dengan uri kuda.

Marijana Kovacevic telah menghilangkan diri selepas pegawai kesihatan bersama anggota polis ingin mengunjungi klinik persendiriannya di Belgrade minggu lalu.

Menurut pihak berkuasa kesihatan, Kovacevic yang merupakan doktor farmakologi tidak mempunyai lesen untuk mengamalkan rawatan fisioterapi.

Reputasinya sebagai bomoh ajaib untuk merawat kecederaan akibat bersukan tersebar meluas di EPL dengan pemain Arsenal, Robin van Persie dan pemain Liverpool, Yossi Banayoun, Albert Riera dan Glen Johnson dilaporkan mengunjungi Belgrade awal bulan ini.

Mungkin pasukan Bola sepak Malaysia juga boleh jumpa bomoh supaya ranking bola sepak tak merudum seperti tangga 159 sekarang.

Mungkin banyak benda pelik yang berlaku dalam Malaysia juga sebab guna bomoh, dukun dan pawang. Boleh buat magik. Ingat lagi kisah DUN Perak yang didedahkan oleh YB Idham Lim bahawa bomoh telah dibawa masuk sebelum sidang DUN bermula.

Agaknya keputusan Kota Siputeh yang bakal diumumkan oleh Mahkamah tinggi tentang penangguhan kekosongan hari ini juga boleh berubah. Kalau itu berlaku boleh jadi hakim juga tidak terkecuali sudah kena bomoh! Begitu juga jangan terkejut kalau bedah siasat kedua Teoh beng Hock tidak menemukan apa-apa. Boleh jadi semua pakar patologi dari Malaysia dan luar juga sudah kena bomoh!

Inilah juga yang berlaku dalam PKFZ, SPRM juga barang kali sudah kena bomoh sehinggakan laporan audit mendedahkan bahawa wujud penyelewengan tetapi SPRM seolah-olah tak nampak apa juga yang berlaku. Begitu juga dengan penyiasat pesendirian yang pernah dilantik oleh Altantuya tak mustahil juga sudah kena bomoh. Mana tidaknya dalam 24 jam boleh pusing 360 darjah kata Dato Deri Najib tidak terlibat dalam kes berkenaan.Lebih magik lagi P Balasundram boleh ghaib selama lebih 6 bulan tanpa dapat dikesan oleh polis Malaysia yang terkenal dengan kehandalannya.

Mungkin Hakim Mahkamah Persekutuan juga bakal kena bomoh berkaitan kes rayuan Dato seri Ir Nizar Jamaludin sebagai Menteri Besar Perak. Oleh itu kalau banyak lagi benda pelik berlaku dalam negara kita selepas ini kita jangan terkejut boleh jadi semua itu gara-gara bomoh.Wallahualam.